Er gaat geen dag voorbij dat het niet in het nieuws verschijnt: de stijgende energieprijzen. Dit zorgt voor veel bezorgdheid bij huishoudens. Nu kwam er tijdens Prinsjesdag veelbelovend nieuws, namelijk, een prijsplafond voor de energierekening van huishoudens per 1 januari. De maatregel moet voorkomen dat mensen de komende winter in de kou komen te zitten. Maar wat is een prijsplafond, hoe zit dat precies en nog belangrijker... wat betekent het voor mij? 

Allereerst, wat is nou een prijsplafond? Simpel gezegd, de overheid garandeert een maximumprijs voor gas en stroom. Hiervoor wordt gerekend met het tarief van januari, net voor het begin van de oorlog in Oekraïne. Dit tarief geldt dan tot een bepaald verbruik. De overheid gaat daarbij uit van een verbruik van ongeveer 2900 kWh stroom en 1200 m3 gas per jaar. Verbruik je meer? Dan betaal je voor dat deel wel de actuele, waarschijnlijk hogere, marktprijs. Zo worden huishoudens nog steeds gemotiveerd om te verduurzamen met energiebesparende maatregelen zoals bijvoorbeeld zonnepanelen en isolatie. Dit zijn de plannen voor nu maar hoe het er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk. De prijs van een kuub gas zal € 1,45 zijn en elektriciteit zal €0,40 per kWh gaan kosten.

Prijsplafond

Leuk allemaal, wat betekent het voor mij?

Woon je in een appartement dat goed verduurzaamt is? Dan kan het prijsplafond ervoor zorgen dat de hele energierekening omlaag gaat. Heb je een huis met hoog energieverbruik? Dan betaal je alleen voor het eerste deel minder (2900 kWh + 1200 m3) en voor de rest van het verbruik de actuele marktprijs. Voor huishoudens met een hoog energieverbruik is het een extra prikkel om zuinig aan te doen en te investeren in energiebesparing. We hebben een paar bespaartips voor je op een rijtje gezet. Check ze hier!

Als alle Nederlandse huishoudens aankomend jaar 10 procent besparen, zou volgens het kabinet zo’n 60 procent van de huishoudens onder het prijsplafond vallen. Al met al gaan volgens Rutte vooral de lagere middeninkomens van de maatregel profiteren. Zij gebruiken gemiddeld minder energie dan de hogere inkomensgroepen.

En mijn portemonnee?

Leuk al die informatie maar wat betekent het voor je portemonnee? Wij hebben een berekening voor je gemaakt op basis van de genoemde tarieven tijdens Prinsjesdag.

+ 1-persoonshuishouden (1.800 kWh)
Uit berekening blijkt dat de maandelijkse elektriciteitsrekening na invoering van het prijsplafond uitkomt op €60,- per maand. Dit houdt in dat je €73,50 per maand minder gaat betalen t.o.v. de huidige variabele stroomtarieven.

+ 2-persoonshuishouden (2.700 kWh)
Uit berekening blijkt dat de maandelijkse elektriciteitsrekening na invoering van het prijsplafond uitkomt op €90,- per maand. Dit houdt in dat je €110,25 per maand minder gaat betalen t.o.v. de huidige variabele stroomtarieven.

+ 4-persoonshuishouden (4.500 kWh)
Uit berekening blijkt dat de maandelijkse elektriciteitsrekening na invoering van het prijsplafond uitkomt op €150,- per maand. Dit houdt in dat je €183,75 per maand minder gaat betalen t.o.v. de huidige variabele stroomtarieven.

Zonnige toekomst

Daarnaast helpen wij je graag je huis te verduurzamen door de zon op je dak te brengen. Benieuwd welke voordelen zonnepanelen op je dak heeft? Lees het hier. 

Mensen die een warmtepomp in huis hebben verbruiken al snel meer dan het maximum van 2.900 kWh per jaar, terwijl het gasverbruik minimaal is. Toch ziet het ernaar uit dat er geen uitzondering komt voor deze groep.

Naast elektriciteit bespaar je natuurlijk ook nog op het gas. Momenteel betaal je, volgens variabele tarieven, €2,60 voor een kuub gas, dat gaat dus met ruim een euro omlaag. Een huishouden dat een gemiddelde hoeveelheid gas en stroom gebruikt, is dan vanaf januari €241,- per maand aan energie kwijt. Na alle hoge tarieven van het afgelopen jaar gaat de druk toch van de ketel. 
Rekenmachine

Zonnepanelen in jouw regio

Benieuwd of we ook in jouw regio installeren? Zoek hiernaast je regio op en leer meer over zonnepanelen in je regio.

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.