Zonnepanelen in Nederland

Nederland is in de ban van verduurzaming. Zonnepanelen spelen binnen deze verduurzaming een onmisbaar grote rol. In 2022 brak Nederland records op het gebied van zonne-energie. Zo zijn er meer dan 460.000 nieuwe installaties gerealiseerd in Nederland. Totaal zijn nu ruim 2 miljoen woningen uitgerust met zonnepanelen. Dat wil zeggen dat in 2022 zo'n 20% van het totaal aantal installaties is gedaan. Deze indrukwekkende groei heeft geleid tot een totaalvermogen van 2,2 Gigawattpiek (GWp) aan zonnestroom. Ondanks de wisselvallige weersomstandigheden heeft4 Nederland zijn positie als een van Europa's koplopers in de adoptie van zonne-energie stevig verankerd.

Laten we eens een diepere duik nemen in de cijfers van 2022:

  • Groeiende zonne-adoptie: In december 2022 waren maar liefst 2 miljoen woningen in Nederland uitgerust met zonnepanelen. Dit betekent dat maar liefst 35% van alle koopwoningen en 16% van alle sociale huurwoningen nu de voordelen van zonne-energie profiteert.
  • Een duurzame krachtbron: Bijna 14% van de totale stroomvraag in Nederland wordt nu gedekt door zonnestroom. Nederland heeft hiermee zijn positie als Europees kampioen op het gebied van zonnepanelen op woningen stevig gevestigd.

Waarom zonnepanelen in Nederland?

Ondanks het weer in Nederland niet zo goed is als in andere landen, bieden zonnepanelen alsnog erg veel voordelen in Nederland. We sommen er graag een aantal voor je op:

  • Snelle terugverdientijd: Een van de belangrijkste redenen om voor zonnepanelen te kiezen, is de snelle terugverdientijd. De terugverdientijd op zonnepanelen is gemiddeld slechts 4-6 jaar. Dit maakt zonne-energie een aantrekkelijke investering voor huiseigenaren. Natuurlijk is de terugverdientijd wel afhankelijk van hoe efficiënt je met de zonne-energie omgaat.
  • Verhoogde woningwaarde: Zonnepanelen dragen niet alleen bij aan lagere energiekosten, maar verhogen ook de waarde van je woning met gemiddeld €5.000,-. Hierdoor heb je eigenlijk je investering al zowat terugverdiend, en vervolgens ga je nog flink besparen op je energierekening.
  • Financieel voordeel: Jaarlijks kunnen zonnepanelen tot wel gemiddeld €1.200,- aan besparingen opleveren op energiekosten (afhankelijk van de grootte van je installatie en stroomverbruik). Dat is een flinke som geld die je kunt herinvesteren in andere duurzame projecten.
  • Duurzaamheid: Door zonnepanelen te laten draag je bij aan de verduurzaming van Nederland en verminder je je ecologische voetafdruk.
  • Beter energielabel: Het aanschaffen van zonnepanelen kan ook nog eens leiden tot een gunstiger energielabel van je woning. Dat is niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor de toekomstige verkoop- of verhuurwaarde van je woning.

Benieuwd wat jij kunt besparen?

Vul dan hieronder je gegevens in, wij doen vervolgens een dakscan en nemen contact op met een scherp aanbod!