Verschil in opbrengst van omvormer en slimme meter?

Gekke vraag? Nee hoor!

We krijgen deze vraag vaker van onze klanten. Het valt ze namelijk op dat de totale opbrengst die je terug ziet op het display van de omvormer of in de app niet overeenkomt met de terug geleverde stroom, zoals je die afleest van je slimme meter.

Het verschil hierin is eigenlijk heel gemakkelijk te verklaren. We leggen het je graag uit!

Elektricien kijkt of er verschil is in opbrengst in omvormer en slimme meter

Interesse in zonnepanelen? Jij bent goed bezig!

Je omvormer

Je omvormer is het apparaat dat zorgt dat de gelijkstroom die je opwekt, met behulp van je zonnepanelen, wordt omgezet in wisselstroom. De omvormer heeft naast deze belangrijkste functie ook nog een andere functie. Dankzij een internetverbinding kan hij namelijk precies aan je laten zien hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken. Hij geeft deze gegevens door aan je app, zodat je daarin precies kunt aflezen hoeveel stroom er in een bepaalde periode is opgewekt door je zonnestroomsysteem op het dak.

Je slimme meter

Je slimme meter is niets meer dan een digitale energiemeter in de meterkast waarop je kunt aflezen hoeveel opgewekte stroom je hebt terug geleverd aan het stroomnet. Daarnaast is dit ook precies wat er op je energienota te zien is. Hij registreert alleen hoeveel elektriciteit er in totaal in je huis gepompt wordt én hoeveel er aan het eind van de rit ook weer terug het energienet in gaat.

Solar Edge omvormer

Heb je voor zonnepanelen een slimme meter nodig?

Vanaf 2023 is het verplicht voor mensen met zonnepanelen om een slimme meter te hebben. Met ingang van 1 januari 2023 zal een verplichting zijn voor alle gebruikers van zonnepanelen, om een meter met minimaal twee aparte telwerken voor levering en teruglevering te hebben. Vanaf 2030 krijg je alleen nog de kale stroomprijs vergoed en niet langer incl. belastingen.

Maar op dit moment is dit nog niet zo. Je mag op dit moment nog een slimme meter weigeren. Tot nu toe hebben meer dan een half miljoen huishoudens dat gedaan. Als reden noemen huishoudens onder andere een wantrouwen in de gemeten gegevens (21%) of gebrek aan toegevoegde waarde (22%), de salderingsregeling voor zonnepanelen (15%), privacy (9%) en verlies van controle (9%).

.

.

Waar zit het verschil dan in?

Nou, het verschil zit ‘m in het feit dat niet alle stroom die je zonnepanelen opgewekt hebben, de slimme meter in de meterkast bereiken. De stroom die je opwekt wordt door je omvormer eerst naar je eigen groepenkast geleid. In de groepenkast wordt gekeken wat er direct aan stroom gebruikt kan worden in jouw huis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je vaatwasser, wasmachine, televisie, airco etc. Alles wat overblijft, het overschot, gaat via je slimme meter terug naar het net. Dit is dus hetgeen wat op je slimme meter wordt gezien als ‘terug geleverde stroom’. Dit mag je dus niet verwarren met de ‘opgewekte stroom’ die op je omvormer af te lezen is.

Kortgezegd, hoe groter het verschil tussen de opgeleverde stroom en de terug geleverde stroom, hoe beter je bezig bent! Je gebruikt dan direct je eigen opgewekte stroom die door middel van je zonnepanelen is opgewekt. Lekker duurzaam dus!

Hoe werken zonnepanelen en hoe komt de stroom bij de apparaten?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.