Een omvormer zet de energie die door je zonnepanelen wordt opgewekt om in gebruiksklare stroom. Hoe werkt dit systeem? Welke soorten zijn er en waar moet je op letten? Je leest het in dit artikel.

Hoe werkt een omvormer?

Zonnepanelen wekken niet direct gebruiksklare stroom op. De zogenoemde ‘gelijkstroom’ die door de panelen wordt opgewekt, moet eerst worden omgezet in wisselstroom. De omvormer regelt dit voor je en stuurt de stroom daarna door naar de meterkast. Hierna is je stroom klaar voor gebruik en kun je er al je elektrische apparaten mee voorzien van energie!

Soorten omvormers

Er kan grofweg onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende soorten omvormers. Op de eerste plaats is er de eenvoudige ‘serie omvormer’, die voor de totale reeks zonnepanelen de gelijkstroom optimaliseert. Deze techniek is minder ingewikkeld dan die van de tweede soort: de micro-omvormer. Daarbij wordt niet per reeks geoptimaliseerd, maar per paneel. Deze omvormers hebben een complexere techniek en zijn daarom ook duurder. Welke omvormer het beste werkt voor jouw systeem hangt af van de situatie én de locatie waar de panelen geplaatst worden. Laat je daarom altijd adviseren door een expert.

Persoonlijk advies

Waar staat de omvormer?

Een omvormer produceert warmte. Het is daarom erg belangrijk dat hij zichzelf goed kan koelen. Het apparaat wordt tegen een stevige muur geplaatst, op een plek met voldoende vrije ruimte rondom de omvormer, zodat deze goed kan ventileren. Zorg ervoor dat deze ruimte ook na de installatie beschikbaar blijft.

Meer over veiligheid

Ook de afstand tot de zonnepanelen is van belang, als het gaat om de plaatsing van de omvormer. Hoe korter de kabel naar de zonnepanelen, hoe minder energie er verloren gaat. Daarom plaatsen we omvormers meestal op zolder.

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Hoe werkt een omvormer?
Hoe werken zonnepanelen?
Moet ik voor zonnepanelen mijn energiemeter vervangen?