Sneeuw op mijn zonnepanelen, wat moet ik doen?

Wanneer je zonnepanelen op je dak laat leggen wil je uiteraard dat je zonnepanelen zo veel mogelijk energie voor je opwekken. Wanneer er bijvoorbeeld schaduwval plaatsvindt op één of meerdere panelen of bladeren op je zonnepanelen liggen, dan zal dat een negatief effect hebben op de opbrengst van je systeem. Doordat een deel geen zonlicht opvangt zal dit niet omgezet kunnen worden naar energie. Een andere optie is dat er sneeuw blijft liggen op je zonnepanelen. Wat betekent dit voor mijn opbrengst en hoe kan ik mijn zonnepanelen sneeuwvrij maken? In dit kennisartikel leggen we je graag uit wat dat doet met je opbrengst, waar je rekening mee moet houden en of je het beter kunt laten liggen of weghalen.

sneeuw op zonnepanelen

sneeuw op je zonnepanelen weghalen

Hoe zit het met de opbrengst bij sneeuw op mijn zonnepanelen?

Allereerst is het goed om te vertellen dat de zonnepanelen op je dak in de winter een lagere opbrengst hebben dan in de zomer. Dat klinkt natuurlijk logisch maar dat is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst zijn de dagen korter en is het minder zonnig dan in de zomer. Hierdoor zullen er in de winter minder zonuren zijn. Daarnaast staat de zon ook verder van de aarde af waardoor de kracht van de zon afneemt. Door alle factoren wil het niet zeggen dat je zonnepanelen helemaal geen energie meer opwekken. Je zonnepanelen produceren namelijk niet alleen energie als er direct zonlicht op je systeem komt. Wanneer het bijvoorbeeld bewolkt is zullen je zonnepanelen nog steeds energie opwekken. De wolken houden het zonlicht wel tegen maar niet al het licht. Anders zou het volledig donker zijn 😉. Maar met sneeuw verandert dit. Sneeuw houdt namelijk wél al het zonlicht tegen. Dat betekent dat wanneer je totale systeem onder een laag sneeuw ligt dit je opbrengst tot 0 kWh zal laten dalen. Maar kan sneeuw op zonnepanelen kwaad? Nee, je zonnepanelen zijn zo geïnstalleerd dat ze tegen een laag sneeuw kunnen. De zonnepanelen en de onderconstructie zijn hier sterk genoeg voor. 

Lage opbrengst in wintermaanden

Wanneer het in de winter flink heeft gesneeuwd zul je dit dus direct zien in je monitoringsapp. De opbrengst zal flink gedaald zijn en misschien wel 0 kWh zijn. Wanneer de buitentempratuur daarnaast ook nog eens onder het vriespunt komt en blijft, zal het waarschijnlijk ook nog een tijdje blijven liggen.

En nu? Het dak op gaan om de sneeuw te verwijderen? Paniek? Nee hoor, zoals eerder uitgelegd is de opbrengst in de wintermaanden relatief laag. De moeite die je hiervoor moet doen zal je meer energie kosten dan op leveren. Je zult hiervoor namelijk het dak op, de kou trotseren en daarnaast heb je er ook nog eens veel werk aan. Dat alles zul je niet snel terugzien in een hoge energieopbrengst. Daarnaast liggen de panelen vaak in een hellingshoek op het dak waardoor de sneeuw op je zonnepanelen er snel af zal schuiven, zeker als de tempratuur iets boven het vriespunt komt.

Icoon sneeuw en ijzel

Tips om je zonnepanelen sneeuwvrij te maken

Wanneer je je zonnepanelensysteem toch sneeuwvrij wilt maken helpen we je graag met enkele tips.

1.    Probeer de sneeuw op de zonnepanelen er van de grond of een balkon af te halen

  • Zo hoef je zelf niet het (gladde) dak op. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn. Kijk of je bijvoorbeeld met een vloertrekker bij je zonnepanelen kunt. Gebruik niets met scherpe randen, metaal of bijvoorbeeld een bezem of krabber, dit kan je zonnepanelen namelijk beschadigen. Zorg dat je niet recht onder je dak gaat staan, de sneeuw kan namelijk als een flinke pak in een keer naar beneden komen. 

2.    Zorg dat je veilig het dak op gaat

  • Wanneer je een schuin dak hebt is het onverstandig om het dak op te gaan. Mede omdat hier de sneeuw vrij snel van de zonnepanelen afschuift. Maar wanneer je een plat dak hebt zal dit minder snel gebeuren. Bedenk dat het overal om je heen glad kan zijn, zorg dus dat je veilig het dak op gaat en neem geen onnodig risico. 

3.    Gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen

  • Wanneer je bijtende schoonmaakmiddelen gebruikt zul je de vuilafstotende laag ook beschadigen. Door die laag te beschadigen zal het vuil minder goed worden afgestoten en zullen je zonnepanelen in de toekomst ook een lager rendement hebben.

4.    Verwijder geen ijs van je zonnepanelen

  • Doordat ijs vaak vast aan je zonnepanelen zit gevroren zal dit lastiger van de zonnepanelen te verwijderen zijn dan bijvoorbeeld een losse pak sneeuw. Wanneer je ijs van je zonnepanelen gaat afkrabben zul je ook de vuilafstotende laag van je zonnepanelen beschadigen, daarom raden wij aan om de ijslaag te laten zitten. Deze smelt vaak sneller dan sneeuw omdat het om een dunne laag gaat.

Lees ook: Tips voor het schoonmaken van je zonnepanelen

.
IJs op zonnepanelen

IJs op mijn zonnepanelen. Wat nu?

Naast dat er sneeuw op zonnepanelen kan vallen, kan er in de winter ook een laagje ijs op je zonnepanelen komen. Ook dit kan negatieve invloed hebben op de opbrengst van je zonnepanelen. Wat je het beste kunt doen bij ijs op je zonnepanelen is de zon zijn werk laten doen. Vaak stijgt het kwik overdag nog boven het vriespunt en is het laagje ijs als sneeuw voor de zon verdwenen. 😉

Met een wat stevigere laag ijs op je zonnepanelen is het overigens niet verstandig om met een ijskrabber aan de gang te gaan. Ook dit zal de beschermlaag licht beschadigen en negatieve invloed hebben op je rendement. We raden dit ten zeerste af.

Een mooie bijkomstigheid: het vuil dat op je zonnepanelen lag is in de tussentijd aan het ijs gevroren. Wanneer je de zon zijn werk laat doen, zal het vuil ook mee wegspoelen. Een gratis schoonmaakbeurt dus.

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Sneeuw op mijn zonnepanelen! Wat nu?
Leveren zonnepanelen in de herfst en winter wel iets op?
Hoe haal ik het meeste uit mijn zonnepanelen?
Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.