Heb jij kleurverschil in je zonnepanelen? 

Kleurverschillen binnen een zonnepaneelsysteem; het gebeurt wel eens en het ziet er niet mooi uit. We krijgen hier geregeld vragen over vanuit onze klanten. Waarschijnlijk is het jou ook al eens opgevallen. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe zonnepanelen worden geproduceerd, waardoor kleurverschil kan ontstaan en wat hiervan de gevolgen zijn voor het rendement.

Zonnepanelen aanschaffen

De productie van zonnepanelen

Zonnepanelen worden gemaakt van natuurlijke materialen. Eén van de belangrijkste grondstoffen in een zonnepaneel is zand. Dit wordt op extreem hoge temperaturen verwarmd waardoor de stof silicium ontstaat. Wanneer het zand is omgezet naar silicium, wordt de silicium in flinterdunne plakken gesneden. Vervolgens wordt er op deze plakken een coating aangebracht. Dit zorgt ervoor dat het silicium minder reflecteert waardoor het meer zonlicht kan omzetten in energie. Deze plakken silicium zijn als het ware de zonnecellen.

Nadat deze basis is gemaakt, worden op deze zonnecellen geleiders toegevoegd. Deze zorgen ervoor dat de zonnecel elektriciteit kan geleiden. De volgende stap is het aan elkaar solderen van de zonnecellen. Uiteindelijk wordt er op deze zonnecellen een dunne laag glas aangebracht. Op deze laag glas zit een anti-reflecterende coating die tevens ook vuil- en waterafstotend werkt. Deze lagen worden vacuüm gezogen zodat er geen lucht of vocht onder kan komen. De achterkant wordt afgedekt met een plastic plaat. Uiteindelijk wordt de aansluitdoos en het frame aangebracht en klaar is kees. De zonnepeel is geboren.

Kleurverschil in zonnepanelen

Zoals eerder benoemd worden zonnepanelen geproduceerd op basis van natuurlijke materialen. Ieder natuurproduct kan last krijgen van weersomstandigheden, ook zonnepanelen die daarop getest zijn. Elk paneel is anders. In de eerste maanden na plaatsing op je dak zou door blootstelling aan deze weersomstandigheden kleurverschil in je zonnepaneel kunnen ontstaan. De coating op het zonnepaneel kan door weersinvloeden verweren. Dit kleurverschil kan in bepaalde zonnecellen van de panelen zichtbaar zijn of in het gehele paneel welke kleine verschillen kan tonen ten opzichte van de rest. In de meeste gevallen is dit niet opvallend en zal je er geen last van hebben. De meeste kleurverschillen worden pas zichtbaar wanneer de zonnepanelen al weken of maanden op het dak liggen. De installateur kan er in dit geval niets aan doen. Daarnaast is het goed om te weten dat over het algemeen de kleurverschillen in de loop van tijd verdwijnen en dit niet blijvend is.

Kleurverschil in zonnepanelen

Gevolgen kleurverschil voor rendement

Op dit gebied kunnen we je in elk geval geruststellen; het kleurverschil zal je rendement niet beïnvloeden. Mocht je toch het idee hebben dat door kleurverschil een rendementsverlies is ontstaan, neem dan contact met ons op. Wanneer je wat foto’s maakt en wij inzicht hebben in jouw opbrengst kunnen we vaststellen of er iets mis is of het puur een esthetisch probleem is, wat na loop van tijd hoogstwaarschijnlijk zal vervagen en verdwijnen. Mocht het kleurverschil na enkele maanden nog niet verdwenen zijn, raden we je aan om contact met ons op te nemen. We bekijken dan samen de situatie en mocht het nodig zijn, zorgen we er voor dat er een passende oplossing komt voor dit probleem.

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Hoe kan ik zonnepanelen aanvragen?
Kun je BTW terugvragen op zonnepanelen?
Wat is salderen?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.