Factoren die bepalen of zonnepanelen op dakkapel kunnen

Natuurlijk kunnen zonnepanelen op een dakkapel geplaatst worden, echter is niet iedere dakkapel geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen. Er zijn verschillende factoren die bepalen of jouw dakkapel geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen. Lees hieronder meer over adviezen en mogelijke bezwaren.

De constructie moet sterk genoeg zijn

Dakkapellen hebben doorgaans een onderconstructie van hout en is ontworpen om het gewicht van de dakkapel zelf plus de dakpannen te dragen. Je bestaande dakkapel moet het gewicht van de zonnepanelen dus wel kunnen dragen en een zonnepaneel weegt gemiddeld zo’n 20 kilogram. Daarnaast worden de panelen verzwaard met ballast om ervoor te zorgen dat ze door extreme wind of storm niet weg kunnen waaien. De hoeveelheid ballast die geplaatst wordt, hangt af van de windbelasting op die specifieke plek en de grootte van het systeem. Grote systemen met veel zonnepanelen zijn van nature steviger dan kleine systemen en hebben daarom minder ballast nodig. Omdat het bij een dakkapel vaak om een kleiner systeem gaat met weinig zonnepanelen, moet er vaak meer ballast toegevoegd worden om de stevigheid te kunnen garanderen. Het is daarom belangrijk om te weten hoeveel extra gewicht jouw dakkapel kan dragen. Wil je weten of je dakkapel dit extra gewicht kan dragen? Neem dan contact op met een dakdekker. Weet je al of je dakkapel dit gewicht kan dragen? Neem dan  contact  op voor een persoonlijk advies of vraag vrijblijvend een  persoonlijk aanbod aan en vermeld dit even bij je aanvraag.

Ga je nog een nieuw dakkapel op je huis plaatsen en heb je interesse om zonnepanelen op je dakkapel te plaatsen? Zorg dan dat je rekening houdt met het extra gewicht van de zonnepanelen en houd hier rekening mee bij de bouw.

zonnepanelen op een dakkapel

Zonnepanelen op je dakkapel? Jij bent goed bezig!

Vul hier je postcode + huisnummer in. Dan nemen we gelijk een kijkje op je dak

De dakkapel moet genoeg oppervlak hebben

Naast dat de constructie sterk genoeg moet zijn om het extra gewicht aan te kunnen, moet er ook genoeg plaats zijn. Zonnepanelen kunnen niet dicht bij de rand geplaatst worden, om te voorkomen dat dat de wind onder de panelen komt en ze van het dak afwaaien. Zonnepanelen zijn gemiddeld 100 bij 165 centimeter groot. Hiermee kun je vaak al grofweg bepalen of en hoeveel zonnepanelen je op jouw dakkapel kunt laten plaatsen. 

De hellingshoek van je dakkapel

De hellingshoek van je dakkapel is uiteindelijk de doorslaggevende factor. Er zijn 2 soorten dakkappellen, één met een plat dak, en de ander met een schuin dak. Schuine dakkappellen hebben een gunstigere hellingshoek dan de rest van het dak, wat uiteindelijk voor meer rendement zal zorgen. Dit komt omdat de daken in Nederland vaak niet de meest ideale hellingshoek hebben voor zonnepanelen. Wanneer je een plat dakkapel hebt, heb je nóg meer geluk. Hierop worden zonnepanelen geplaatst op een platte onderconstructie waarop de hellingshoek af te stellen is naar de meest ideale situatie.

Bestaande zonnepanelen verwijderen

  • Het kan ook voorkomen dat je al zonnepanelen op je schuine dak hebt liggen, maar dat je toch graag een dakkapel wil laten plaatsen. Dat kan natuurlijk, maar dan moeten de huidige zonnepanelen (of een gedeelte daarvan) wel eerst verwijderd worden. Na de bouw kunnen de zonnepanelen weer op of naast de dakkapel worden teruggeplaatst. Hierbij houden we rekening met de volgende zaken:

 

  • Het kan zijn dat de zonnepanelen op het reguliere dak door het dakkapel soms in de schaduw komen te liggen. Daarom is het belangrijk dat je een omvormer hebt die goed met schaduw om kan gaan zoals SMA omvormers met ShadeFix of SolarEdge systemen met optimizers. De meeste nieuwe omvormers zijn standaard uitgerust met ShadeFix, maar sommige oude modellen niet. Let hier dus goed op.

.zonnepanelen boven dakkapel

Voor- en nadelen van zonnepanelen op een dakkapel

Het is erg lastig om te zeggen of zonnepanelen nut hebben op een dakkapel. Het laten installeren van zonnepanelen op een dakkapel brengt uiteraard voor- en nadelen met zich mee. We sommen wel maar al te graag de voor- en nadelen van zonnepanelen voor je op. Zo kan je zelf al oriënteren en nadenken over deze beslissing.

Voordelen zonnepanelen op dakkapel

+ Wanneer er zonnepanelen op de dakkapel worden geplaatst, kan je er meer kwijt op je dak. Dit zorgt voor een mooier geheel en is dus een estetisch voordeel.
+ Zoals bovenstaand punt al zegt; je kan meer zonnepanelen kwijt op je dak. Dit zorgt natuurlijk ook voor meer opbrengst en daarmee bespaar je meer op je energierekening.
+ De hellingshoek van schuine dakkapellen is vaak gunstiger dan de rest van het (schuine) dak, waardoor je in verhouding meer energie opwekt.
+ Zonnepanelen zorgen voor het verlagen van het energielabel van de woning, dit kan ervoor zorgen dat uw huis meer waard wordt en je het makkelijker verkocht krijgt.

Nadelen zonnepanelen op dakkapel

- De kans is groot dat de constructie van de dakkapel het gewicht van de zonnepaneleninstallatie niet aan kan. Dakkapellen zijn namelijk niet gemaakt om zonnepanelen te dragen. Gevolg hiervan is dat de dakkapel kan gaan verzakken in de toekomst. Uiteindelijk kan dit weer lekkages en schade aan de zonnepanelen veroorzaken.
- Het oppervlak van een dakkapel is vaak vrij klein. Hierdoor passen er niet veel zonnepanelen op en brengen deze ook niet veel op. 

Ons advies

Wij raden het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel vaak af. Dit komt omdat de voordelen in onze ogen niet opwegen tegen het risico op bijvoorbeeld verzakking of het ontstaan van lekkages. Zeker omdat je er vaak maar tussen de 2 en 4 kwijt kunt, en dit niet zorgt voor een enorm rendementsverschil. Natuurlijk wil deze conclusie niet zeggen dat het laten plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel niet gunstig is in jouw situatie. Wanneer je een aanvraag doet, kijken we samen naar jouw situatie om vervolgens tot een goed advies te kunnen komen.

Bij vragen kan je altijd contact opnemen met ons team. Zij staan je maar al te graag te woord!

Adviseren over zonnepanelen op dakkapel

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Is het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel mogelijk?
Welke soorten zonnepanelen zijn er?
Hoe lang nodig voor de montage en installatie zonnepanelen?
Hoe werken zonnepanelen?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.