Wat zijn omvormers?

Een omvormer zet de energie die door je zonnepanelen wordt opgewekt om in gebruiksklare stroom. Hoe werkt dit systeem? Welke soorten zijn er en waar moet je op letten?  Je leest het in dit artikel.

Hoe werkt een omvormer?

Zonnepanelen wekken niet direct gebruiksklare stroom op. De zogenoemde ‘gelijkstroom’ die door de panelen wordt opgewekt, moet eerst worden omgezet in wisselstroom. De omvormer regelt dit voor je en stuurt de stroom daarna door naar de meterkast. Hierna is je stroom klaar voor gebruik en kun je er al je elektrische apparaten mee voorzien van energie!

Soorten omvormers.

Er kan grofweg onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende soorten omvormers. Op de eerste plaats is er de eenvoudige ‘serie omvormer’, die voor de totale reeks zonnepanelen de gelijkstroom optimaliseert. Deze techniek is minder ingewikkeld dan die van de tweede soort: de micro-omvormer. Daarbij wordt niet per reeks geoptimaliseerd, maar per paneel. Deze omvormers hebben een complexere techniek en zijn daarom ook duurder. Welke omvormer het beste werkt voor jouw systeem hangt af van de situatie én de locatie waar de panelen geplaatst worden. Laat je daarom altijd adviseren door een expert.

.

.

wat zijn omvormers

Waar hangt de omvormer?

Een omvormer produceert warmte. Het is daarom erg belangrijk dat hij zichzelf goed kan koelen. Het apparaat wordt tegen een stevige muur geplaatst, op een plek met voldoende vrije ruimte rondom de omvormer, zodat deze goed kan ventileren. Zorg ervoor dat deze ruimte ook na de installatie beschikbaar blijft.

Ook de afstand tot de zonnepanelen is van belang, als het gaat om de plaatsing van de omvormer. Hoe korter de kabel naar de zonnepanelen, hoe minder energie er verloren gaat. Daarom plaatsen we omvormers meestal op zolder. Ook is het dus mogelijk micro omvormers te laten plaatsen. Deze omvormers worden direct onder de zonnepanelen gelegd waardoor je geen omvormer in je woning hebt hangen. 

Serieel geschakeld systeem.

GoodWe

GoodWe is een toonaangevende leverancier van omvormers. Zo werden er in 2019 gemiddeld 30.000 stuks per maand verkocht in meer dan 100 landen. De GoodWe omvormers worden vooral toegepast in woningen en commerciële bedrijfsruimtes. Met een uitstekende after-service en distributie is GoodWe dé stabiele en betrouwbare partner in stringomvormers.

Betrouwbare omvormers voor zonnepanelen
GoodWe is nog niet zo lang actief in de markt. Vanaf 2010 richten zij zich vooral op de ontwikkeling van topkwaliteit omvormers. Bent u op zoek naar betrouwbaarheid? Dan is GoodWe de keuze voor u. De omvormers worden ontwikkeld in een laboratorium in Duitsland en krijgen daar de Duitse degelijkheid mee. In China neemt het bedrijf de productie verder over.

Opbrengst
Welk soort zonnepaneel u kiest, is heel belangrijk voor de opbrengst. Toch heeft de omvormer ook aanzienlijke invloed op het rendement van je zonnepaneleninstallatie. Met een omvormer van GoodWe bent u verzekerd van een lange levensduur en stabiele prestaties.

Stabiliteit & Milieuvriendelijkheid
GoodWe bezit veel wereldwijd bekende certificaten, waaronder CE, VDE, CGC, SAA, G83, G59, ENEL, TÜV en een aantal IS0-cerficaten. Het IS014001-certificaat staat vooral voor milieubewustzijn. GoodWe respecteert haar werknemers en zorgt voor uitstekende arbeidsvoorwaarden die aansluiten bij de eisen voor de werkomstandigheden.

Serieel geschakeld systeem

Goodwe omvormer

Solaredge omvormer

Micro omvormer

Parallel geschakeld systeem.

SolarEdge

SolarEdge, opgericht in 2006, is producent van innoverende omvormer-systemen. Met behulp van zogenaamde power-optimizers managen de systemen ieder paneel afzonderlijk. Het rendement op een zonne-energie- systeem ligt hierdoor tot wel 20% hoger. De innoverende omvormers is uniek in vergelijking met andere omvormers. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een zeer hoge kwaliteitsstandaard. 

Haal het maximale uit uw zonnepanelen 
Een SolarEdge optimizers/omvormer-combinatie kan uitkomst bieden wanneer een zonnesysteem in uw situatie niet effectief is door schaduwval. Ook wanneer er geen sprake is van schaduwval, zorgt deze combinatie voor een aanzienlijk beter presterend systeem op de lange termijn. Let op: een optimizers-omvormer-combinatie levert een meerprijs op van 80 tot 100 euro per paneel. Alle SolarEdge optimizers en omvormers krijgen respectievelijk 25 en 12 jaar garantie mee en voldoen aan de Europese normen voor veiligheid, in- en uitvoerspanning en netwerk- standaarden. Wil je meer weten over SolarEdge? Dat kan. Check 't hier. Deze verkopen wij overigens momenteel niet.

Systeem met micro-omvormers.

Enphase

Enphase is een toonaangevend, beursgenoteerd bedrijf dat micro-omvormers produceert en verkoopt. Naast deze micro-omvormers is het bedrijf ook erg sterk in productontwikkeling en ontwikkelingen ontwikkelingen op het gebied van smart home solutions. Het Amerikaanse bedrijf is opgericht in 2006 en heeft inmiddels wereldwijd méér dan 36 miljoen micro-omvormers geïnstalleerd in 130 verschillende landen. Maar wat zijn dan die micro-omvormers en wat doen ze?

Micro-omvormers zijn omvormers die direct op je dak onder elk zonnepaneel wordt gemonteerd. Elk zonnepaneel heeft dus zijn eigen omvormer. Dit is een ander systeem dan het traditionele string-omvormer systeem. Op dit systeem zitten namelijk alle zonnepanelen aangesloten op één omvormer. Er zijn vele voordelen van micro-omvormers. Zo worden deze, net als power-optimizers aanbevolen wanneer er bijvoorbeeld schaduw op je zonnepanelen valt. Op zo'n moment haalt een micro-omvormer of power-optimizer meer uit een zonnepaneel dan een traditionele string-omvormer. De micro-omvormers zijn meestal wel duurder dan een string-omvormer. Echter, deze kosten verdien je vaak wel snel weer terug. Daarnaast zijn micro-omvormers ideaal wanneer je in de toekomst zou willen uitbreiden doordat je bijvoorbeeld elektrisch wil rijden, koken of meer gaat verbruiken. Het uitbreiden is enkel mogelijk met deze optie.

Er zijn ook mensen die absoluut geen omvormer in hun woning willen hebben hangen. Sommigen hebben als reden dat ze het er niet mooi uit vinden zien. Anderen omdat ze vinden dat de omvormer geluid maakt of voor straling zou kunnen zorgen. Wil je hier meer over weten? Lees hier dan meer over micro-omvormers.

Enphase omvormer

Ook is het handig om je in te lezen over het verschil tussen 1- en 3 fase omvormers. Zo kan je zelf al goed nadenken over wat voor soort omvormer voor jou de voorkeur heeft.

Al onze omvormers beschikken over een comformiteitsverklaring. Vraag naar de mogelijkheden en bespreek deze met onze adviseurs. Zij kunnen je altijd het beste advies geven die geldt voor jouw specifieke situatie. Vraag een vrijblijvende persoonlijke aanbieding aan en check wat voor systeem jou het meeste rendement oplevert. Wil je gelijk ook de mooiste zonnepanelen eraan toevoegen? Ook dat kan! Op deze pagina laten we je zien welke A-merk zonnepanelen we aanbieden.

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Hoe werkt een omvormer?
Hoe werken zonnepanelen?
Moet ik voor zonnepanelen mijn energiemeter vervangen?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.