Zonnepanelen op het noorden: een veelbesproken onderwerp in de wereld van duurzame energie. Velen vragen zich af of het rendabel is om zonnepanelen op noordelijk georiënteerde daken te plaatsen. In dit uitgebreide artikel schetsen we de mogelijkheden, rendementen en overwegingen bij het installeren van zonnepanelen op het noorden. Lees snel verder!

Zonnepanelen op het noorden

Zonnepanelen kunnen in elke windrichting worden geplaatst, maar niet elke oriëntatie is even rendabel. De zon draait van oost naar west, waardoor zuidelijk georiënteerde daken traditioneel het meest geschikt zijn. Toch blijkt uit rendementstabellen dat noordelijk georiënteerde daken met de juiste hellingshoek tot wel 85% rendement kunnen behalen. Een perfecte combinatie van richting en hellingshoek is cruciaal voor de algehele efficiëntie van je zonnepanelen.

Dakcheck en optimalisatie

Niet alle noordelijk georiënteerde daken zijn automatisch geschikt voor zonnepanelen. De hellingshoek moet laag genoeg zijn om voldoende direct zonlicht op te vangen. Een rendementstabel illustreert hoe het percentage rendement varieert op basis van de hellingshoek. Bij een vlakker dak wordt een hogere opbrengst bereikt, waarbij de dakcheck een cruciale rol speelt in het bepalen van de geschiktheid van het dak.

Misvattingen over zonnepanelen op het noorden

Er heerst vaak de misvatting dat zonnepanelen op noordelijk georiënteerde daken niet geschikt zijn. Hoewel het rendement lager is en de terugverdientijd langer kan zijn, zijn zonnepanelen op het noorden niet per definitie zinloos. Een goede check door een expert van de dakconstructie, beschikbare ruimte en mogelijke schaduw is noodzakelijk om een weloverwogen beslissing te nemen.

Wil jij zonnepanelen op het noorden?

Klik dan op onderstaande knop en vraag een vrijblijvende offerte aan. Onze experts nemen dan een kijkje op jouw dak, en maken een gedetailleerd aanbod en geven eerlijk advies.

Oplossingen voor noordelijk georiënteerde zonnepanelen

Het is mogelijk om verschillende oriëntaties op één dak te combineren zoals multi-string omvormers of zonnepanelen met micro-omvormers een rol kunnen spelen. Het rendementsverlies bij noordelijke oriëntatie varieert afhankelijk van de hellingshoek. Ondanks een potentieel verlies van 25-30%, kan een investering op de lange termijn nog steeds rendabel zijn vanwege de hoge energiekosten. Daarnaast hebben zonnepanelen een levensduur van 25 jaar; een investering voor vandaag en de toekomst. Naast oriëntatie en hellingshoek spelen factoren zoals de draagkracht van het dak, weersomstandigheden en onderhoud een rol bij het behalen van rendement. Het leggen van zonnepanelen in de juiste windrichting draagt bij aan een optimaal rendement, zelfs als het dak naar het noorden is gericht.

Overwegingen bij schaduw

Zonnepanelen die regelmatig in de schaduw liggen, presteren structureel minder. Diverse schaduwgevende objecten, zoals dakkapellen, schoorstenen, en bomen, kunnen de opbrengst beïnvloeden. Micro-omvormers die panelen parallel schakelt, kan echter nog steeds rendabele opwek mogelijk maken, zelfs met schaduw. Micro-omvormers zorgen ervoor dat ieder zonnepaneel apart van elkaar werkt, zodat wanneer er schaduw op het ene paneel valt, dit de andere panelen niet negatief beïnvloed.

Micro-omvormers bij schaduw op zonnepanelen

Zonnepanelen op verschillende oriëntaties combineren

Hoewel het optimale rendement wordt behaald met zonnepanelen op het zuiden, kan een combinatie van verschillende oriëntaties op een dak nog steeds gunstige resultaten opleveren. Niet elk dak heeft het privilege om volledig op het zuiden te zijn gericht, maar met strategische plaatsing kunnen diverse oriëntaties elkaar aanvullen en het totale rendement verhogen.

Hoewel zonnepanelen op noordelijk georiënteerde daken niet het hoogste rendement opleveren, zijn ze geen verloren zaak en kunnen ze tot wel 85% rendement behalen. Met de juiste afstemming van oriëntatie, hellingshoek, lokale factoren en technologische oplossingen kunnen ook deze daken bijdragen aan duurzame energieopwekking. Een grondige dakcheck is essentieel voor het maken van een weloverwogen keuze, waarbij diversiteit in oriëntatie en slimme technologieën een rol spelen in het maximaliseren van het rendement op noordelijk georiënteerde daken.

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Is het rendabel om zonnepanelen op het noorden te leggen?
Zijn zonnepanelen op het noordoosten interessant?
Hoe rendabel zijn zonnepanelen op het noordwesten?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.