Kan ik zonnepanelen laten installeren op een plat dak?

Ja hoor dat is geen probleem! Op de meeste soorten platte daken kunnen gewoon zonnepanelen worden gelegd. Hieronder vertellen we je er meer over.

Voor- en nadelen van zonnepanelen op een plat dak 

Een groot voordeel van zonnepanelen op een plat dak is dat je ze minder goed ziet liggen. Daarnaast is de installatie van panelen op een plat dak makkelijker dan de installatie op een schuin dak. Een derde en groot voordeel is dat de richting waarin de zonnepanelen worden gelegd, vrijer te kiezen is dan op een schuin dak, waardoor het rendement vaak hoger is. Er zitten weinig nadelen aan het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak. Er is alleen iets meer ruimte nodig dan op schuine daken, omdat de schaduwen elkaar niet mogen overlappen. Kleine, platte daken zijn daarom minder geschikt voor het installeren van zonnepanelen.

Plat dak in de zon of in de schaduw?

Hoewel zonnepanelen prima werken op een plat dak, is het wel belangrijk dat er zo weinig mogelijk of het liefst géén schaduw op het dak valt. Dit kan namelijk je uiteindelijke rendement benadelen. De oriëntatie van het dak is ook belangrijk: zonnepanelen die gericht zijn op het zuiden zorgen relatief voor een hoger rendement dan zonnepanelen die op het noorden zijn gericht. Vragen over jouw platte dak? Neem contact op of bel ons via 0486-831400. We adviseren je graag!

Hoe liggen de zonnepanelen op een plat dak?

Er zijn twee verschillende mogelijkheden om zonnepanelen te leggen op een plat dak. De eerste manier is ‘landscape’ of ‘portrait. Deze opstellingen houden in dat de zonnepanelen in een frame in rijen achter en/of naast elkaar worden gelegd onder een hoek tussen de 13 en 20 graden. Deze hoek zorgt in de meeste gevallen voor de hoogste opbrengst.

zonnepanelen op plat dak

Landscape is de meest gebruikelijke installatievorm van zonnepanelen op platte daken. De tweede manier is ‘oost-west’ installatie. Dit houdt in dan de zonnepanelen dichter bij elkaar worden geplaatst, bijvoorbeeld door gebrek aan ruimte, met de ruggen tegen elkaar in een V-patroon. Ook hier worden de panelen onder een hoek van 13 graden geïnstalleerd. Welke van deze twee methodes het beste is, is afhankelijk van jouw situatie.

Interesse in zonnepanelen? Jij bent goed bezig!

Vul hier je postcode + huisnummer in. Dan nemen we gelijk een kijkje op je dak

monteurs klaar met het plaatsen van zonnepanelen

.
Wat is het gewicht van zonnepanelen op een plat dak?

Een zonnepaneel met frame weegt ongeveer 25 kilo. Per los zonnepaneel is ongeveer 80 kilo aan ballast nodig om ervoor te zorgen dat het paneel niet verplaatst tijdens een storm of windstoot. Het gewicht van de ballast neemt af wanneer zonnepanelen verbonden zijn. Bij rijtjes panelen neemt het af tot ongeveer 50 kilo, en bij zonnepanelen die onderling verbonden zijn zelf tot 20 kilo per paneel. Platte daken kunnen dit extra gewicht doorgaans prima dragen. Alleen wanneer een dak in slechte conditie is, kan het voorkomen dat er door de ballast scheurtjes in de dakbedekking ontstaan. Daarom is het belangrijk dat het dak in goede staat is wanneer de zonnepanelen worden geïnstalleerd.

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Wat kosten zonnepanelen?
Hoe werken zonnepanelen?
Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.