Wat bepaalt de veiligheid van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een belangrijke en betrouwbare factor in het proces van energiebesparing. Er zijn drie zaken die actief bijdragen aan de veiligheid van jouw zonnepanelen: de materialen, de installateur en de gebruiker zelf.

1. De materialen: kwaliteit voorop

Zonnepanelen
De kwaliteit van de zonnepanelen is erg belangrijk om veiligheid te kunnen garanderen. Over het algemeen kun je zeggen: hoe beter en langer de garantie, hoe hoger de kwaliteit van de zonnepanelen. Dat is dan ook de reden dat wij alleen TIER-1 zonnepanelen, oftewel A-merken, aanbieden. De zonnepanelen die wij aanbieden hebben 25 jaar garantie en voldoen aan de Europese veiligheidseisen en richtlijnen. Kwaliteit + veiligheid staan bij ons hoog in het vaandel.

Omvormers
We verkopen twee type omvormers bij Solar Concept: string- en micro-omvormers. De micro-omvormer wordt per paneel geplaatst en zet gelijkstroom om in wisselstroom. Enphase micro-omvormers werken met lage voltages waardoor de kans op brand kleiner wordt. Stringomvormers van GoodWe zijn voorzien van beveiliging en overbelasting, waardoor ze veilig in gebruik zijn. GoodWe staat bekend om zijn betrouwbare string-omvormers. Ze zijn dus beide veilig te gebruiken.

Monteur maakt zich klaar om te monteren

2. De installateur: experts op jouw dak

Eén van de allerbelangrijkste factoren voor veilig gebruik van zonnepanelen is de installatie. Het leggen en aansluiten van zonnepanelen is erg nauwkeurig werk, dat het beste uitgevoerd kan worden door experts. Solar Concept heeft sinds 2011 een groot team van ervaren zonnepanelenmonteurs en elektriciens opgebouwd. Daarom adviseren we mensen om niet zelf zonnepanelen te leggen, maar om professionele installateurs in te schakelen. Onze experts kennen het installatieproces door en door. Zij weten als geen ander hoe je veilig met elektronica moet omgaan en veilig jouw zonnepanelensysteem moeten aansluiten om risico’s te vermijden.

Als kers op de taart voeren we altijd een gratis groepenkastcheck uit om je advies te geven of het veilig is om een zonnepanelensysteem op je huidige groepenkast aan te sluiten. Wanneer je niet de juiste hoofdaansluiting hebt, is dit brandgevaarlijk. Laat je groepenkast dus altijd door ons checken.

Interesse in zonnepanelen? Goed bezig!

Vul hier je postcode + huisnummer in. Dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.

3. De gebruiker: verantwoord omgaan met je zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een fantastische manier om je eigen energie op te wekken en tegelijkertijd bij te dragen aan een duurzamere wereld. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen op hun dak te laten installeren. Net als bij elk ander elektrisch systeem, is het ook belangrijk om verantwoord en veilig met zonnepanelen om te gaan.

  • Het installeren van een zonnepanelensysteem is geen klusje dat je zelf even snel kunt doen. Voor de veiligheid van je systeem is het belangrijk dat deze geïnstalleerd wordt door ervaren installateurs.
  • Laat je zonnepanelensysteem eens controleren op beschadiging of slijtage aan de bekabeling, connectoren of andere onderdelen van het systeem. Doe dit niet zelf maar neem contact op met onze experts. Als je bij ons het serviceplan ‘best’ afsluit, komen we eens in de vijf jaar kosteloos een inspectie uitvoeren. Je krijgt dan van ons ook een inspectierapport op werking van het systeem.
  • Laat de ruimte rondom de omvormer vrij, zodat deze voldoende kan ventileren. Net als alle andere elektronische apparaten moet een omvormer veilig zijn warmte kwijt kunnen. Wanneer je micro-omvormers onder je zonnepanelen hebt liggen, is dit natuurlijk niet aan de orde.
  • Onderhoud je dak regelmatig om er zeker van te zijn dat er geen problemen komen m.b.t. waterlekkages die mogelijk invloed kunnen hebben op de veiligheid van je zonnepanelensysteem.
  • Zorg dat de kabels die tussen de panelen, de omvormer en de meterkast lopen, buiten het bereik van huisdieren en kinderen blijven én dat ze goed zijn weggestopt. Hiermee voorkom je gevaarlijke situaties en het beschadigen van de apparatuur. Let hier extra op tijdens een verbouwing. Natuurlijk proberen wij hier ook zo goed mogelijk rekening mee te houden op de installatiedag zelf.
  • Verricht zelf geen aanpassingen aan het systeem nadat deze geplaatst is. Neem bij twijfel over de werking van je zonnepanelen altijd contact op met experts. Let op: je garantie vervalt als je door een andere partij aanpassingen laat doen aan je zonnepanelensysteem.

Kortom, het is belangrijk om verantwoord en veilig om te gaan met je zonnepanelensysteem. Door bovenstaande tips op te volgen, zorg je ervoor dat je systeem goed blijft werken en je niet wordt blootgesteld aan gevaarlijke situaties.

Kunnen zonnepanelen brand veroorzaken? 

Net als bij alle andere elektrische apparaten is dit mogelijk. Als dit gebeurt komt het eigenlijk alleen voor bij het verkeerd aansluiten van de zonnepanelen. Daarom is InstallQ in het leven geroepen: dit keurmerk onderscheidt bedrijven die technisch op orde zijn, van bedrijven die dat niet zijn. In het kort staat het keurmerk voor drie belangrijke punten: kwaliteit, zekerheid en veiligheid. Het InstallQ-keurmerk wordt alleen gegeven aan bedrijven die al langere tijd (op een goede manier) actief zijn in de zonnepanelenbranche. Daarmee biedt het keurmerk extra zekerheid. Wie dus zonnepanelen laat installeren door een bedrijf met het InstallQ-keurmerk, weet dus zeker dat hij of zij voor kwaliteit kiest.

Bovendien worden de deelnemende bedrijven gekeurd op veiligheid. Solar Concept voldoet aan alle vereisten en biedt daarmee kwaliteit, zekerheid en veiligheid voor jou! Daarnaast kunnen er nog andere dingen meespelen waardoor je de kans op brand kunt verkleinen. Zonnepanelen die op dakpannen liggen zijn over het algemeen minder brandgevaarlijk dan indak zonnepanelen. Dakpannen zijn gemaakt om met hoge temperaturen om te kunnen gaan. De kans op brand is dan ook vele malen lager dan bij indak zonnepanelen.

Heb je vragen over onze systemen of over uw eigen systeem? Neem eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder om veiligheid te kunnen garanderen!

Monteur legt zonnepanelen

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Hoe belangrijk is de installatie van zonnepanelen?
Wat zijn de beste zonnepanelen?
Moet ik voor zonnepanelen mijn energiemeter vervangen?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.