Wat is salderen?

Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt, kan het voorkomen dat je soms meer energie opwekt dan je gebruikt. Dit kan gebeuren doordat er heel veel zon is, waardoor er meer wordt opgevangen, of omdat je heel weinig verbruikt. In dat geval kun je deze niet gebruikte energie ‘terugleveren’ aan de energieleverancier. Deze teruggeleverde energie wordt dan verrekend met de energie die je van de leverancier hebt afgenomen, waardoor je energierekening lager wordt. Een financiële meevaller dus!

Wat betekent salderen voor mij en mijn energierekening?

Je hoeft zelf niets te doen met betrekking tot salderen. Voordat de zonnepanelen worden gelegd, word je aangemeld bij een netbeheerder en energieleverancier. Er zijn twee scenario’s mogelijk voor je energierekening op jaarbasis:

Scenario 1:

Wanneer je de door jou opgewekte energie verbruikt hebt en nog extra energie afgenomen van de leverancier, betaal je de kosten van deze extra afgenomen energie aan de leverancier.

Scenario 2:

Wanneer je de door jou opgewekte energie niet helemaal verbruikt heb en dus nog energie ‘over hebt’, krijg je een vergoeding van de leverancier voor de energie die je aan ze teruglevert. Hoe veel dat is, verschilt per leverancier.

.

.

 

Salderen verlagen je maandelijkse lasten

Hyundai m6 zonnepaneel

De salderingsregeling tot 2025

De salderingsregeling is in 2022 verlengd tot 01-01-2025. Tot die tijd verandert er niets aan de salderingsregeling. Je kunt dus gewoon energie opwekken, het restant terugleveren aan de leverancier en daarvoor een vergoeding ontvangen. Het terugleveren van energie gaat automatisch wanneer je bent aangemeld op Energieleveren.nl. Hier geef je aan jouw energieleverancier en netbeheerder aan dat je energie wil terugleveren. Tot die tijd zijn de volgende twee zaken belangrijk om op te letten:

  • Zorg ervoor dat er een dubbel telsysteem aanwezig is in uw meter. Dit systeem houdt bij hoeveel stroom er afgenomen wordt en hoeveel stroom er teruggeleverd wordt. Heb je nog geen dubbel telsysteem? Dan kun je hem aanvragen bij de netbeheerder.
  • Houd in de gaten dat je niet meer stroom aan de leverancier teruglevert dan je afneemt. In dit geval krijg je dan een lager bedrag voor de extra hoeveelheid stroom die je teruglevert wat vaak niet gunstig is. Kijk daarom altijd eerst goed naar je verbruik wanneer je zonnepanelen bestelt.

Interesse in zonnepanelen? Jij bent goed bezig!

Vul hier je postcode + huisnummer in. Dan nemen we gelijk een kijkje op je dak

icoon rendement

Hoe werkt een slimme meter m.b.t. salderen bij een 1- of 3-fase hoofdaansluiting? 

De slimme meter is niets meer dan een digitale energiemeter in de meterkast waarop je kunt zien hoeveel opgewekte stroom je hebt afgenomen en hebt teruggeleverd aan het stroomnet. Deze slimme meter is overigens vanaf 2023 verplicht voor mensen met zonnepanelen.

We krijgen geregeld de vraag of mensen met een 1-fase op een 3-fase omvormer alleen over 1-fase terugleveren, dit klopt in de praktijk wel maar de slimme meter registreert dit niet per fase. De slimme meter kan alleen de totale stroom meten maar geen energie sturen of verdelen over de fasen. Het registreren van de energie gaat over het totaal van 3-fasen. Gelukkig zijn alle Nederlandse slimme meters dus zo ingesteld dat ze bij een 3-fase hoofdaansluiting intern salderen over de drie beschikbare fases. Dat betekent dat als je op fase 1 teruglevert en op fase 3 een wasje draait met net zoveel vermogen, je meter netto 0 telt. Voor saldering maakt het dus niet uit of je een 1- of 3-fase omvormer op je 3-fase hoofdaansluiting installeert.

De nieuwe salderingsregeling vanaf 2025

De salderingsregeling blijft nog wel bestaan, maar omdat er steeds meer mensen gebruik maken van zonne-energie, wordt hij langzaam afgebouwd met 9% per jaar. Deze periode loopt tot 2031, waarna er geen vergoeding meer mogelijk is voor teruggeleverde energie vanuit de Rijksoverheid. Oorspronkelijk zou deze salderingsregeling tot 2023 lopen, maar dit wetsvoorstel is door de Tweede Kamer niet geaccepteerd. Hierdoor is het wetsvoorstel een tijd aan de kant geschoven. Na 2024 krijg je jaarlijks dus een steeds kleiner bedrag terug voor de energie die je teruggeeft aan de energieleverancier. De einddatum van de salderingsregeling blijft wel hetzelfde. Deze datum staat vast op 2031, dit betekent dus dat de salderingsregeling sneller zal worden afgebouwd. Meer informatie hierover vind je in het nieuwsartikel 'Afbouw salderingsregeling uitgesteld'.

Zonnepanelen terugverdienen salderingsregeling na 2025

Geen zorgen, je kunt je zonnepanelen ondanks de nieuwe regelingen in de toekomst nog steeds prima terugverdienen! De uiteindelijke terugverdientijd zal ongeveer met een of twee jaar toenemen, maar ook na 2031 zijn zonnepanelen nog altijd een hele slimme keuze. Er zijn, naast regulier binnenshuis gebruik, heel veel verschillende mogelijkheden om heel efficiënt gebruik te maken van zelf opgewekte elektriciteit. Voorbeelden hiervan zijn nieuwe generatie batterijen die energie kunnen opslaan, zoals de PowerWall van Tesla, of elektrische auto’s. Daarnaast zorgen zonnepanelen voor een positief effect op je woningwaarde, hoef je minder afhankelijk te zijn van energieleveranciers en hebben stijgende energieprijzen minder effect. Vind hier meer informatie over de salderingsregeling met zonnepanelen.

Heb je nog vragen over salderen of de nieuwe salderingsregeling? Neem dan contact met ons op.

zonnepanelen terugverdienen door salderen

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Hoe werkt salderen?
Hoe lang duurt het voordat ik mijn zonnepanelen heb terugverdiend?
Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.