Zonnepanelen zonder omvormer?

Dat is onmogelijk. Je zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom op die omgezet moet worden naar wisselstroom. Deze wisselstroom kun je thuis gebruiken. Als je liever geen omvormer in huis hebt hangen, is er wel een andere slimme oplossing.

Micro-omvormers of power optimizers voor zonnepanelen

Micro-omvormers zijn omvormers die direct onder zonnepanelen worden gemonteerd. Elk zonnepaneel heeft dus zijn eigen omvormer. Dit is een ander systeem dan het traditionele string-omvormer systeem. Op dit systeem zitten namelijk alle zonnepanelen aangesloten op één omvormer. Er zijn vele voordelen van Micro-omvormers. Zo worden deze, net als power-optimizers aanbevolen wanneer er schaduw op je zonnepanelen valt. Op zo'n moment haalt een micro-omvormer of power-optimizer meer uit een zonnepaneel dan een traditionele string-omvormer. De micro-omvormers zijn meestal wel duurder dan een string-omvormer. Echter verdien je deze kosten in de meeste gevallen wel snel weer terug. Daarnaast zijn micro-omvormers ideaal wanneer je in de toekomst zou willen uitbreiden. Dat is namelijk enkel mogelijk met deze optie.

Er zijn ook mensen die in hun woning geen omvormer willen hebben hangen. Sommigen omdat ze het er niet mooi uit vinden zien, anderen omdat ze vinden dat de omvormer geluid maakt of voor straling zou kunnen zorgen.

.

 

 

Zonnepanelen zonder omvormer

.
Zonnepanelen zonder omvormer laten plaatsen

Voordelen van micro omvormers

 • Haalt meer opbrengst uit het zonnepaneel in geval van schaduw
 • Goede keuze wanneer je in de toekomst extra zonnepanelen wilt aanschaffen
 • Monitoring van opbrengst per zonnepaneel mogelijk
 • Langere garantietermijn dan de normale string omvormer
 • De mogelijkheid tot een combinatie van verschillende zonnepanelen 
 • Geen single point of failure
 • Geen omvormer in je woning
 • Geen last van geluid omvormer

Nadelen van micro omvormers

 • Duurder dan de normale string omvormer
 • Zonnepanelen kunnen warmer worden
 • Kost meer tijd om de micro omvormers te vervangen
 • Bij reparatie buiten garantie zijn de kosten iets hoger
 • Installatietijd 

Interesse in zonnepanelen? Jij bent goed bezig!

Vul hier je postcode + huisnummer in. Dan nemen we gelijk een kijkje op je dak

Hoe worden micro omvormers aangesloten op de zonnepanelen?

De micro omvormers worden over het algemeen geïnstalleerd op het frame van de zonnepaneel, ook wordt de draagconstructie wel eens gebruikt als installatie plaats. In beide gevallen zit de omvormer onder het zonnepaneel. De plus en min kabels kunnen zonder te verlengen worden aangesloten aan het zonnepaneel. Uitgang van de micro omvormers is 230V wisselspanning. De kabel van de micro omvormer is van een bepaalde lengte waardoor het zonder verlengkabel kan worden aangesloten aan het volgende zonnepaneel. De laatste micro omvormer zal met een verlengkabel aangesloten worden aan een wandcontactdoos. 

Bij reparatie is de micro-omvormer lastig bereikbaar

Wat wel degelijk een nadeel is van deze aansluitingstechniek, is dat de micro omvormer precies achter het zonnepaneel wordt geinstalleerd. De omvormer is lastig bereikbaar als deze gemaakt of vervangen dient te worden. 

Blootstelling aan grote temperatuurverschillen

De micro omvormers moeten dus alle weersomstandigheden kunnen trotseren. Van kou tot extreme warmtes in de zomer. Dit kan wel oplopen tot boven de 50 graden. (onder de zonnepanelen is het natuurlijk nog warmer dan normaal, plus geeft de micro omvormer zelf ook warmte af) Grote tempratuurverschillen zullen natuurlijk een invloed hebben op de leefduur van de micro omvormers. Dit is ook een van de grootste redenen waarom monteurs liever omvormers in huis installeren. Maar wanneer je binnen een string omvormer installeert, zal je wel meer kabel nodig hebben. Vanwege de lage spanning en dus hoge stroom van de zonnepanelen, zal dit een verlies veroorzaken. Dit verlies is hoger dan bij een centrale omvormer. (zie afbeelding).

micro omvormer vs string omvormer

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Wat zijn omvormers?
Hoe lang voordat ik mijn zonnepanelen terugverdiend?
Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.