Welke soorten zonnepanelen zijn er?

De markt kent veel verschillende soorten zonnepanelen op basis van merk, Wattpiek, kleur en grootte. De meest voorkomende zijn de polykristallijne (‘poly’) en de monokristallijne (‘mono’) zonnepanelen. De mono-zonnepanelen zijn tegenwoordig de meest voorkomende van deze twee.

Verschil poly en mono

De kwaliteitsverschillen tussen de twee soorten zijn over het algemeen klein. Het verschil tussen deze twee zit meer in de kleur en de prijs. De poly-panelen zijn meestal blauw, en wat goedkoper dan de meestal zwarte mono-panelen. Deze meestal zwarte mono-panelen worden vaak als mooier beschouwt en men kiest over het algemeen voor deze soort. De mono-panelen bieden over het algemeen ook de hoogste vermogens, maar bij gelijke vermogens bieden de polykristallijne zonnepanelen soms wat meer waar voor je geld. 

Welke soorten zonnepanelen worden er aangeboden

Verschillende soorten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn meestal zwart of blauw. Het verschil ligt vooral aan het productieproces van de panelen: monokristallijn of polykristallijn. Beide typen zonnepanelen hebben hun voor- en nadelen. Zwarte zonnepanelen hebben vaak een hoger vermogen (Wattpiek) dan blauwe zonnepanelen en hierdoor wekken ze ook meer energie op. Daardoor zijn ze ook duurder, maar door de hogere opbrengsten haal je dat er zeker uit.

Voordelen en nadelen Polykristallijne zonnepanelen

Het productieproces van polykristallijne zonnepanelen is simpeler dan 'mono" panelen. Het eenvoudige productieproces is ook waarom polykristallijne zonnepanelen stukken goedkoper zijn dan monokristallijne zonnepanelen. 

Voordelen van de polykristallijne zonnepanelen

 • Een simpelere productieproces resulteert in een lagere prijs bij aankoop en €/Wp. Met andere woorden, meer elektriciteit voor een lagere prijs.
 • Meer oppervlakte aan zonnecellen per paneel. Doordat "poly" zonnecellen vierkant zijn, sluiten de cellen perfect aan. "Mono" cellen worden op een andere manier gesneden gesneden dan de "poly'zonnepanelen, waardoor er verlies ontstaat aan de hoeken. 
 • Door hun eenvoudig productieproces is er dus minder restafval.

Nadelen van de polykristallijne zonnepanelen

 • Een lager rendement. Polykristallijne zonnepanelen halen, een rendement tussen de 14% en 16%. Er kan maar 14% tot 16% zonlicht worden omgezet in elektriciteit. Bij "mono" zonnepanelen ligt dit hoger, namelijk tussen de 15% tot 20%. Polykristallijne zonnepanelen behalen een mindere rendement door de lagere silicium puurheid en doordat er zich meerdere kristallen in één zonnecel bevinden.
 • Een hoger temperatuur constanter dan monokristallijne zonnecellen. Dit betekent dat bij hogere temperaturen "poly" zonnepanelen meer rendementsverlies hebben. Het verschil is minimaal, dit verschil is tussen de -0.01%/C tot -0.03%/C. 
 • Minder mooi. Door de blauwe kleur worden polykristallijne zonnepanelen vaak als minder mooi gezien. De blauwe zonnepanelen passen niet op veel daken, waardoor de zwarte "mono"  zonnepanelen vaker gekozen worden door het esthetische voordeel.
 • Groter oppervlakte nodig. Het maakt niet uit waar de zonnepanelen geplaatst worden, er zal meer oppervlakte nodig zijn voor "poly" zonnepanelen door hun lagere rendement. Een gemiddelde installatie van 4Kw zijn er zo ongeveer 2/3 extra zonnepanelen nodig.

.

installatie van monokristallijne zonnepanelen

installatie zonnepanelen

Interesse in zonnepanelen? Jij bent goed bezig!

Vul hier je postcode + huisnummer in. Dan nemen we gelijk een kijkje op je dak

Monteur legt monokristallijne zonnepanelen

.

Voordelen en nadelen Monokristallijne zonnepanelen

70 tot 80 procent van alle zonnepaneel installaties bestaan uit monokristallijn zonnepanelen. Vandaar ook dat de meeste mensen kiezen voor een monokritallijne zonnepanelen systeem. Er zijn nog meer voordelen aan "mono" zonnepaneel en die zal je hieronder lezen.

 

Voordelen mono zonnepanelen

 • Het rendement van mono zonnepanelen is het hoogste van alle soorten andere zonnepanelen. Deze zonnepanelen worden verkocht met een rendement van bijna 23% en een vermogen van 400 Wp.
 • De Mono zonnepanelen kunnen beter tegen warmte dan de polykristallijn zonnepanelen. Daardoor verlies je haast geen rendement als je dak pal in de zon staat.
 • Ook worden monokristallijn zonnepanelen vaker gekozen omdat ze mooier zijn. Ze zijn vaak volledig zwart uitgevoerd, zonder aluminium frame. Daardoor zien ze er veel mooier uit.

 

Nadelen mono zonnepanelen

 • Monokristallijn zonnepanelen zijn wel duurder dan de polykristallijn zonnepanelen. Hou rekening met ongeveer €50 tot €100 per paneel.
 • De productie van deze zonnepanelen is wel wat minder milieu bewust. Er komt meer restafval kijken bij het produceren van de "mono" zonnepanelen. 

De zonnepanelen zijn dus verschillend en de voorkeur is voor iedereen anders. Benieuwd naar welke zonnepanelen wij aanbieden?
Neem dan contact op voor een persoonlijk advies. 

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Hoeveel soorten zonnepanelen zijn er?
Wat kosten zonnepanelen?
Wat is de opbrengst van zonnepanelen?
Hoe veilig zijn zonnepanelen?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.