Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

De opbrengst van zonnepanelen is niet voor iedereen hetzelfde. Het wordt door veel verschillende factoren bepaald, zoals de hoeveelheid zonlicht die door de panelen wordt opgevangen en saldering. Omdat de precieze opbrengst van een zonnepanelensysteem moeilijk te zeggen is, lees je in dit artikel meer over de verschillende factoren die een rol spelen in de opbrengst van zonnepanelen.

De ideale omstandigheden

Het gemiddelde vermogen per zonnepaneel is ongeveer 410 Wattpiek. Wattpiek is de meeteenheid waarin de hoeveelheid opgewekte energie onder ideale omstandigheden wordt uitgedrukt. De maximale hoeveelheid Wattpiek die een paneel kan geleiden wordt getest in een lab met de gunstigste omstandigheden, waardoor het niet gelijk is aan de werkelijke opbrengsten van je zonnepanelen. In de realiteit zullen jouw zonnepanelen dus niet altijd de maximale hoeveelheid aan Wattpiek opwekken.

.

wat is de opbrengst van zonnepanelen

Interesse in zonnepanelen? Jij bent goed bezig!

Vul hier je postcode + huisnummer in. Dan nemen we gelijk een kijkje op je dak

Veilig werken met elektra zonnepanelen

Invloeden van de omgeving

Een aantal factoren van buitenaf hebben ook invloed op je rendement. Als de zonnepanelen (gedeeltelijk) in de schaduw liggen of bijvoorbeeld minder zonlicht krijgen gedurende een bepaald seizoen of obstakel, kan dat de opbrengst verminderen. Met dit soort zaken wordt natuurlijk altijd rekening gehouden tijdens het berekenen van de jouw energieopbrengst en het installeren van jouw zonnepanelen.

De hoeveelheid zonnepanelen

Het gemiddelde paneel is ongeveer 110 bij 172 cm groot. Voor de opbrengsten van zonnepanelen, geldt het volgende: hoe hoger de oppervlakte aan zonnepanelen, hoe meer zonlicht er opgevangen kan worden. De opbrengsten van je zonnepanelen hebben dus ook te maken met hoeveel er op je dak liggen: hoe meer zonlicht er opgevangen wordt, hoe hoger de opbrengst. Daarbij moet wel gezegd worden dat de hoeveelheid en de grootte van de zonnepanelen die je hebt, bij jouw omgeving en situatie moet passen. Denk dan aan bijvoorbeeld de oppervlakte van het dak en de hoeveelheid energie die je verbruikt. Laat je hierover vooral persoonlijk door ons adviseren.

Opbrengst per maand

De zon schijnt niet elke maand op dezelfde sterkte. Tijdens de zomermaanden is er op het noordelijk halfrond meer zonlicht, omdat de aarde gekanteld is. Hierdoor straalt de zon beter op je zonnepanelen, waardoor de opbrengst verhoogd wordt. De hoeveelheid zon die schijnt veranderd ook gedurende de dag. Midden op de dag staat de zon hoger dan in de ochtend en de namiddag, waardoor hij op dat moment beter op je zonnepanelen schijnt. De opbrengsten zijn tijdens deze periode hoger dan vroeg in de ochtend of later op de middag.

Het kan voorkomen dat je soms meer energie opwekt dan je zelf gebruikt. In dat geval kun je gebruik maken van salderen: het terug verkopen van door jou opgewekte stroom aan de energieleverancier, waarvoor je een vergoeding ontvangt. Dit heeft een gunstig effect op je maandelijkse opbrengsten.

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Heeft de omgeving invloed op de opbrengst van een zonnepaneel?
Wat?! Wattpiek?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.