Wat is het rendement van zonnepanelen?

Zonnepanelen kopen is zeker waardevol, op langere termijn en bij een stijging in energieprijzen. Een belangrijke factor bij het aankopen van zonnepanelen is het rendement van de zonnepanelen.

Want een belangrijke vraag is: hoe snel ga ik mijn investering terugverdienen?

rendement zonnepanelen

De efficiëntie van zonnepanelen

De efficiëntie van zonnepanelen ligt zo ongeveer tussen de 15% en 22%. Hiermee wordt bedoelt dat zonnepanelen 15% tot 22% van het zonlicht kunnen omzetten in stroom. Zonnepanelen met een hoger rendement hebben minder oppervlakte nodig voor een hoog rendement. Dit wil niet zeggen dat ze beter zijn dan zonnepanelen met een lager rendement.

Interesse in zonnepanelen? Jij bent goed bezig!

Vul hier je postcode + huisnummer in. Dan nemen we gelijk een kijkje op je dak

.zonnepanelen terugverdienen

Hoe snel verdienen zonnepanelen zich terug?

Efficiëntie heeft dus een grote invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen. Om de terugverdientijd van zonnepanelen te kunnen berekenen, moet je een overzicht hebben van de opbrengst van het systeem. Zonnepanelen zullen niet continu hetzelfde vermogen leveren. Ze leveren alleen maximaal vermogen onder ideale omstandigheden. In Nederland mag je ervan uitgaan dat je zonnepanelen ongeveer 900 uur maximaal vermogen per jaar kunnen leveren.

Het bedrag van je investering bepaalt tot op zekere hoogte de terugverdientijd. Ook onderhoudskosten en elektriciteit hebben een impact. De huidige gemiddelde terugverdientijd is 4 tot 6 jaar en je zonnepanelen gaan 25 jaar mee.

 

Welke factoren beïnvloeden het rendement?

1. Type zonnepaneel.

De meeste mensen kiezen tegenwoordig uit 'mono' of 'poly' zonnepanelen. Monokristallijne zonnepanelen zijn wel duurder in aanschaf, maar zorgen wel voor een hogere rendement per vierkante meter. Zeker bij een kleiner dakoppervlakte kan het heel interessant zijn om te kiezen voor een hoger rendement zonnepaneel. Dit zorgt in veel gevallen ook voor een snellere terugverdientijd.

2. Temperatuur.

Zonnepanelen presteren minder bij hoge temperaturen dan bij lage temperaturen. 25 graden is de ideale temperatuur voor zonnepanelen. Het zonnepaneel presteert dan op het best en zal dan het meeste zonne-energie opwekken. Dit betekent dat je in de lente op een zonnige dag, beter presterende zonnepanelen hebt dan op een hete zomerdag. 

3. Locatie.

Per locatie verschilt het hoeveel zonne-uren er schijnen op je zonnepanelen. Zo is de zon hoger in het westen dan in het oosten, waardoor je aan de kust meer zonne-energie zal opwekken dan in het oosten en het midden van het land. 

4. Hellingshoek van je zonnepanelen.

Het hoogste rendement haal je bij een hellingshoek van 40/30 graden. In Nederland heeft het grootste deel van de schuine daken een hellingshoek van 35 graden, hierdoor zijn ze dus geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Mocht je schuine dak een hellingshoek hebben van minder dan 30 graden of hoger dan 40, zal je rekening moeten houden met een lagere zonne-energie opbrengst. Gemiddeld is dat zo'n 10% minder. Op een plat dak heb je hier geen last van. Deze zonnepanelen worden op een frame geplaats waardoor de hellingshoek verstelbaar is.

5. Schaduw.

Schaduw is nadelig voor het rendement van je zonnepanelen. Denk hierbij aan lantaarnpalen, bomen, schoorsteen, dakkapel of andere woningen. Je moet altijd rekening houden met deze factoren.

6. Zonnepaneel + Oriëntatie.

Je behaalt het hoogste rendement als je zonnepanelen op het zuiden zijn gericht. Als de zonnepanelen op het zuidoost en zuidwest gericht zijn, kan dat 10% minder zonne-energie opleveren. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat deze oriëntatie niet rendabel kan zijn. Mocht je de zonnepanelen die richtingen op leggen, dien je wel rekening te houden met een langere terugverdientijd. Leg je de zonnepanelen op het oosten of westen, dan is de opbrengst gemiddeld 20% lager dan bij een oriëntatie op het zuiden.

Micro-omvormers voor een hoger rendement

Om zonne-energie om te zetten in bruikbare stroom heb je een omvormer nodig. Micro-omvormers zetten de gelijkstroom direct om naar wisselstroom. Micro-omvormers worden per paneel geïnstalleerd, in tegenstelling tot de string-omvormer die in je huis wordt geplaatst. 

Micro-omvormers werken apart van elkaar met de zonnepanelen samen. Op deze manier levert elk paneel een maximaal rendement. Hierdoor is het niet nodig om een omvormer in je woning te hangen.

Wil jij veel rendement halen uit je zonnepanelen met micro-omvormers? Neem dan contact op met ons.

hoger rendement op je zonnepanelen

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Meer rendement uit je zonnepanelen halen?
Wat is de opbrengst van zonnepanelen?
Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.