Last van vlekken op je zonnepanelen?

Het kan zijn dat wanneer je naar je zonnepanelen kijkt, er ineens vlekken te zien zijn. De oorzaak hiervan kan verschillende redenen hebben. Aan de hand van hoe deze vlekken eruitzien, kun je inschatten wat voor type vlekken het zijn en of deze het rendement beïnvloeden.

Vlekken op zonnepanelen

1. Hotspot

Zie je een vage oranje- of geelachtige gloed? Dan gaat het hier waarschijnlijk om een hotspot. Zo’n hotspot ontstaat wanneer hitte op een gevoelige plek blijft hangen met als gevolg dat de zonnecel te heet wordt. Dit hoeft geen gevolgen te hebben voor het rendement maar als de hitte voor langere tijd aanhoudt, zou dit slecht kunnen zijn voor de werking van je zonnepanelen. Een hotspot kan ontstaan tijdens een productiefout of vastliggend vuil. De kans op kortsluiting neemt toe en kan de prestatie van je zonnepanelen negatief beïnvloeden.

2. Delaminatie

Bij delaminatie kun je rare kleurverschillen op je zonnepaneel opmerken. Dit kan voorkomen wanneer de laminatie (verlijmingsproces) niet goed is uitgevoerd. Een gevolg hiervan is dat er een lek ontstaat waardoor er zowel lucht als water in een zonnepaneel kan trekken. Delaminatie houdt het lek maken van het vacuüm in of het onthechten van gelamineerde delen. Wanneer water in een zonnepaneel terechtkomt, kunnen contacten gaan oxideren. Met gevolg dat zonnepanelen minder opbrengen of zelfs defect raken.

3. Interne corrosie

Wanneer je donkere vlekken op je zonnepaneel ziet zou dit kunnen betekenen dat er interne corrosie in je paneel is ontstaan. Dit kan zich ontwikkelen wanneer er water in je zonnepaneel trekt. De meest voorkomende oorzaak is foutieve montage van de frames van het zonnepaneel in de fabriek. Dit veroorzaakt de donkere vlekken die meestal beginnen aan de randen en zich verder kunnen verspreiden. Zodra de corrosie de geleiders bereikt, gaan ze roesten. Dit kan het rendement van de zonnepanelen ernstig beïnvloeden.

4. Hagelschade

Dit is bijna niet te missen. Hagelschade uit zich op je zonnepanelen in deuken en barsten. Hier is niet zoveel over te informeren behalve dat dit erg vervelend is. Wanneer dit voorkomt kun je altijd kijken of de zonnepanelen nog binnen de garantie vallen. De meeste zonnepanelen zijn verzeker via je opstalverzekering. Meer informatie over weersomstandigheden en zonnepanelen.

zonnepaneel monteren

5. Vetvlekken

Rare afdrukken op je zonnepaneel? Als je zonnepaneel net is gelegd, is de kans groot dat het vetvlekken zijn. Deze komen erop wanneer mensen zonnepanelen monteren. Na een regenbui is dit al weg.

6. Vogelpoep

Vogelpoep, iedere zonnepaneeleigenaar heeft er wel eens last van. Je kunt dit door een expert laten schoonmaken maar het is ook mogelijk dit zelf te doen. Meer informatie om je eigen zonnepanelen schoon te maken.

Als je een van deze bovenstaande vlekken herkent, is het altijd handig om er een expert bij te vragen. Ben je klant van Solar Concept? Neem dan zeker contact met ons op.

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Wat kosten zonnepanelen?
Welke soorten zonnepanelen zijn er?
Hoe werken zonnepanelen?

Delen

facebook linkedin

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.