Algemene informatie

De elektrische installatie in woningen wordt steeds uitgebreider en de elektrische vermogens die er doorheen lopen nemen toe. Denk bijvoorbeeld eens aan de toevoeging van je onlangs bestelde zonnepanelen (PV), een warmtepomp en in toenemende mate ook een laadvoorziening voor een elektrische auto (EV). Het ontwerp van de groepenkast moet geschikt zijn voor de hoge gelijktijdigheid van deze belastingen. (lees: het hoge stroomverkeer dat er doorheen loopt) 😉. Ook dient in het ontwerp rekening te worden gehouden met de extra PV-stroom. Een verkeerd ontwerp kan leiden tot ongewenst afschakelen of zelfs resulteren in brand. Wanneer onze groepenkastspecialisten de gratis groepenkastcheck voor je uitvoeren bestuderen zij de meterkast uitvoerig. 

Kunnen wij de huidige meterkast eenvoudig aanpassen zodat deze weer aan de huidige normen voldoet, dan zullen wij je geen nieuwe groepenkast aanbieden maar enkel de componenten waarmee de groepenkast aangevuld moet worden of de componenten welke vervangen dienen te worden. Dit zullen in veel gevallen een van de volgende producten zijn: remautomaat, hoofdschakelaar of aardlekautomaat. Hieronder geven we een korte beschrijving van deze producten en waarom wij je adviseren deze te vervangen of de meterkast hiermee uit te breiden.  

Wanneer je huidige meterkast niet meer goed om te bouwen is naar de huidige vereiste NEN 1010 norm, adviseren wij je ten zeerste om de groepenkast te laten vervangen. Je hebt in dat geval een groepenkast waar je lekker op verder kunt verduurzamen in de toekomst. Deze groepenkast zal namelijk ook geschikt zijn wanneer je in de toekomst beslist om bijvoorbeeld een elektrische auto (EV), laadvoorzieningen, warmtepomp, airco, etc. aan te schaffen. Met deze nieuwe groepenkast ben je dus helemaal “toekomst ready!” 

De groepenkastcheck is een gratis dienst die wij aan al onze klanten bieden. Zie het als een extra plus 😉. Wij raden je aan om het advies van onze specialisten op te volgen zodat de groepenkast weer helemaal veilig is en aan de laatste NEN 1010 norm en eisen voldoet. Je kunt in dat geval met een veilig gevoel genieten van je toekomstige zonnepanelensysteem en alle duurzame uitbreidingen die je in de toekomst nog verder wilt laten plaatsen.

Direct een groepenkast offerte aanvragen?

Klik dan op de knop hieronder en ervaar alle voordelen van het aanschaffen van een groepenkasten bij Solar Concept!

Het vervangen van je groepenkast

Wanneer wij constateren dat het aanpassen van een groepenkast niet meer afdoende is, adviseren wij om de gehele groepenkast te vervangen. Jouw groepenkast is door ons op verschillende veiligheidsaspecten gecheckt en vervangen is voor jou de veiligste oplossing volgens de NEN 1010 norm. Daarnaast moeten wij volgens deze norm installeren.  Het grote voordeel is dat deze nieuwe groepenkast klaar is voor het toenemende stroomverkeer in onze groepenkasten. Daarom noemen wij deze groepenkast 'toekomst-ready!' Het grote verschil  tussen je huidige en deze nieuwe toekomst-ready groepenkast zit in de samenstelling ervan. Om in de toekomst alle eventuele uitbreidingen in je woonhuis mogelijk te maken, zijn deze groepenkasten als volgt samengesteld:

Behuizing

De behuizing van deze groepenkast is voorbereid op hoge stromen. Zo is de interne bedrading geen 6mm maar 10mm. Zo kunnen er zonder moeite in de toekomst stromen tot 63A door deze kast lopen. Wanneer de woning verder verduurzaamd wordt is dit absoluut noodzakelijk.

Hoofdschakelaar

Een 4-polige hoofdschakelaar 63A, zorgt ervoor dat de groepenkast voorbereid is op hoog stroomverkeer. In je huidige groepenkast is deze hoofdschakelaar slechts geschikt tot stromen van 40A . Omdat we standaard een 4-polige hoofdschakelaar plaatsen, kan een 1-fase aansluiting eenvoudig aangepast worden naar een 3-fase zonder dat de hoofdschakelaar vervangen hoeft te worden. Bij het verder verduurzamen van je woning zul je zien dat veel producten een 3-fase aansluiting nodig hebben. Zo ben je dus al klaar voor de toekomst!

Aardlekautomaat

In plaats van installatieautomaten in combinatie met verplichte aardlekschakelaren, plaatsen wij alleen maar aardlekautomaten (dit is een combinatie van deze beide producten). Op deze manier zijn al je eindgroepen individueel beveiligd tegen aardfouten en door deze aardlekautomaten toe te passen bespaar je gemiddeld circa 30% ruimte in de groepenkast. Bij het aanschaffen van bijvoorbeeld een elektrische auto (EV), laadvoorzieningen, warmtepomp, airco of andere verduurzamingen, is er dus nog voldoende ruimte over om eventuele extra componenten te plaatsen in de groepenkast.

Installeren van nieuwe groepenkast

Onderconstructie van zonnepanelen monteren

Kennisartikelen

(Bijna) alles over zonnepanelen. Van subsidies tot opbrengst en rendement. Hier staat het!

Groepenkast wordt geïnstalleerd door elektriciën

 

monteur die kabels aan het knippen is

 

Elektriciteitskabels van Solar Concept

Je groepenkast laten aanpassen

Remautomaat

Beveiliging tegen overbelasting groepenkast (NEN)
De meeste groepenkasten zijn in Nederland uitgevoerd tot en met vermogens van 40 Ampère. Echter kan het zijn dat de aansluiting van de netbeheerder samen met het vermogen wat de PV-installatie meer bedraagt dan 40 Ampère. Wanneer er dan ook daadwerkelijk meer dan 40 Ampère wordt afgenomen zal dit leiden tot schade aan je groepenkast.

Rekenvoorbeeld:
Je hebt een enkelfase aansluiting van 35 Ampère. Daarnaast krijg je 12 zonnepanelen van Solar Concept en een omvormer die 3600Watt kan opwekken. Deze omvormer zal op een zonnige dag tot 16 Ampère kunnen leveren. Gebruik je geen energie dan zal deze 16 Ampère direct teruggeleverd worden aan het net, in dat geval is er geen probleem.

Het probleem ontstaat wanneer er wel veel energie wordt afgenomen, in dat geval mag je namelijk 16 Ampère van de zonnepanelen bij de netaansluiting van 35 Ampère optellen. In dit rekenvoorbeeld kom je dan op 51 Ampère uit terwijl de groepenkast geschikt is voor maximaal 40 Ampère. De behuizing, interne bekabeling en de componenten zoals de aardlekschakelaars zijn niet geschikt voor deze grote vermogens en zullen beschadigd raken.

Een remautomaat zorgt er dus voor dat wanneer je meer dan 40 Ampère zou afnemen, terwijl je groepenkast hier niet geschikt voor is, de installatie wordt afgeschakeld. De kans dat je (op een bepaald moment) meer dan 40 Ampère afneemt is heel klein. Echter, door de wereldwijde toename van het gebruik van elektriciteit wordt het risico in de toekomst steeds groter. Een remautomaat verhoogt de veiligheid van je installatie dus enorm en kan veel schade voorkomen.

Hoofdschakelaar

In één handeling de groepenkast uitschakelen (NEN)
De hoofdschakelaar zorgt ervoor dat je binnen één handeling de gehele installatie spanningsloos kunt maken. De hoofdschakelaar is dus belangrijk om veilig aan de installatie te kunnen werken en wordt ook gebruikt om bij calamiteiten de gehele installatie in één keer uit te uitschakelen. 

Bij woningen die gebouwd zijn voor 2005 kan het zijn dat er geen hoofdschakelaar in de groepenkast zit. Een hoofdschakelaar is namelijk pas vanaf 2005 verplicht, wanneer er ingrijpende wijzigingen aan de installatie gedaan worden dan dient de installatie aan de huidige normen aangepast te worden en dient er dus een hoofdschakelaar aan de installatie toegevoegd te worden.

Wanneer er vanuit de netbeheerder maar 1 fase wordt aangeboden volstaat een 2-polige hoofdschakelaar, deze schakelt dan de fase en de nul. Wanneer het een 3-fase installatie betreft is een 4-polige hoofdschakelaar noodzakelijk, deze schakelt de drie fase en de nul. 

Nu snappen wij dat dit best diep op de materie in gaat maar in de meeste gevallen zal een 40A hoofdschakelaar volstaan omdat de aansluiting van de netbeheerder meestal niet hoger is dan 40A. Bij aanpassingen aan de groepenkast zullen wij vanuit Solar Concept dan ook altijd een 40A hoofdschakelaar plaatsen. Wanneer wij de gehele groepenkast vervangen wordt er een 63A hoofdschakelaar gebruikt omdat onze groepenkasten ook geschikt zijn voor deze grote vermogens.

Aardlekautomaat

Een elektrisch beveiligingssysteem
Een aardlekautomaat, ook wel bekend als alamat, is een elektrisch beveiligingssysteem waarmee een elektrische installatie wordt beveiligd tegen kortsluiting, hoge lekstroom en overbelasting van het elektriciteitsnet. Een aardlekautomaat behoort net als de aardlekschakelaar tot de beveiliging van het elektrotechnische systeem in gebouwen en woningen.

Een aardlekautomaat is niet precies hetzelfde als een aardlekschakelaar omdat de aardlekautomaat naast een aardlekschakelaar ook een installatieautomaat bevat. Hierdoor is de aardlekautomaat een beveiliging die reageert op lekstroom, kortsluiting en overstroom die ontstaat bij overbelasting. Is er een aparte aardlekschakelaar aanwezig? Dan moet er ook een zekeringsautomaat of installatieautomaat worden aangebracht in de groepenkast. Dit kost natuurlijk wel extra ruimte. De aardlekautomaat bevat al deze beveiligingen in één compacte behuizing.

Het belangrijkste voordeel van een aardlekautomaat is dat deze bij een te hoge lekstroom alleen de groep uitschakelt waar de storing zich bevindt. De overige groepen worden niet uitgeschakeld. Een aardlekschakelaar schakelt bij een storing alle groepen uit waarop de aardlekschakelaar is aangesloten. Omdat de aardlekautomaat alleen de groep uitschakelt waarin de lekstroom of storing is opgetreden, is het probleem makkelijker te lokaliseren.

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.

Handleidingen

Handleidingen

Alle informatie over je systeem, overzichtelijk bij elkaar.

Kennisartikelen

Kennisartikelen

(Bijna) alles over zonnepanelen. Van subsidies tot opbrengst en rendement. Hier staat het!

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Heb je vragen? Bij Solar Concept gaan we altijd voor de +! Want jij verdient de beste oplossing!

Contact

Contact

Heb je na het lezen tóch nog een vraag? Dan helpen wij je graag en zo snel mogelijk verder.