Wanneer zonnepanelen vervangen?

Gemiddeld gaan zonnepanelen zo'n 25 jaar mee. Natuurlijk is de levensduur van zonnepanelen afhankelijk van verschillende factoren. De weersomstandigheden, het aantal zonne-uren dat de zonnepanelen draaien en de kwaliteit van de zonnepanelen spelen hierin een grote rol.

Ook de omvormer(s) van de zonnepanelen moet je meerekenen in het onderhoud. Omvormers zijn één van de belangrijkste onderdelen van een zonnepanelensysteem. De gelijkstroom wordt daar namelijk omgezet naar wisselstroom. De omvormer(s) verrichten dus intensief werk, waardoor deze na verloop zal verslijten. Afhankelijk van welke omvormer(s) je hebt, kun je rekenen op een termijn van 15 tot 25 jaar.

Welke zonnepanelen gaan het langst mee?

De monokritallijne zonnepanelen hebben het hoogste rendement van meer dan 22%. Dat betekent dat er per vierkante meter meer zonne-energie wordt opgewekt.

Daarnaast hebben monokristallijne zonnepanelen de langste levensduur. Dit komt door de pure silicium in de cellen. Over het algemeen geven fabrikanten een productgarantie van 10 jaar en een vermogensgarantie van 80% na 25 jaar. Dit verschilt per fabrikant.

Hoe weet je of een zonnepaneel kapot is?

De manier om te controleren of een zonnepaneel echt kapot is, is door de zonnepanelen te laten inspecteren met een elektroluminescentie camera. Ze laten stroom door het mogelijk defecte zonnepaneel lopen, waardoor het zonnepaneel als het ware licht uitzendt. Doormiddel van een infraroodcamera's wordt dit vastgelegd. 

wanneer zonnepanelen vervangen

Wat kan er kapot gaan aan een zonnepanelen?

Constant staan zonnepanelen onder stroom en deze stroom wordt doormiddel van kabels naar de omvormer verstuurt. Zonnepanelen worden hierdoor dubbel geïsoleerd en de kabels zijn sterk en van het juiste formaat. Toch is het mogelijk dat er elektriciteit ontsnapt en dit kan elektriciteitslekkage veroorzaken. Een bekende aanstichter hiervan is het metalen frame van de zonnepanelen. Het frame voert dan de elektriciteit af die niet meer kan worden gebruikt, dit zorgt voor een vermindering in rendement. Hier kun je wat tegen doen voordat je überhaupt zonnepanelen laat leggen! Laat zonnepanelen installeren door een bedrijf die dit al jaren met succes doet. Solar Concept is hier een goed voorbeeld van.

Je hebt natuurlijk allemaal verschillende weersomstandigheden en je zonnepanelen moeten daar bestand tegen zijn. Zonnepanelen worden vaak op je dak geplaatst of op een veld, daar zullen ze de aankomende 25 jaar op liggen. Om de zonnecellen te beschermen van de buitenlucht en vocht worden ze geklemd en gelamineerd tussen twee platen. Vaak laminaatfolie aan de onderkant en een glasplaat aan de bovenkant. Dit wordt daarna vacuum gezogen. Mocht er in dit proces iets fout gaan in de fabriek, kan dit er voor zorgen dat er delaminatie ontstaat. Hierdoor komt er vocht tussen de platen en kan het de zonnecellen bereiken. Dit kan je herkennen doormiddel van bellen in het zonnepaneel. Dan kan er oxidatie ontstaan in je zonnepanelen. Daarom is het altijd goed om te kijken naar een juist keurmerk voor zonnepanelen, die ervoor zorgen dat er goed wordt getest op vochtbestendigheid. 

De connecties op de zonnepanelen moeten altijd goed aan elkaar worden gelast, als dit niet gebeurt kan er een bottleneck van energie ontstaan. Alle cellen moeten goed aan elkaar gekoppeld worden. Als dit niet goed gebeurt, kan het voorkomen dat de stroom niet vrij kan stromen. Mocht dit het geval zijn, dan kan er op een plek een hotspot ontstaan. Hier hoopt zich dan te veel stroom op. Op deze plek wordt het zonnepaneel dan te warm en dit herken je door kleine stippen op het zonnepaneel. Deze hotspots zorgen allereerst voor een lager rendement, maar op die plekken kan er ook vocht binnenkomen en oxidatie veroorzaken. Wat uiteindelijk een defect kan veroorzaken. Daarom is het belangrijk om altijd te kiezen voor zonnepanelen met een langdurige productiegarantie en vermogensgarantie. 

De vrij kwetsbare stof silicium wordt gebruikt voor het maken van zonnecellen. Dit is ook de reden waarom de cellen ook gelamineerd en zo strak mogelijk worden ingepakt, zodoende kunnen ze niet meer verschuiven. Er is altijd een mogelijkheid dat zonnecellen gaan scheuren, dat zal in eerste instantie weinig problemen opleveren. Als de zonnepanelen te hardhandig zijn behandeld tijdens de productie, transport of montage, kunnen deze haarscheurtjes ontstaan. Deze haarscheurtjes zullen groter worden over een periode van tijd, ook omdat de zonnecel geladen is en hierdoor onder druk wordt gezet. Een gevolg hiervan kan zijn dat het vermogen naar beneden gaat. 

Zonnepanelen onderhouden

Het is goed om te weten dat elk zonnepaneel geleverd wordt met een vuilafstotende laag. De naam van deze laag zegt eigenlijk al een beetje wat hij doet. Het zorgt ervoor dat het vuil niet aan je zonnepanelen blijft vastzitten en, als het regent, het overgrote deel van het vuil er worden afgespoeld. Dit zorgt er overigens niet voor dat je zonnepanelen meteen ook 100% schoon zijn. Het is daarom aan te raden om je zonnepanelen 1x per jaar een schoonmaakbeurt te geven. Zonnepanelen die volledig schoon zijn leveren over het algemeen ongeveer 5% meer energie op dan zonnepanelen met vuil erop. Slecht voor je rendement dus!

Wij adviseren je om een professioneel schoonmaakbedrijf in te schakelen die ervaring heeft in het reinigen van zonnepanelen. Deze bedrijven weten hoe ze te werk moeten gaan en zorgen dat de vuilafstotende laag, of je zonnepanelen zelf, niet beschadigd worden.

.
zonnepanelen onderhouden

kan ik mijn zonnepanelen verhuizen?

Zonnepanelen meenemen bij een verhuizing?

Mocht je gaan verhuizen dan is het meestal verstandiger om je zonnepanelen te laten liggen voor de volgende bewoners. Doordat je de zonnepanelen laat liggen gaat de waarde van je woning namelijk omhoog. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat huizen met zonnepanelen vaker als interessant worden beschouwd door kopers. 

Toch is het mogelijk om je zonnepanelen mee te verhuizen. Dit komt niet vaak voor omdat hier een risico aan zit. In de meeste gevallen vervalt namelijk je garantie op de zonnepanelen als je deze op een andere woning legt. Daarnaast kost het verhuizen en opnieuw installeren van het zonnepanelensysteem veel geld.

Zonnepanelen laten vervangen? Jij bent goed bezig!

Vul hier je postcode + huisnummer in. Dan nemen we gelijk een kijkje op je dak

Recyclen van zonnepanelen

Je kunt heel goed je oude zonnepanelen recyclen. Kristallijne zonnepanelen bevatten ongeveer 80% glas en worden op dezelfde manier verwerkt als vlakglas. Dit proces zorgt ervoor dat 85% van de kunststoffen en metalen wordt teruggewonnen. 

Installateurs zijn verplicht je oude zonnepanelen mee te nemen en te laten recyclen. Deze zonnepanelen worden op een verantwoorde manier verwerkt. 

Daarnaast kun je zonnepanelen zelf aanbieden bij de milieustraat bij jou in de buurt. Deze kun je inleveren als elektronica-afval. De gemeente zorgt voor de rest.

Wil je meer informatie over het vervangen van zonnepanelen of het kopen van nieuwe zonnepanelen? Neem contact met ons op of bereken hier je besparing.

-

zonnepanelen laten verwijderen en vervangen

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Wanneer moet ik mijn zonnepanelen vervangen?
Wat zijn omvormers?
Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelen?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.