Waarom staat mijn omvormer uit?

Veel mensen denken dat een zonnestroomsysteem alleen werkt wanneer de zon ook schijnt. We vinden het tof om dit direct te ontkrachten. Het is namelijk niet alleen bij zon maar ook bij voldoende licht! Je zou de zonnepanelen dus eigenlijk beter lichtpanelen kunnen noemen. Natuurlijk werken ze het best op zon maar ook bij licht wekken ze stroom op. Zodra er namelijk voldoende licht is beginnen je zonnepanelen gelijkstroom op te wekken. De zonnepanelen sturen deze stroom door naar je omvormer die het omzet in wisselstroom die direct bruikbaar is in je huishouden of onderneming.

Lees hoe de omvormer direct aan je huishouden levert vóórdat de opgewekte stroom terug naar de energiemaatschappij gaat.

Omvormer die uit staat

opstartspanning van zonnepanelen

Minimaal benodigde spanning

Elke omvormer heeft een minimale instraling en spanning nodig om op te starten. Dit noemen we de minimale opstartspanning. Deze opstartspanning is voor elke omvormer anders maar natuurlijk wordt er door onze experts gekeken naar welke omvormer het best bij uw situatie past.

Zodra deze opstartspanning behaald wordt via de opbrengst van de zonnepanelen, schakelt de omvormer aan en zet hij de gelijkstroom om in wisselstroom. Het systeem draait nu automatisch door.

Interesse in zonnepanelen? Jij bent goed bezig!

Vul hier je postcode + huisnummer in. Dan nemen we gelijk een kijkje op je dak

Storing, en nu?

De grootste kans dat je op je omvormer ‘storing’ ziet staan is bij een warme, zonnige dag. Meestal is de reden hiervan dat de spanning aan de uitgang van de omvormer te hoog is. De spanning moet normaliter tussen de 207-253V zijn. Wanneer de netspanning die door de omvormer wordt gemeten, boven de 253V komt, moet de omvormer zich loskoppelen om het net stabiel en de spanning in huis veilig te houden. De limietwaarden waarbij de omvormer zich van het net moet loskoppelen zijn wettelijk bepaald. Deze storing ligt niet aan de omvormer maar aan de netbeheerder. De omvormer springt weer aan wanneer de spanning onder de 253V komt.

Daarnaast zit er ook nog een verschil tussen centrale en micro-omvormers. De centrale omvormer schakelt zich van het net af wanneer de spanning boven de 253V komt waardoor er geen stroom meer opgewekt wordt. Bij micro-omvormers is er geen centrale omvormer nodig maar zit deze achter elk zonnepaneel. In tegenstelling tot centrale omvormers, kan de micro-omvormer van Enphase bij een te hoge netspanning een aantal zonnepanelen uitschakelen en toch stroom voor eigen gebruik leveren.

Spanningsophoping kun je tegengaan door met een dikkere kabel de zonnepanelen aan te sluiten en de spanning te verdelen. Door een 3-fase omvormer te plaatsen wordt de spanning beter verdeeld en heb je minder brandgevaar.

groepenkast

Langzaam aan wordt het donker en de avond valt…

In de zomer zou het zelfs kunnen zijn dat je omvormer pas laat in de avond te weinig spanning heeft om te kunnen blijven draaien (minimale benodigde spanning). Hij schakelt dan automatisch uit. Logischerwijs is het dus ook mogelijk dat de omvormer in de wintertijd, als het al heel vroeg donker wordt, eerder uitschakelt. Dit kan komen doordat het al te donker is, maar ook als er bijvoorbeeld sneeuw op de zonnepanelen ligt.

In alle bovenstaande gevallen hoeft u zich geen zorgen te maken, zodra er voldoende licht is, schakelt de omvormer gewoon weer in en zal hij zijn werk doen. Op die manier kunt u weer volop genieten van uw eigen zonnestroomsysteem.

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Wat is de levensduur van zonnepanelen?
Leveren zonnepanelen in de herfst en winter wel iets op?
Wat?! Wattpiek?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.