Kunnen zonnepanelen op een dakkapel?

Ja dat kan! Maar jouw dakkapel moet er wel geschikt voor zijn. Lees hieronder meer over adviezen en mogelijke bezwaren bij het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel.

De constructie en het gewicht

Dakkapellen hebben doorgaans een onderconstructie van hout en is ontworpen om het gewicht van de dakkapel zelf plus de dakpannen te dragen. Je bestaande dakkapel moet het gewicht van de zonnepanelen dus wel kunnen dragen en een zonnepaneel weegt gemiddeld zo’n 20 kilogram. Daarnaast worden de panelen verzwaard met ballast om ervoor te zorgen dat ze door extreme wind of storm niet weg kunnen waaien. De hoeveelheid ballast die geplaatst wordt, hangt af van de windbelasting op die specifieke plek en de grootte van het systeem. Grote systemen met veel zonnepanelen zijn van nature steviger dan kleine systemen en hebben daarom minder ballast nodig. Omdat het bij een dakkapel vaak om een kleiner systeem gaat met weinig zonnepanelen, moet er vaak meer ballast toegevoegd worden om de stevigheid te kunnen garanderen. Het is daarom belangrijk om te weten hoeveel extra gewicht jouw dakkapel kan dragen. Wil je weten of je dakkapel dit extra gewicht kan dragen? Neem dan contact op met een dakdekker. Weet je al of je dakkapel dit gewicht kan dragen? Neem dan  contact  op voor een persoonlijk advies of vraag vrijblijvend een  persoonlijk aanbod aan en vermeld dit even bij je aanvraag.

Ga je nog een nieuw dakkapel op je huis plaatsen en heb je interesse om zonnepanelen op je dakkapel te plaatsen? Zorg dan dat je rekening houdt met het extra gewicht van de zonnepanelen en houd hier rekening mee bij de bouw.

zonnepanelen op een dakkapel

Zonnepanelen op je dakkapel? Jij bent goed bezig!

Vul hier je postcode + huisnummer in. Dan nemen we gelijk een kijkje op je dak

Plaatsing zonnepanelen op een dakkkapel

Naast dat de constructie sterk genoeg moet zijn om het extra gewicht aan te kunnen, moet er ook genoeg plaats zijn. Zonnepanelen kunnen niet dicht bij de rand geplaatst worden, om te voorkomen dat dat de wind onder de panelen komt en ze van het dak afwaaien. Zonnepanelen zijn gemiddeld 100 bij 165 centimeter groot. Hiermee kun je vaak al grofweg bepalen of en hoeveel zonnepanelen je op jouw dakkapel kunt laten plaatsen.

Bestaande zonnepanelen verwijderen

  • Het kan ook voorkomen dat je al zonnepanelen op je schuine dak hebt liggen, maar dat je toch graag een dakkapel wil laten plaatsen. Dat kan natuurlijk, maar dan moeten de huidige zonnepanelen (of een gedeelte daarvan) wel eerst verwijderd worden. Na de bouw kunnen de zonnepanelen weer op of naast de dakkapel worden teruggeplaatst. Hierbij houden we rekening met de volgende zaken:

 

  • Het kan zijn dat de zonnepanelen door hun nieuwe plek soms in de schaduw komen te liggen. Daarom is het belangrijk dat je een omvormer hebt die goed met schaduw om kan gaan zoals SMA omvormers met ShadeFix of SolarEdge systemen met optimizers. De meeste nieuwe omvormers zijn standaard uitgerust met ShadeFix, maar sommige oude modellen niet. Let hier dus goed op.

.zonnepanelen boven dakkapel

  • Soms is het huidige montage systeem van je zonnepanelen niet geschikt voor de nieuwe situatie op een dakkapel. In dat geval gebruiken we extra montagemateriaal om het systeem geschikt te maken voor de nieuwe locatie. Bij verkeerde installatie kan een elektrisch systeem gevaarlijk zijn. Het is daarom erg belangrijk dat het verwijderen en herplaatsen altijd door een expert gedaan wordt.
lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Is het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel mogelijk?
Welke soorten zonnepanelen zijn er?
Hoe lang nodig voor de montage en installatie zonnepanelen?
Hoe werken zonnepanelen?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.