Azië, en dan met name China, heeft te maken met een historisch tekort aan lege containers om goederen te verzenden. Wat heeft dit te maken met zonnepanelen? Nou, de transportkosten stijgen hierdoor naar een recordhoogte, wat ook tot een hogere prijs van zonnepanelen leidt. Lees in dit artikel wat de gevolgen hiervan voor jou kunnen zijn!

Als gevolg van de coronacrisis zijn in 2020 de handelsstromen naar en van Westerse markten verstoord. Sinds het uitbreken van de coronapandemie importeren de Verenigde Staten en Europa meer goederen, maar exporteren ze minder goederen. Hierdoor spreken we van een situatie waarbij voor iedere 3 containers die uit Azië geëxporteerd worden er slechts 1 container terugkomt. Azië wacht dus nog op veel containers…

Chinese export in stroomversnelling

​De wereldwijde vraag naar Chinese goederen is de laatste tijd mede door corona zo groot, dat het tekort aan containers de verzendkosten opdrijft, waardoor de export van het land in de komende maanden mogelijk wordt belemmerd.

De problemen kunnen nog erger worden nu exporteurs hun goederen eerder willen transporteren vanwege het Chinees Nieuwjaar op 12 februari. Dit leidt natuurlijk tot een grote vraag in de transport van containers, met als gevolg een flinke prijsstijging! Waar het transporteren van een container normaal 1.500 Amerikaanse dollar kost, is dit nu al opgelopen tot bedragen van 5.000 tot zelfs 10.000 Amerikaanse dollar! (Bron: Solar Magazine)

Hoge vraag naar containers

Om zich tegen de problemen te verzetten, proberen vervoerders in alle haast meer containers te leasen, maar deze zijn helaas niet op voorraad. Containerfabrikanten hebben hun productiecapaciteit weliswaar opgevoerd om de vraag bij te houden, maar schieten nog steeds tekort. De containerfabrikanten kampen namelijk met tekorten aan grondstoffen en personeel en kunnen dus de vraag niet bijbenen. Het tekort aan capaciteit zal in de komende maanden niet worden weggewerkt, wordt gevreesd.

Stijging vrachttarieven

De verwachting is zelfs dat de vervoerders de tarieven over de hele linie zullen blijven verhogen. De spotkoersen, oftewel de actuele prijzen, zijn zelfs al naar recordhoogten gestegen. Vrachttarieven op de handelsroutes van Azië naar Europa zijn in specifieke gevallen in twaalf maanden tijd verdrievoudigd. Zo betaal je voor de import van een container uit China nu zelfs 4 tot 5 keer zoveel als vorig jaar! (Bron: Transport-online.nl)

Gevolg prijzen zonnepanelen

Inmiddels hebben veel bedrijven besloten de stijgende containertarieven door te berekenen aan hun klanten, die ze op hun beurt aan de eindgebruikers doorberekenen. Ook diverse fabrikanten van zonnepanelen hebben inmiddels besloten om de extra transportkosten door te berekenen aan groothandels en installateurs. Dit leidt ertoe dat helaas ook groothandels en installateurs in de Benelux naar alle waarschijnlijkheid genoodzaakt zijn om de verkoopprijzen van zonnepanelen aan consumenten en bedrijven in de komende periode te verhogen.

Prijzen zonnepanelen stijgen sowieso al

De internationale prijzen van zonnepanelen stijgen sinds afgelopen kwartaal sowieso al, als direct gevolg van een tekort aan grondstoffen zoals glas. Er is namelijk sprake van een snelgroeiende vraag naar glas, die voortkomt uit de opmars van grootformaatzonnepanelen en bifaciale zonnepanelen.

Wat is wijsheid?

Het is natuurlijk aan één ieder om zelf te beslissen wat dit betekent voor jouw besluit rondom de aanschaf van zonnepanelen. Maar dit wetende, als je interesse hebt in zonnepanelen, dan loont het om zo snel mogelijk een offerte aan te vragen. En dat kan dan maar het best bij een erkende zonne-installateur zijn. 

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.