Het toekomstige spel van salderen!

Zonnepanelen winnen steeds meer aan populariteit als duurzame energiebron, en dat is niet zonder reden. Met zonnepanelen kun je zelf groene stroom opwekken en tegelijkertijd besparen op je energierekening. Een belangrijk aspect van het besparen is de salderingsregeling. De laatste tijd merken we dat er veel vragen en onzekerheden bestaan rondom deze regeling. In dit artikel gaan we dieper in op de salderingsregeling voor zonnepanelen en we beloven dat aan het einde van dit artikel die regeling volledig duidelijk zal zijn. De geplande afbouw van de salderingsregeling is van de baan, wat betekent dat dit het ideale moment is om te investeren in zonnepanelen! Bovendien zijn de prijzen van zonnepanelen historisch laag, wat zorgt voor een snelle terugverdientijd! Een echte win-winsituatie! 

 Nieuwsupdate 14 februari 2024.

De gunstige salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen blijft behouden. Het wetsvoorstel van demissionair minister Rob Jetten om het salderen vanaf 2025 af te bouwen werd weggestemd, waarmee de regeling voorlopig blijft bestaan. Een mijlpaal voor huishoudens met zonnepanelen, die nu opgelucht kunnen ademhalen. Meer informatie? Lees hier alles over dat de afbouw van de salderingsregeling van de baan is! 

Profiteer nu direct!

Check wat jij kunt besparen met zonnepanelen. Gemakkelijk en snel geregeld in 3 stappen

Wat is salderen?

Salderen is een regeling vanuit de overheid waarbij de stroom die je teruglevert aan het elektriciteitsnet, verrekend wordt met de stroom die je afneemt van je energieleverancier. Met andere woorden, de energie die je teruglevert, wordt afgetrokken van je verbruik. Hierdoor betaal je alleen voor het nettoverbruik: het verschil tussen wat je hebt verbruikt en wat je hebt teruggeleverd.

Stel dat je in een bepaalde periode meer stroom hebt opgewekt dan verbruikt, dan betaal je alleen voor het verschil. Als je zonnepanelen bijvoorbeeld in een jaar 4000 kWh hebben geproduceerd en je verbruik in datzelfde jaar 5000 kWh is geweest, betaal je alleen voor 1000 kWh aan energie.

Dankzij de salderingsregeling kun je dus besparen op je energiekosten. Je energierekening wordt lager omdat je minder stroom hoeft af te nemen van je energieleverancier. Het is een financieel aantrekkelijke stimulans om te investeren in zonnepanelen.

Salderen vanaf meterkast

Zonnepanelen aanmelden voor saldering

Het aanmelden van zonnepanelen voor saldering op energieleveren.nl is een belangrijke stap om te profiteren van de salderingsregeling. Door je zonnepanelen op de juiste manier aan te melden, zorg je ervoor dat de energieleverancier op de hoogte is van de energie die je opwekt en teruglevert aan het elektriciteitsnet. Hier is een eenvoudig stappenplan om je zonnepanelen aan te melden:

  1. Registreren op energieleveren.nl; ga naar de website van energieleveren.nl en registreer jezelf als gebruiker. Dit stelt je in staat om toegang te krijgen tot de benodigde formulieren en informatie.
  2. Informatie verzamelen; verzamel de benodigde gegevens over je zonnepaneleninstallatie. Dit omvat informatie zoals het totale vermogen van je zonnepanelen, het merk en het aantal panelen.
  3. Invullen van het formulier; vul het aanmeldformulier in op energieleveren.nl. Hierin worden gegevens gevraagd over je energieleverancier, je meterstanden en de specificaties van je zonnepaneleninstallatie.
  4. Bevestiging ontvangen; na het versturen van het formulier ontvang je een bevestiging van je aanmelding. Dit bevestigt dat je zonnepanelen correct zijn aangemeld voor saldering.

We raden je aan om regelmatig contact te onderhouden met je energieleverancier om ervoor te zorgen dat je aanmelding succesvol is verwerkt en om eventuele vragen te stellen. Door je zonnepanelen op de juiste manier aan te melden, kun je optimaal profiteren van de salderingsregeling en de financiële voordelen ervan benutten.

Wat is terugleveren?

Wanneer je zonnepanelen meer elektriciteit genereren dan je op dat moment verbruikt, wordt het overschot aan stroom aan het net geleverd. Dit heet terugleveren. Terugleveren gebeurt meestal overdag als de zon schijnt en de energieproductie van je zonnepanelen op zijn hoogtepunt is.

Door terug te leveren aan het net draag je bij aan de duurzame energievoorziening. De stroom die je teruglevert, kan door andere huishoudens of bedrijven worden gebruikt. In ruil voor de teruggeleverde stroom ontvang je een vergoeding van je energieleverancier. Dit kan in de vorm van salderen zijn of via een terugleververgoeding.

Direct profiteren?

Vul vrijblijvend onderstaande gegevens in om te zien wat jij kunt besparen met zonnepanelen!

Monteur zonnepanelen

Zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij

Het gebruik van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen kan een slimme strategie zijn voor eigenaren van zonnepanelen. Deze thuisbatterij kan door middel van de energie van je zonnepanelen je huis voorzien van stroom. Met een thuisbatterij verbruik je zelf meer van de stroom die je zonnepanelen opwekken. Hiermee ben je ook niet afhankelijk van het overbelaste stroomnet. Gemiddeld verbruik je zelf zo’n 30 procent van de zonnestroom die je zonnepanelen opwekken, de rest lever je aan het elektriciteitsnet. Wat nou als je dit percentage kunt verdubbelen met een thuisbatterij? 

Een thuisbatterij stelt je in staat om de overtollige energie die je zonnepanelen opwekken op te slaan, zodat je deze op een later moment kunt gebruiken wanneer je zonnepanelen minder of geen energie opwekken. Door de opslagmogelijkheid van een accu kun je jouw eigen opgewekte stroom optimaal benutten. Bovendien fungeert een accu als een betrouwbare back-up energiebron in het geval van stroomuitval. Terwijl anderen zonder stroom zitten, kun jij nog steeds genieten van elektriciteit dankzij de opgeslagen energie in je accu.

Oud nieuws.

28 juni 2023 - Minister Jetten herhaalt: ‘Zonnepanelen ook bij afbouw salderingsregeling aantrekkelijk’

Goed nieuws! Er is een grote kans dat de afbouw van de salderingsregeling later dan gepland begint. Dit komt doordat de nieuwe leden van de Eerste Kamer nog niet hebben toegezegd het wetsvoorstel op tijd te behandelen. Tijdens de vergadering van de commissie voor Economische Zaken en Klimaat van de Eerste Kamer, waar behandeling van het wetsvoorstel op de agenda stond, bleek de fractie GroenLinks-PvdA tegen het voorstel te zijn. (Bron: Solar Magazine)

23 juni 2023 - Afbouw salderingsregeling mogelijk vertraagd

“Zonnepanelen blijven aantrekkelijk ook na de afbouw van de salderingsregeling”, aldus minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten. Volgens onderzoek van TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek), zal de terugverdientijd van een investering in zonnepanelen niet meer dan 7 jaar bedragen, ondanks de afbouw van saldering tot en met 2030. Minister Jetten ziet de huidige salderingsregeling als overstimulering, aangezien de terugverdientijd hierdoor slechts 5 jaar bedraagt, terwijl mensen bereid zijn te investeren voor maximaal 9 jaar. Jetten benadrukt dat de afbouw van de salderingsregeling de prikkel geeft om meer eigen verbruik achter de meter te realiseren. Uiteindelijk zal dit voor de markt van accu’s ten goede komen en wordt het elektriciteitsnet ontlast. (Bron: Solar Magazine)

Conclusie.

De salderingsregeling voor zonnepanelen is een belangrijk aspect om te begrijpen wanneer je overweegt om zonnepanelen te laten installeren. Nu is hét moment om zonnepanelen aan te schaffen nu je mag blijven salderen! Lees hier alles over het wetsvoorstel dat van de baan is! De gunstige salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen blijft behouden. Het wetsvoorstel van demissionair minister Rob Jetten om het salderen vanaf 2025 af te bouwen werd weggestemd, waarmee de regeling blijft bestaan. Een mijlpaal voor huishoudens met zonnepanelen, die nu opgelucht kunnen ademhalen. Zo kun jij profiteren van de voordelen van zelfopgewekte duurzame energie en kun je blijven salderen. Dat is nog eens goed nieuws! Bereken hier wat jij kunt besparen op jouw energierekening.

Zorg ervoor dat je je zonnepanelen aanmeldt bij energieleveren.nl om te profiteren van de salderingsregeling. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom nieuwe regelingen en subsidies, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken over het investeren in zonnepanelen. Bekijk meer slimme tips om energie te besparen

Heb je toch nog vragen? Neem dan contact op met ons team!

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Wat is salderen?
Wat is het voordeel van zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij?
Wat is het verschil tussen WP en kWh?
Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.