Zonnepanelen schoonmaken, hoe werkt dat?

Wanneer je zonnepanelen op je dak laat leggen, wil je natuurlijk dat deze zoveel mogelijk rendement opleveren. Je weet waarschijnlijk wel dat schaduwval ervoor zorgt dat je zonnepanelen minderen renderen dan wanneer ze vol in de zon liggen. Maar hoe zit het met zonnepanelen die vervuild zijn met bladval, vogelpoep of vervuiling van bijvoorbeeld zand? Je wil natuurlijk wel dat je zonnepanelen weer voor de volle 100% werken. Dus wat kun je er zelf aan doen? De natuur zijn werk laten doen, zelf het dak op gaan of een bedrijf benaderen om ze schoon laten maken? We leggen het je graag uit! 😉

Het is goed om te weten dat elk zonnepaneel geleverd wordt met een vuilafstotende laag. De naam van deze laag zegt eigenlijk al een beetje wat hij doet. Het zorgt ervoor dat het vuil niet aan je zonnepanelen blijft vastzitten en, als het regent, het overgrote deel van het vuil er worden afgespoeld. Dit zorgt er overigens niet voor dat je zonnepanelen meteen ook 100% schoon zijn. Het is daarom aan te raden om je zonnepanelen 1x per jaar een schoonmaakbeurt te geven. Zonnepanelen die volledig schoon zijn leveren over het algemeen ongeveer 5% meer energie op dan zonnepanelen met vuil erop. Slecht voor je rendement dus!

De beste tijd voor deze schoomaakbeurt is aan het begin van de lente. Je zonnepanelen zijn dan helemaal klaar voor de zonnigste maanden en dus om het beste rendement te leveren.

Maak je zonnepanelen schoon wanneer er weinig zonlicht is op bijvoorbeeld een bewolkte dag, vroeg in de ochtend of laat in de avond. Op deze manier loop je zo min mogelijk opbrengst mis. Daarnaast voorkom je dat het schoonmaakwater te snel opdroogt en vlekken of resten achterlaat.

Het kan zijn dat er vlekken op je zonnepanelen zitten die er niet af te wassen zijn. Dan zit de fout ergens anders in en kan dat zelfs negatieve gevolgen hebben voor jouw zonnepaneleninstallatie. Daarom hebben we een artikel over vlekken op zonnepanelen. Daar vind je meer informatie over wat deze vlekken zijn en wat de oorzaken + gevolgen kunnen zijn.

Zonnepanelen schoonmaken

schoonmaken icoon

Hoe maak je zonnepanelen schoon?

Wij adviseren je om een professioneel schoonmaakbedrijf in te schakelen die ervaring heeft in het reinigen van zonnepanelen. Deze bedrijven weten hoe ze te werk moeten gaan en zorgen dat de vuilafstotende laag, of je zonnepanelen zelf, niet beschadigd worden.

Wil je het toch liever zelf doen? Dat kan! Er zijn dan wel een aantal aandachtspunten waar je op moet letten. 

Dit moet je wel doen:
Schakel je zonnepanelensysteem helemaal uit voordat je begint
Haal eerst het droge afval weg, zoals bladeren
Maak je zonnepanelen schoon met een zachte borstel
Gebruik ontkalkt of demi water
Gebruik voor hardnekkig vuil een spons
Gebruik een waterspuit vanaf de grond of een uitschuifbare wisser wanneer je zonnepanelen niet goed bereikbaar zijn

Dit moet je niet doen:
Gebruik voor het schoonmaken absoluut geen schuurspons
Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen
Gebruik geen hogedrukreiniger. Dit beschadigt de coating op het glas of zorgt ervoor dat er water tussen de zonnecellen en het glas kan komen
 

Moet ik mijn omvormer ook schoonmaken?

De omvormer is dé drijvende kracht achter de zonnepanelen. Zonder omvormer kan je zonnestroom niet omgezet worden in bruikbare wisselstroom. Je zult dus begrijpen dat het ook belangrijk is dat je omvormer zo nu en dan wordt schoongemaakt. Wij raden je aan om je omvormer 1x per jaar stofvrij te maken. Het belangrijkste is dat je de omvormer stofvrij maakt bij de luchtingangen, zo zorg je ervoor dat er geen stof vast komt te zitten bij de ventilatieroosters. Op die manier kan de omvormer goed blijven ventileren. Mocht je omvormer in een stoffige ruimte hangen, dan raden wij aan om die omvormer méér dan 1x per jaar schoon te maken.

 

Zonnepanelen reinigen

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Hoe haal ik het meeste uit mijn zonnepanelen?
Wat is de opbrengst van zonnepanelen?
Leveren zonnepanelen in de herfst en winter wel iets op?
Wat is het verschil tussen WP en kWh?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.