Foto: Hans van der Poel

SCHAIJK | Het begon in 2011 vanuit de boerderij van zijn ouders. Na het adviseren over zonnepanelen en het zelf installeren voor familieleden en buren werd de klantenkring van Twan Geurts van Kessel in de loop der jaren steeds groter. Tegenwoordig is Solar Concept één van de grootste vijf partijen in Nederland. Het Schaijkse bedrijf blijft de lat zo hoog mogelijk leggen. “Wij streven altijd naar het beste voor de klant.”

In eerste instantie was Twan niet direct enthousiast over zonnepanelen. “Ik vond het een stom idee en zonde van het geld. Maar toen ik een proces bij iemand had begeleid en alles was aangesloten, ging ik erin geloven. Mijn interesse was gewekt en ik ben me helemaal in zonnepanelen gaan verdiepen. Een half jaar later schreef ik mijn eigen bedrijf in bij de Kamer van Koophandel.” Hij startte met een kleine klantenkring, veelal bekenden. In zijn eerste jaar verkocht hij zes systemen. Van advies, installatie tot nazorg: hij regelde alles zelf. En dat naast zijn fulltime baan. “Het werd op een gegeven moment zo druk, dat ik me volledig op Solar Concept heb gericht. Ik heb de beginjaren veel gestrooid en de jaren daarna geoogst.” In zijn beginjaren als ondernemer van Solar Concept waren er in Zuid-Nederland maar een handjevol bedrijven gespecialiseerd in zonnepanelen. “Maar toen de media het oppikten en het steeds vaker werd besproken in de politiek, zag je een enorme groei. Dat leidde ook tot veel meer aanvragen.”

Duurzaamheid

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 in Nederland de CO2-uitstoot met 49 procent verminderd moet zijn in vergelijking met 1990. In 2050 is dat percentage 95. Volgens Twan zijn zonnepanelen bijna niet meer weg te denken in een Nederland dat bijna helemaal duurzaam en CO2-neutraal moet zijn. “De makkelijkste eerste stap is het leggen van zonnepanelen. Een duurzame en schone investering met een korte terugverdientijd. Er zijn ontzettend veel mensen overtuigd van zonnepanelen en dat gaan er alleen maar meer worden. Natuurlijk zijn er sceptici, maar die komen wel terug op hun huidige mening. Dit is namelijk echt de toekomst. Het is net als internetbankieren. Dat is tegenwoordig ook niet meer weg te denken.” Hij vervolgt: “In sommige andere Europese landen ontstond de run op zonnepanelen al eerder, maar we zijn een inhaalslag aan het maken. De Nederlandse overheid stimuleert het ook en dat helpt.

Adviseren

Solar Concept kijkt volgens Twan met een heel andere invalshoek naar de markt dan concurrerende bedrijven. “Wij zijn een partij die is ontstaan op basis van kennis. Een kennispartij wint altijd. In de markt staan we bekend om de extreem goede prijs-kwaliteitverhouding. Het gaat ons altijd om inventariseren en adviseren: een oplossing die specifiek bij iemands wensen en woonsituatie past. We willen het beste rendement voor de klant en gaan altijd voor de plus. Als mensen tevreden zijn, blijven ze bij ons en dat levert tevens nieuwe verkoop op.” Advies kan op locatie, maar ook op afstand. Solar Concept heeft geïnvesteerd in een zeer professioneel systeem waarmee zonnepanelen worden ingetekend en alle details van het dak worden meegenomen. Qua zonnepanelen werkt Solar Concept alleen met topmerken als Canadian Solar, LONGi Solar, JA Solar en Suntech.

Begeleiden

Maar het stopt niet na advies en installatie. Nazorg is net zo belangrijk. Het gaat om het totaalplaatje. “Als mensen dat willen, blijven we ze adviseren tot 2050. Er staan ons de komende jaren namelijk nog zoveel uitdagingen te wachten op het gebied van duurzaamheid, denk maar aan elektrische auto’s of groepenkasten. Wij gaan mee met de laatste ontwikkelingen en technologieën en begeleiden onze klanten daarbij. Altijd een stapje extra zetten voor de beste oplossing. Achter alles wat we doen, staan we voor 100 procent.

Zeer scherp energiecontract

Uniek is het feit dat over een paar maanden klanten hun energiecontract kunnen afsluiten bij Solar Concept. De voorwaarden zijn zeer gunstig, want ze betalen slechts de inkoopprijs. “Daarmee hebben we geen winstmodel, maar het geeft ons wel inzicht in het gebruik van een klant. Zo kunnen we het beste advies voorleggen voor de volgende duurzame stappen. Baanbrekend, volgens ons de enige juiste langetermijnplanning.

Werknemers

Geen succesvol bedrijf zonder hele goede werknemers. Solar Concept heeft zo’n 80 man in dienst (waaronder een flinke groep elektriciens) en daarnaast een flexibele schil van zzp’ers die de zonnepanelen leggen. Een bedrijf met korte lijntjes, waarvan de diverse afdelingen zijn gevestigd in het pand aan de Bernestraat 1 in Schaijk. “We leiden ze allemaal zelf op, want we moeten de hoogste kwaliteit bieden. Uniek, want dat doet geen enkel ander bedrijf. Veel van onze werknemers zijn afkomstig uit Oss en omgeving. Gediplomeerde, enthousiaste en leergierige mannen en vrouwen met allemaal dezelfde drive: tevreden klanten. Het zegt veel dat we met ons team niet happy zijn met een gemiddelde klantenbeoordeling van 8,5. We streven altijd naar beter.

Groei

Qua afzet is Solar Concept één van de vijf grootste partijen in Nederland. Ook in Oss en omgeving heeft het bedrijf een groot marktaandeel. “Op 27 procent van alle huizen met zonnepanelen liggen onze geïnstalleerde systemen op het dak. Dat maakt me heel erg trots.” Om nog verder te groeien in Oss is het lokale zonnecollectief ‘Lekker Bezig Oss’ gestart. Met borden langs de weg, met LED-schermen, op social media en ook huis-aan-huis met folders die volgende week bij iedereen in de brievenbus komen. Adviseur Mark Steetsel: “We weten dat veel mensen in Oss en omgeving ons kennen, maar ook velen nog niet. Op deze manier willen we onze zichtbaarheid vergroten.” Elke inwoner van de gemeente Oss kan zich tot 28 maart aanmelden voor het zonnecollectief. Neem gerust contact op om je wensen te bespreken en krijg een advies met daarbij een hele scherpe prijs.
Solar Concept heeft een heel brede klantenkring, waarvan 80 procent particulieren, energiecollectieven en woningcorporaties. Er zijn zonnepanelen gelegd op zeker 20.000 huizen (waarvan 6.000 in 2020) in een kring van zo’n 80 kilometer buiten de regio Oss. Maar ook op zakelijk gebied is er een flinke groei. Van het MKB tot grootzakelijke klanten met soms enorme hoeveelheden zonnepanelen.

Besparing berekenen

Solar Concept is een erkende installateur van zonnepanelen.