Zonnepanelen in de winter, waar moet ik rekening mee houden?

Veel van onze klanten vragen zich af of hun zonnepanelen in de winter nog wel rendabel zijn. Een logische vraag, want in de winter verbruik je vaak juist veel stroom. Je wil natuurlijk dat deze energie die je verbruikt, zoveel mogelijk wordt opgewekt door jouw eigen zonnepanelen. Het is algemeen bekend dat er in de winter in Nederland aanzienlijk minder zonuren zijn dan in de zomer. Natuurlijk is dit ook in de opbrengst van jouw zonnepanelen op je monitoringsapp af te lezen. Daarnaast neemt de kracht van de zon af en zijn er een aantal andere factoren die invloed hebben op de opbrengst van jouw zonnepanelen in de winter. We vertellen je er graag meer over. Klik hieronder op één van de onderwerpen en spring er gelijk naartoe. 😉

Gemiddeld aantal zonuren per dag

Buitentemperatuur

Seizoensfactoren

Sneeuw op je zonnepaneleninstallatie

Gemiddeld aantal zonuren per dag. 

Gemiddelde zonuen per dag, per maand

Het aantal zonuren heeft grote invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. Hoeveel zonuren er per maand zijn is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Bewolking
    De schaduw die wordt veroorzaakt door de bewolking heeft een negatieve invloed op het rendement van je zonnepanelen.
     
  • Lengte van de dag
    Doordat het in de winter eerder donker en later licht is dan in de zomer heeft de zon minder tijd per dag om op de aarde, en dus jouw zonnepanlen, te schijnen.
     
  • De positie van de zon
    In de zomer staat de zon gunstiger op Nederland dan in de winter, dit zorgt ervoor dat de zon langer per dag op je dak schijnt. 
     
  • Locatie van je huis
    In Nederland schijnt niet op elke plek evenveel de zon. Hoe westelijker je in Nederland woont, hoe meer de zon schijnt. Zo schijnt de zon bijna 100 uur meer per jaar aan de kust dan in het oosten van het land. Daarnaast is de ligging van je huis een belangrijke factor. Wanneer je dakvlak naar het zuiden gericht is heb je de beste kans op een goede opbrengst, maar een oost- westopstelling kan in bepaalde situaties nog beter passen. Goed advies hierin is van groot belang.

Hoe gunstiger de optelsom van deze factoren is, des te hoger je opbrengst is. Je zonnepanelen renderen in de maanden mei, juni, juli en augustus het best. Maar we zien ook dat er in de wintermaanden alsnog genoeg zonuren zijn, die zorgen dat je zonnepanelen ook energie voor je opwekken. Zonnepanelen werken namelijk niet op zonlicht of op warmte, maar op licht. 

De kracht van de zon heeft een grote invloed op je zonnepanelen. Weinig bewolking zorgt voor een hoge instraling maar ook de temperatuur is hierin van belang. Een hogere temperatuur hoeft niet te betekenen dat er meer rendement is. Zo kan bijvoorbeeld een mooie winterdag met 5 °C en een mooi zonnetje veel meer rendement opleveren dan een warme, klamme zomerdag van 30 °C met dikke bewolking en een flinke onweersbui.

En mooie winterdag met een dikke laag bewolking zorgt wel voor een veel lager rendement. De zon staat namelijk in de winter verder van ons af en door de bewolking komt er slechts een kleine hoeveelheid licht op je zonnepanelen. De intensiteit van het licht is lager, maar zelfs dan wordt er nog steeds licht omgezet in energie. 
 

Bereken je besparing.

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.

Buitentemperatuur.

De buitentemperatuur speelt ook een grote rol in de opbrengst van je zonnepanelen. Wanneer het buiten (te) warm is wil dat niet zeggen dat dit een positieve invloed heeft op je zonnepanelen. Zonnepanelen moeten hun warmte kwijt kunnen om zo goed mogelijk te renderen. Hierdoor is het belangrijk dat zonnepanelen kunnen ventileren. Wanneer het te warm wordt en je zonnepanelen hun warmte niet goed genoeg kwijt kunnen zie je dat terug in je opbrengst. Zonnepanelen hebben een maximaal rendement bij een temperatuur van 25 °C. Wanneer je zonnepanelen warmer worden dan 25 °C dan verlies je ongeveer 0,5% opbrengst per graad meer. Op een warme dag in de zomer kunnen zonnepanelen zomaar 70 °C worden. Dit betekent dat je ongeveer 17,5% opbrengst verliest. Hierdoor zien we dat op een zonnige herfst- of lentedag de opbrengst erg hoog kan zijn, omdat er veel zon is en het niet te warm buiten is. Dat is goed te zien in onderstaande grafiek over de opbrengstverdeling per maand.

Temperatuur icoon

Seizoensfactoren.

In de winter hebben we meer factoren die zorgen voor opbrengstverlies. Bijvoorbeeld een pak sneeuw of vastgevroren ijs. Bij een pak sneeuw op je zonnepanelen zien we vaak dat er geen licht meer op je zonnepanelen valt, waardoor de totale opbrengst 0 kWh kan zijn. We krijgen vaak de vraag of het verstandig is om de sneeuw van je zonnepanelen af te halen. In het kort raden we dit af. Maar wil je het toch doen? Lees dan meer over sneeuw op je zonnepanelen in het kennisartikel: Sneeuw op je zonnepanelen, wat nu?

In de herfst heb je juist te maken met factoren zoals bladval en vuil. Oók dat kan de opbrengst van je zonnepanelen flink beïnvloeden. Jij wilt natuurlijk dat je zonnepanelen voor de volle 100% werken. Is het slim om je zonnepanelen schoon te (laten) maken? Een goede vraag! We leggen je graag alles uit en geven je tips over het schoonmaken van je zonnepanelen.
 





 
opbrengstverdeling per maand.

Zonnepanelen aanschaffen in de winter = klaar voor de zomer!

Doordat zonnepanelen het hele jaar energie voor je opwekken is er eigenlijk geen slecht moment om zonnepanelen aan te schaffen. Al heb je in de winter wel een paar mooie bijkomstige voordelen. Doordat de tijd tussen offerte, akkoord en plaatsing van de zonnepanelen in de winter vaak wat korter is, heb je sneller je zonnepanelen op je dak en kun je dus ook sneller genieten van je opbrengst. Door zonnepanelen te plaatsen in de winter, ga je voorbereid het voorjaar + de zomer tegemoet. Wanneer de dagen dus weer volop zonnig worden, ben jij al meteen het zonnetje in huis! 😉

Altijd voor de +, dat = Solar Concept! En daar gaan we iedere dag voor! Daarbij staat de plus niet alleen voor de perfecte formule op het gebied van zonnepanelen, maar ook voor het feit dat we onszelf continu door blijven ontwikkelen, voortdurend een stapje extra blijven zetten, altijd gaan voor de beste oplossing! Wil je nog meer over ons weten? Dat mag! Vraag een offerte aan of neem contact op met onze adviseurs, we helpen je graag! 
 

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.