De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van de situatie. Zonnepanelen leggen is maatwerk: het is voor iedereen anders. Er zijn diverse soorten zonnepanelen, omvormers en types bekabeling die gekozen worden op basis van jouw situatie. De kosten van het systeem hangen dus af van verschillende factoren.

Omdat de kosten zo afhankelijk zijn van de situatie en locatie, is persoonlijk advies de beste manier om een kostenindicatie te kunnen geven. Wij helpen je graag om het meeste uit je zonnepanelen te halen!

Vraag hier een gratis en vrijblijvende offerte aan.

Type zonnepaneel en kwaliteit

Zonnepanelen heb je in allerlei soorten en maten. Een belangrijk aspect van zonnepanelen die invloed heeft op de prijs, is de hoeveelheid wattpiek die een paneel kan opwekken. De prijs van een zonnepaneel stijgt naarmate het aantal wattpiek hoger wordt.

Ook de kwaliteit van een zonnepaneel heeft invloed op de prijs. De kwaliteit kun je aflezen aan de garantie die de fabrikant geeft op het paneel én het vermogen dat deze door de jaren heen zal opwekken. Over het algemeen kun je zeggen: hoe beter en langer de garantie, hoe hoger de kwaliteit van het zonnepaneel.

De omvormer

Net als het type zonnepaneel, heeft ook de keuze voor het type omvormer invloed op de totaalprijs van het systeem. Je kunt grofweg onderscheid maken tussen twee soorten omvormers. Je hebt de eenvoudige ‘serie omvormer’, die voor de totale reeks zonnepanelen de gelijkstroom optimaliseert. Deze techniek is minder ingewikkeld dan die van het andere type omvormer: de micro-omvormer. Daarbij wordt niet per reeks geoptimaliseerd, maar per paneel. Deze omvormers hebben een complexere techniek en zijn daarom ook duurder. Welke omvormer het beste werkt voor jouw systeem hangt af van de situatie en de locatie waar de panelen geplaatst worden.

Lees hier meer over omvormers.

 

Het aantal zonnepanelen

 

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, wordt bepaald op basis van jouw situatie. Het energieverbruik is bijvoorbeeld een indicator om het maximaal aantal zonnepalen dat je nodig hebt te bepalen. Daarnaast speelt de beschikbare ruimte en de hoeveelheid schaduw hierin ook een rol.

 

Terug naar overzicht

Delen