Vogelnest onder zonnepanelen

Vogels als duiven en kraaien zitten graag onder dakpannen. Ze nestelen zich daar vaak omdat het er droog en warm is. Door het dakvoetprofiel kunnen tegenwoordig vogels al niet meer makkelijk nestelen onder dakpannen. Echter liggen tegenwoordig op veel daken zonnepanelen, ideaal voor de vogels om zich onder te nestelen, aangezien ze dat niet meer zo gemakkelijk lukt onder de dakpannen. Ook onder de zonnepanelen vinden vogels een droge, warme plek om zich te nestelen. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor jouw zonnepaneleninstallatie en rendement. In dit artikel leggen we je uit wat de gevolgen zijn en wat jij tegen vogelnesten onder je zonnepanelen kunt doen.

vogelwering zonnepanelen

Gevolgen van vogelnesten onder zonnepanelen

 • Rendementsverlies door gebrek aan ventilatie
  Zonnepanelen ventileren doordat er wat ruimte zit tussen het dak en de zonnepanelen. Doordat er ruimte zit tussen het dak en de zonnepanelen komt er wind onderdoor waardoor de zonnepanelen goed kunnen koelen. Zonder vogelwering zijn vogels dus in staat een vogelnest te maken onder jouw zonnepanelen en dat belemmert de verkoeling van de zonnepanelen of micro-omvormers. Op een warme lente- of zomerdag kan de temperatuur dus zo hoog oplopen dat er rendementsverlies kan ontstaan.
 • Brandgevaar door kapotte kabels
  Vogels zien kabels nog wel eens aan als voedsel en kunnen hieraan gaan knagen. Hierdoor kunnen kabels kapotgaan en misschien zelfs brandgevaar opleveren.
 • Geluidsoverlast van vogels op je dak
  Deze gevolg kan ook erg vervelend zijn. Iedere ochtend gewekt worden door vogels die recht boven je op het dak aan het fluiten en rommelen zijn. Dit gevolg levert geen gevaar op maar kan natuurlijk als vervelend worden beschouwd.
 • Verstopping in de dakgoot
  Wanneer vogels nestelen onder je zonnepanelen is het natuurlijk logisch dat er takjes en andere troep van onder je zonnepanelen in je dakgoot valt. Dit zorgt op den duur voor een opstopping in je dakgoot waardoor het water niet doorloopt en halverwege je dakgoot al naar beneden stroomt.
 • Vogelpoep op en rondom je zonnepanelen
  Dit gevolg is een logische. Vogels poepen zoals ieder levend wezen en het maakt hen niet zoveel uit waar zij dit doen. Doordat er vogelpoep op je zonnepanelen komt zou dit een rendementsverlies kunnen veroorzaken en misschien zelfs permanente schade aan je zonnepanelen. Denk maar eens aan je autolak die lastig te herstellen is wanneer er lang vogelpoep op heeft gezeten.

Interesse in zonnepanelen? Jij bent goed bezig!

Vul hier je postcode + huisnummer in. Dan nemen we gelijk een kijkje op je dak

vogelnest onder zonnepanelen

Zo voorkom je een vogelnest onder je zonnepanelen

Kraaien, duiven en mussen zijn de vogels die gek zijn op een nest onder je zonnepanelen. Deze vogels gebruiken verschillende matrialen om hun nestje te bouwen. Denk aan takken, plastic, karton, papier, ze gebruiken echt van alles om hun nest te bouwen onder je zonnepanelen. Dit materiaal wat ze gebruiken is allemaal brandgevaarlijk.

Je kunt kiezen voor vogelwering bij je zonnepanelensysteem. Dit zorgt ervoor dat vogels zich niet kunnen gaan nestelen onder je zonnepanelen. Wanneer er toch vogels onder je zonnepanelen nestelen, zal dat voor overlast maar vooral rendementsverlies gaan zorgen. Bij de installatie kunnen we direct vogelwering voor je plaatsen. Op die manier kunnen de vogels zich niet onder je zonnepanelen gaan nestellen, en geniet jij van het beste rendement. 😉

Wil je graag zonnepanelen laten plaatsen door Solar Concept en gelijk het probleem tackelen van vogels onder je zonnepanelen? Neem contact met ons op en geef aan dat je graag het zonnepanelensysteem wilt uitrusten met vogelwering. Altijd voor de plus!

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Wat te gebruiken voor vogelwering zonnepanelen?
Hoe veilig zijn zonnepanelen?
Hoelang duurt de installatie?
Is vogelwering bij zonnepanelen noodzakelijk?
Wat kost vogelwering van zonnepanelen?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.