30-12-2022

Heb jij zonnepanelen? Dan mogen wij je feliciteren. Afgelopen jaar heeft jouw zonnepanelensysteem ongekend veel zonne-energie opgewekt en dat is goed voor jouw portemonnee én de verduurzaming van Nederland. 2022 gaat de boeken in als het zonnigste jaar ooit! Het jaar telt ruim 2200 zonuren. Dat is goed nieuws voor de mensen met een zonnepanelensysteem.

Nederland wordt alsmaar zonniger. Sinds het begin deze eeuw is de zonneschijn met 16 procent toegenomen. Toch begon het afgelopen jaar met somber weer. Volgens Weeronline scheen de zon in januari in ons land slechts 50 uur tegenover 68 uur normaal. De rest van het jaar maakte veel goed om uiteindelijk toch tot dit record te komen! Het vorige record stamt uit 2003 en stond op 2099 zonuren. In ons huidige klimaat schijnt de zon gemiddeld 1775 uur per jaar. Dat is afgelopen jaar dus 24% meer. Benieuwd wat je daar allemaal mee kunt doen? Lees snel verder.

Oké leuk, hoeveel uur zitten er in een jaar dan?

Er zitten 8760 uur in een (niet schrikkel-) jaar. Het is dus ongeveer 23% van het jaar zonnig geweest. Een goed jaar voor de zonnebrilverkopers én voor de mensen met zonnepanelen. De echte geluksvogels wonen in Den Helder + Vlissingen, daar scheen namelijk de zon het meest. In het Limburgse Arcen liet de zon zich het minst zien dit jaar.

En wat kan ik daar dan mee?

Met zoveel zonuren heb je natuurlijk heel wat kWh opgewekt. De vraag is: hoeveel dan? We gaan voor de berekening even uit van een huis met 10 zonnepanelen, met 400 Wp vermogen. 1 Wp levert ongeveer 0,88 kWh per jaar op. Met dit aantal zonnepanelen wek je 3520 kWh op in een jaar met het gemiddelde aantal zonuren: 1775. In de grafiek is te zien hoeveel kWh je zonnepanelen procentueel hebben geproduceerd de afgelopen jaren.

Productiepercentage zonlicht nederland t.o.v. gemiddelde

Dit jaar hebben de mensen met zonnepanelen gemiddeld 845 kWh meer opgewekt ten opzichte van vorig jaar. Daar kun je het volgende mee doen:
• Ruim 14 keer je auto opladen;
• Zeventien huishoudens 32 hele dagen voorzien van kerstverlichting;
• Zeker 800 keer je vaatwasser aanzetten.

Genoeg dingen die je kunt doen met die extra opgewekte kilowatturen. Nog mooier als je al die extra opgewekte kWh kunt opslaan

Hoe wordt het gemeten?

Bijna een eeuw lang werd het aantal zonuren gemeten met de Campbell-Stockes zonneschijnmeter. Onder een glazen bol zat een strook papier gespannen. De zon bewoog langs de hemel waardoor er een brandspoor in de papierstrook werd gebrand. Aan het einde van de dag werd de kaart verwijderd en de brandgaten gemeten. De lengte van de gaten in de kaart zou het tijdsbestek dat de zon heeft geschenen, aangeven. In 1992 is het KNMI overgegaan op de pyranometer. Deze zogenoemde pyranometer meet de globale straling in Joules per vierkante meter. Afijn, een weetje voor de geschiedenisliefhebbers.

Op naar een nóg zonniger jaar!

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Heb je vragen? Bij Solar Concept gaan we altijd voor de +! Want jij verdient de beste oplossing!

Kennisartikelen

Kennisartikelen

(Bijna) alles over zonnepanelen. Van subsidies tot opbrengst en rendement. Hier staat het!

Nieuws

Nieuws

Het laatste en leukste nieuws over Solar Concept, van wist je dat tot aan nieuwe ontwikkelingen.

Contact

Contact

Heb je na het lezen tóch nog een vraag? Dan helpen wij je graag en zo snel mogelijk verder.

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.