Kun je zonnepanelen op een dakkapel laten plaatsen? Ja dat kan! Maar jouw dakkapel moet er wel geschikt voor zijn. Lees hieronder meer over adviezen en mogelijke bezwaren bij het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel.

De constructie en het gewicht

Dakkapellen hebben doorgaans een onderconstructie van hout en is ontworpen om het gewicht van de dakkapel zelf plus de dakpannen te dragen. Jouw bestaande dakkapel moet het gewicht van de zonnepanelen dus wel kunnen dragen en een zonnepaneel weegt gemiddeld zo’n 20 kilogram. Daarnaast worden de panelen verzwaard met ballast om ervoor te zorgen dat ze door extreme wind of storm niet weg kunnen waaien. De hoeveelheid ballast die geplaatst wordt, hangt af van de windbelasting op die specifieke plek en de grootte van het systeem. Grote systemen met veel zonnepanelen zijn van nature steviger dan kleine systemen en hebben daarom minder ballast nodig. Omdat het bij een dakkapel vaak om een kleiner systeem gaat met weinig zonnepanelen, moet er vaak meer ballast toegevoegd worden om de stevigheid te kunnen garanderen. Het is daarom belangrijk om te weten hoeveel extra gewicht jouw dakkapel kan dragen. Ben je hier niet zeker van? Neem dan gerust contact met ons op voor persoonlijk advies. 

Ga je nog een nieuwe dakkapel op je huis plaatsen en heb je interesse om zonnepanelen op je dakkapel te plaatsen? Zorg dan dat je rekening houdt met het extra gewicht van de zonnepanelen en maak je dakkapel dus extra stevig.

Plaatsing

Naast dat de constructie sterk genoeg moet zijn om het extra gewicht aan te kunnen, moet er ook genoeg plaats zijn. Zonnepanelen kunnen niet dicht bij de rand geplaatst worden, om te voorkomen dat dat de wind onder de panelen komt en ze van het dak afwaaien. Zonnepanelen zijn gemiddeld 100 bij 165 centimeter groot. Hiermee kun je vaak al grofweg bepalen of en hoeveel zonnepanelen je op jouw dakkapel kunt laten plaatsen.

Bestaande zonnepanelen verwijderen

Het kan ook voorkomen dat je al zonnepanelen op je schuine dak hebt liggen, maar dat je toch graag een dakkapel wil laten plaatsen. Dat kan natuurlijk, maar dan moeten de huidige zonnepanelen (of een gedeelte daarvan) wel eerst verwijderd worden. Na de bouw kunnen de zonnepanelen weer op of naast de dakkapel worden teruggeplaatst. Hierbij houden we rekening met de volgende zaken:

  • Het kan zijn dat de zonnepanelen door hun nieuwe plek soms in de schaduw komen te liggen. Daarom is het belangrijk dat je een omvormer hebt die goed met schaduw om kan gaan zoals SMA omvormers met ShadeFix of SolarEdge systemen met optimizers. De meeste nieuwe omvormers zijn standaard uitgerust met ShadeFix, maar sommige oude modellen niet. Let hier dus goed op.
  • Soms is het huidige montage systeem van je zonnepanelen niet geschikt voor de nieuwe situatie op een dakkapel. In dat geval gebruiken we extra montagemateriaal om het systeem geschikt te maken voor de nieuwe locatie. Bij verkeerde installatie kan een elektrisch systeem gevaarlijk zijn. Het is daarom erg belangrijk dat het verwijderen en herplaatsen altijd door een expert gedaan wordt.