Zonnepanelen op een groen dak

Op zoek naar de beste manieren om zo veel mogelijk uit jouw zonnepanelen te halen? Dan is het aanleggen van een groendak een verstandige keuze. In dit artikel lees je meer over groene daken en hun positieve invloed op jouw rendement qua zonnepanelen.

Wat is een groen dak?

Steeds meer mensen hebben het: een tuintje op hun dak. Planten bovenop de dakbedekking helpen bij de isolatie en een gelijkmatigere temperatuurregeling in huis. Er bestaan twee soorten groendaken: een extensief en intensief groendak. Kort gezegd zijn extensieve groendaken grotendeels zelfvoorzienend, bestaande uit kruiden of andere vegetatie. Intensieve groendaken vragen om meer onderhoud en kun je vergelijken met een normale tuin, waardoor ze ook wel tuindak worden genoemd.

.

zonnepanelen op je groene dak

Zonnepanelen op je groene dak? Jij bent goed bezig!

Vul hier je postcode + huisnummer in. Dan nemen we gelijk een kijkje op je dak

Waarom een groendak onder mijn zonnepanelen?

Een groendak draagt bij aan een hoger rendement van je zonnepanelen. Dat kan oplopen tot een stijging van 6 tot 20 procent! Dit komt omdat de temperatuur op groene daken lager blijft dan op daken met normale dakbedekking. In de zomer kan de temperatuur daar namelijk oplopen tot wel 80 graden, maar bij groene daken is dat aanzienlijk lager door de temperatuurregeling van de (sedum)planten.

Zonnepanelen werken namelijk niet beter bij hogere temperaturen. Ze renderen het beste onder de 25 graden. Door een groendak onder je zonnepanelen te leggen, zorg je er dus voor dat de zonnepanelen langer de juiste capaciteit energie opwekken. Een lagere temperatuur zorgt overigens ook voor minder slijtage van de zonnepanelen, waardoor ze langer mee gaan. Daarnaast werkt een groendak ook brandvertragend. De vetplantjes op het dak slaan water op, waardoor ze niet snel brand vatten. Dit draagt bij aan de veiligheid van jouw zonnepanelensysteem.

Naast een lagere temperatuur is er nog een reden waarom zonnepanelen een beter rendement leveren op een groendak. Verontreinigende stoffen in de omgevingslucht kunnen een verstoorde werking van de zonnecellen als effect hebben. De planten op een groendak zuiveren als het ware de lucht, waardoor de zonnepanelen minder worden aangetast. Dit zorgt eveneens voor een hoger rendement.

Installatie groene dak

Liggen er al zonnepanelen op je dak? Dat is geen probleem. Een groendak kan gewoon aangelegd worden rondom en onder je zonnepanelen systeem, zonder dat deze verwijderd hoeft te worden.

Daardoor is het aanleggen van een groendak een simpele en slimme optie als je het rendement van jouw zonnepanelen wilt verhogen.

Lees meer over zonnepanelen en groene daken.

Installeren van zonnepanelen op een dak

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Waarom een groendak onder je zonnepanelen?
Installatie zonnepanelen op een groen dak
Hoe werken zonnepanelen?
Hoe lang voordat ik mijn zonnepanelen heb terugverdiend?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.