Wat is een omvormer voor zonnepanelen?

Een omvormer is onmisbaar wanneer je zonnepanelen aanschaft. De omvormer is een apparaat dat de gelijkstroom die zonnepanelen produceren omzet in wisselstroom. Op het moment dat dit is omgezet in wisselstroom is het te gebruiken voor al je elektrische apparaten. Om deze reden is het dus van belang om de juiste omvormer te kiezen voor je zonnepaneleninstallatie.

De werking van een zonnepanelen omvormer

Zoals in bovenstaand stuk benoemd zet een zonnepanelen omvormer gelijkstroom om in wisselstroom, zodat dit te gebruiken voor al je elektrische apparaten in- en rondom het huis. Maar hoe werkt zo’n zonnepanelen omvormer? Dat leggen we je graag uit:

  1. Overdag schijnt de zon zon. Dit (zon)licht schijnt op je zonnepanelen en komt terecht tussen twee lagen silicium van zonnecellen. Hierdoor ontstaat elektrische spanning, dit noem je gelijkstroom. Deze gelijkstroom wordt vervolgens via een kabel naar de omvormer geleidt.
  2. Wanneer de gelijkstroom bij de zonnepanelen omvormer is aangekomen, zorgt de omvormer ervoor dat de gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom. Je elektrische apparaten werken namelijk niet op gelijkstroom, daarom is een omvormer onmisbaar.
  3. Vervolgens leidt de omvormer wisselstroom naar de meterkast, vanaf daar zal de stroom worden verdeeld naar de verschillende groepen en uiteindelijk je elektrische apparaten.

Soorten omvormers zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten omvormers voor zonnepanelen. Iedere soort doet eigenlijk hetzelfde, alleen verschilt de efficiëntie per situatie en soort omvormer. We sommen ze voor je op:

String omvormer

De eerste omvormer die op de markt is gekomen is de string omvormer. Bij een string omvormer worden de zonnepanelen aan elkaar gekoppeld. Dit wordt ook wel een seriegeschakeld systeem genoemd. Deze omvormer kan voordelig zijn in jouw situatie, mits er weinig tot geen schaduw op je dak valt gedurende de dag. Wanneer er wél schaduw op een zonnepaneel valt, zullen de rest van de zonnepanelen evenveel opwekken als het slechtst presterende zonnepaneel.

String omvormer

Micro-omvormers

Micro-omvormer

De micro-omvormer is vernoemd naar zijn uiterlijk. Het is namelijk een kleine omvormer. Zo klein, dat deze achter ieder zonnepaneel worden geplaatst. Hierdoor werkt ieder zonnepaneel apart van elkaar. Dit zorgt voor een optimale opbrengst, ook wanneer er bijvoorbeeld één of meerdere zonnepanelen schaduw vangen. Met micro-omvormers heb je geen centrale omvormer nodig en je behaalt hiermee een optimale opbrengst omdat de gelijkstroom onder ieder paneel wordt omgezet in wisselstroom.

Hybride omvormer

Een hybride omvormer is gemaakt om de stroom die zonnepanelen opwekken, op te kunnen slaan in een thuisaccu. Wanneer je meer opwekt dan je op dat moment verbruikt, wordt het overschot aan stroom direct opgeslagen in de thuisaccu. Als je bijvoorbeeld in de avond meer energie nodig hebt, kun je deze rechtstreeks uit de accu gebruiken en betaal je daar helemaal niets voor. Je hebt de stroom immers al op een ander moment opgewekt.

Benieuwd welke omvormer en/of zonnepanelen jij nodig hebt?

Klik dan op onderstaande knop. Ons deskundige team maakt een vrijblijvend advies en offerte op maat voor jouw situatie.

Vermogen omvormer

Misschien heb je het al door; omvormers zijn er in allerlei soorten en maten, zoals hierboven beschreven. De grootte van je omvormer wordt vaak door het vermogen bepaald. Maar voor welk vermogen omvormer moet je kiezen? Daarvoor moet je rekening houden met het opgesteld vermogen van je zonnepaneleninstallatie. Hoe meer zonnepanelen, hoe groter het totaalvermogen en des te groter moet het vermogen van je omvormer moet zijn. Het optimale rendement wordt bereikt wanneer de capaciteit van de omvormer to 15% lager is en tot maximaal 10% hoger dan het opgesteld vermogen van de geïnstalleerde zonnepanelen. Het afstemmen van de omvormer op de zonnepanelen wordt dimensioneren genoemd.

Prijs omvormer zonnepanelen

De prijs van de omvormer voor zonnepanelen wordt door verschillende factoren bepaald. Zo verschilt de prijs hiervoor per merk, type en speelt het vereiste vermogen ook een grote rol. Een stringomvormer kost gemiddeld tussen de €800,- en €1500,-. Micro-omvormers kosten tussen de €150,- en €350,- per zonnepaneel.

Welke omvormer heb ik nodig?

De omvormer die gekozen moet worden is erg situatieafhankelijk. Het hangt af van energieverbruik, dak-oriëntatie, schaduw en hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Uiteindelijk is en blijft een zonnepaneleninstallatie maatwerk. Daarom is het belangrijk om met een betrouwbare leverancier in zee te gaan zodat je wordt voorzien van een deskundig advies en installatie. Bij Solar Concept hebben we alles onder één dak waardoor we jou kunnen voorzien van het beste totaalconcept op het gebied van zonnepanelen. Check direct wat jij kunt besparen! Eén van onze adviseurs komt graag bij je langs en maakt geheel vrijblijvend een persoonlijk aanbod op maat.

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Hoe werkt een omvormer?
Hoe werken zonnepanelen?
Moet ik voor zonnepanelen mijn energiemeter vervangen?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.