Onder- en overdimensioneren van mijn omvormer

Stel je voor: het is een super zonnige dag en dus moet jouw omvormer het maximale vermogen opwekken. Echter  de omvormer  topt af op een bepaald niveau, waardoor hij dus niet het maximale vermogen opwekt dat je zonnepanelen samen aan zouden kunnen. Komt dit je bekend voor? Dat is niet gek! Dit heet namelijk het overdimensioneren van de omvormer en wordt heel vaak toegepast in Nederland. Uit onze ervaring weten wij dat in ons klimaat waar wij in leven het best gekozen kan worden voor overdimensioneren én dus een omvormer met een lager vermogen dan de zonnepanelen. Daarnaast wijzen vele tests van andere gerenommeerde bedrijven precies in dezelfde richting.

Vaak denkt men dat midden in de zomer op de warmste dagen, de productie het hoogst is. Dit is echter niet waar. Al onze zonnepanelen worden uitvoerig getest. De belangrijkste testvoorwaarde is dat ze getest worden onder STC (Standard Test Condititions). Dit is de wereldwijde afspraak over de manier hoe het piekvermorgen van de zonnepanelen getest worden onder ideale omstandigheden.

.

.

Overdimensionering van de omvormer.

.

 

  • Lichtinval: 1.000 W/m2
  • Paneeltemperatuur: 25 °C

Deze ideale omstandigheden komen bijna nooit voor, zeker niet in Nederland. Hooguit een enkele dag in het voorjaar of het najaar. In de zomer zal dit nooit voorkomen.

Naast overdimensioneren kan een omvormer ook onderdimensioneren. Dit is ongeveer hetzelfde verhaal als hierboven, maar dan omgekeerd. De omvormer start juist pas later op, wanneer het een iets minder zonnige dag is. Hieronder leggen wij het verschil tussen deze vormen van dimensioneren uit en vertellen wij wat de voordelen zijn van het overdimensioneren.

Onderdimensioneren:

Onderdimensioneren betekent dat de omvormer later opstart dan dat de panelen beginnen met het opwekken van energie. Dit komt omdat de omvormer meer vermogen aankan dan het totale vermogen dat de zonnepanelen bij elkaar kunnen opwekken. Hierdoor kan de omvormer blijven draaien wanneer de zonnepanelen op een hele zonnige dag het maximale opwekken. Echter start de omvormer daardoor wel pas later op, wanneer het een minder zonnige dag is. Dit heeft te maken met de opstartspanning van de omvormer. Dit zorgt ervoor dat je opbrengst misloopt op de minder zonnige dagen. Onze adviseurs bekijken graag samen jouw eigen situatie en geven graag het beste advies op maat.

Overdimensioneren:

Overdimensioneren betekent dat de omvormer op het toppunt van opwekken van de zonnepanelen begint af te toppen (zie afbeelding) op een bepaald niveau. Dit komt omdat de omvormer minder vermogen kan verwerken dan het maximale opwekkingsvermogen van de zonnepanelen samen. Hierdoor start de omvormer dus wel eerder op wanneer het een minder zonnige dag is, maar topt hij af op een hele zonnige dag. Dit zorgt ervoor dat je opbrengst misloopt op de allerzonnigste dagen. 

De voordelen van overdimensioneren:

  1. De omvormer start vroeger op en gaat later uit
    Een kleinere omvormer zal eerder opstarten dan een zwaardere. Hierdoor pak je dus je eerste winst al eerder op de dag! Natuurlijk topt een kleinere omvormer sneller af maar over het algemeen komt dit niet vaak voor in Nederland. Als dit voorkomt dan weegt het niet op tegen het voordeel van het eerder opstarten. Daarnaast zal de omvormer ook later uit gaan. Zo maak je dus op de meest efficiënte manier gebruik van die gratis energiebron: de zon! Daarom is ons advies vaak om een omvormer te kiezen die overdimensioneert en dus een lager vermogen heeft (tot max. 30% lager) dan het vermogen dat de zonnepanelen samen kunnen opwekken.
     
  2. Hogere opbrengst = efficient!
    Een omvormer werkt het beste onder druk en dus rondom het maximum dat ze aan kunnen. Een kleinere omvormer bereikt eerder dit maximum waardoor je efficiënter stroom kunt opwekken. Een extra pluspunt is dat je door dit maximum eerder op te zoeken je stroomopbrengst ook beter over de dag verdeelt. (zie afbeelding).
     
  3. Goedkoper voor jou als klant
    Een kleinere omvormer is vaak ook wat goedkoper dan een grotere. Wij zoeken samen met jou naar de beste oplossing voor jouw situatie.

Vaak wordt er om deze redenen dus gekozen in Nederland voor overdimensioneren. In Nederland hebben we namelijk vaker te maken met dagen van matig weer dan super zonnig weer. Dit zorgt ervoor dat je met overdimensioneren gemiddeld minder opbrengst misloopt en dus meer bespaart!

We draaien al sinds mensenheugenis mee in de branche, beheersen het ambacht tot in de puntjes en hebben onze kennis op het dak vergaard. Deze kennis delen we graag met je zodat je blind kunt vertrouwen op ons advies. Tevens maken we gebruik van speciale software die ons helpt om het beste zonnepanelensysteem voor jou samen te stellen die de perfecte balans zoekt tussen de locatie, omgeving, windrichting en het piekvermorgen van je systeem. Dit zorgt ervoor dat je rendement optimaal is en je voor de meest gunstige prijs zelf je eigen stroom kunt opwekken.

Wil je toch graag meer informatie over het onder- en overdimensioneren van je omvormer? We helpen je graag! Neem  contact  op met onze specialisten voor een persoonlijk advies.

Voorbeeld:

Frank heeft een zonnepanelensysteem van 16 zonnepanelen met elk zonnepaneel een maximale opbrengst van 300Wp. Dit betekent dat het hele zonnepanelensysteem van Frank een maximale opbrengst van 4800Wp heeft. In de tabel en grafiek hieronder laten we zien wat het effect van onder- en overdimensioneren is op het zonnepanelensysteem van Frank tijdens een zonnige dag op 13 juli 2020.

 

Grafiek over over- en onderdimensioneren van de omvormer

                                                                Tabel over onder- en overdimensioneren

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Wat is salderen?
Kun je BTW terugvragen op zonnepanelen?
Wat is het verschil tussen WP en kWh?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.