Zonnepanelen op het oosten en westen ook goede keus!

Zoals je wellicht weet liggen in Nederland de meeste zonnepanelen op het zuiden. Dat is logisch, want daar leveren ze de meeste energie op. Toch is het met een huis op het oosten of westen steeds interessanter om zonnepanelen te plaatsen. Dit komt onder anderen omdat door de jaren heen de prijzen van zonnepanelen aanzienlijk lager zijn geworden. Zo lag de prijs in 2010 per wattpiek nog op 3,10 euro en was dit in 2020 nog maar 1,52 euro.

Door deze prijsdaling is de terugverdientijd aanzienlijk gedaald. Gemiddeld duurt dit nog maar 4 tot 6 jaar! Wanneer de zonnepanelen op het oosten of westen liggen duurt dit iets langer, maar aangezien zonnepanelen een levensduur van 25 jaar hebben kan je nog voldoende tijd profiteren.

De opbrengst van zonnepanelen die niet op het zuiden liggen is over het algemeen 20 procent lager. Laat je hier niet door afschrikken! Met de voordelen die hieronder benoemd worden is dit verschil namelijk goed te overzien.

Interesse in zonnepanelen? Jij bent goed bezig!

Vul hier je postcode + huisnummer in. Dan nemen we gelijk een kijkje op je dak

zonnepanelen op het oosten of westen

Voordelen van zonnepanelen op oost en west dak

1. Verspreid over de dag genieten van de opbrengst:

Met een zonnepanelensysteem georiënteerd op zowel het oosten als het westen, heb je de hele dag door zonnestralen op je zonnepanelen. Dit zorgt voor een mooie verdeling van je energieopbrengst gedurende de dag. Bij een dak met zonnepanelen op het zuiden is dit wel anders, dan wek je vooral in de middaguren veel energie op. Met een goede opbrengstverdeling door een oost/west opstelling kan je de hele dag je elektrische apparaten op je eigen opgewekte energie laten draaien. Dit zorgt ervoor dat je minder energie van het energienet nodig hebt. Zeker met de salderingsregeling kan dit erg interessant zijn! Neem contact op met één van onze experts voor een persoonlijk advies voor jouw specifieke situatie.

 

2. Het energienet ontlasten:

Een andere reden om je zonnepanelen op oost en west georiënteerd te plaatsen kan zijn om het energienet te ontlasten. Doordat veel zonnepanelen namelijk al op het zuiden liggen wordt het energienet in de middag flink belast door een hoge piek van opgewekte energie. Dit is nu nog geen groot probleem, maar dat kan het wel worden. Ons energienet is daar namelijk niet voor gemaakt. Hiervoor zijn oplossingen in de maak, maar het duurt nog even voordat die er zijn. Een voorbeeld van een oplossing is een thuisbatterij, hiermee kun je energie opslaan en later gebruiken. Momenteel zijn deze financieel gezien helaas nog niet zo aantrekkelijk.

3. Variabele tarieven:

De laatste reden om zonnepanelen oost en west georiënteerd te plaatsen ligt nog wat verder in de toekomst. Particulieren hebben momenteel meestal een vaste prijs voor elektriciteit, maar op de groothandelsmarkt zijn er gedurende de dag grote verschillen zichtbaar. Als het zonnig is daalt de prijs en als het bewolkt is stijgt deze juist. Er wordt verwacht dat consumenten in de toekomst ook voor dat soort variabele prijzen kunnen kiezen. Over een aantal jaar kunnen we misschien wel de prijs bepalen op uur- of zelfs minuutbasis. Je krijgt dan een prijsvoordeel als de stroom meer waard is. Dit is in de ochtend of avond als er minder energie wordt opgewekt). Dan kan het dus juist aantrekkelijk zijn om zonnepanelen op het oosten en westen georiënteerd te hebben liggen op je dak.

Heb jij dus een huis met het dak op het oosten en/of westen. Dan kan het dus zeker wel interessant zijn om daar zonnepanelen op te plaatsen. Sterker nog het kan een aantal voordelen voor je opleveren! Wil jij een persoonlijk advies van onze experts voor jouw situatie? Neem dan contact met ons team op!

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Zonnepanelen op het oosten of het westen?
Kun je BTW terugvragen op zonnepanelen?
Hoe haal ik het meeste uit mijn zonnepanelen?
Wat is salderen?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.