Kies ik voor een 1-fase of 3-fase omvormer?

Kies ik voor een 1-fase of 3-fase omvormer? Dit is een veelgestelde vraag van onze klanten. Hieronder leggen we de verschillen uit en kun je lezen welk type omvormer het beste past in jouw situatie. Daarnaast willen we je graag informeren over de werking van jouw omvormer i.c.m. met een 1-fase of 3-fase hoofdaansluiting.

Allereerst, wat zijn omvormers? Zonnepanelen wekken niet direct gebruiksklare stroom op. De zogenoemde ‘gelijkstroom’ die door de zonnepanelen wordt opgewekt, moet eerst worden omgezet in wisselstroom. De omvormer regelt dit voor je en stuurt de stroom daarna door naar de meterkast. Een omvormer zet de energie die door je zonnepanelen wordt opgewerkt om in gebruiksklare stroom.

monteren omvormer

Verschil 1-fase en 3-fase.

In de woonhuizen in Nederland vindt je een 1-fase of 3-fase hoofdaansluiting. Bij een 3-fase hoofdaansluiting komt er via drie kabels (fasen) 230V binnen (L1, L2 en L3). Bij een 1-fase hoofdaansluiting komt er via één kabel (L1), 230V binnen. Veel woningen beschikken dus over een 1-fase hoofdaansluiting van tenminste 1x35A. Hoe hoger het aantal ampère (A), hoe meer stroom je tegelijkertijd kunt gebruiken en terug kunt leveren.

Deze hoofdaansluiting is in veel gevallen voldoende wanneer er niet te veel apparaten in huis worden gebruikt. Deze hoofdaansluiting volstaat ook wanneer je niet te veel zonnepanelen op je woonhuis wilt laten installeren (circa 1-16 stuks). Je herkent een 1-fasen hoofdaansluiting wanneer bijvoorbeeld het volgende op jouw kWh meter staat:

- 220/230V;

Andere woonhuizen beschikken over een 3-fasen hoofdaansluiting van tenminste 3x25A. Hoe hoger het aantal ampère (A), hoe meer stroom je tegelijkertijd kunt gebruiken en terug kunt leveren. Dit is handig wanneer je veel zware apparaten tegelijk gebruikt, denk aan een inductiekookplaat, airco, warmtepomp of laadpaal. Dit kan ook noodzakelijk zijn wanneer je veel zonnepanelen op je woonhuis wilt laten installeren (circa 1-40 stuks). Je herkent een 3-fasen hoofdaansluiting wanneer bijvoorbeeld het volgende op jouw kWh meter staat:

- 3x220/230V;
- 380/400V;
- 380V.

omvormer instellen

Leuk, maar welke kies ik dan?

Wanneer een woonhuis beschikt over een 1-fase hoofdaansluiting zal een 3-fase omvormer nooit werken. Deze omvormer heeft namelijk 3-fasen nodig om haar stroom aan terug te leveren. Op een 1-fase hoofdaansluiting kan dus alleen een 1-fase omvormer aangesloten worden. Beschikt jouw woning over een 3-fase hoofdaansluiting, dan kun je kiezen uit een 1-fase of 3-fase omvormer. De uiteindelijke keuze hierin wordt veelal bepaald door het aantal zonnepanelen dat je nu of in de toekomst wilt laten installeren.

Tot totaal circa 14 zonnepanelen, is het zeer interessant om te kiezen voor een 1-fase omvormer. De investering in een 1-fase omvormer is vaak veel lager dan de investering in een 3-fase omvormer. Hierdoor heb je een zonnepanelensysteem eerder terugverdient. Een ander voordeel van een 1-fase omvormer is de opstartspanning. Iedere omvormer heeft een minimale spanning (V) nodig om op te starten. Deze spanning wordt aan de omvormer gevoed door de op het dak geïnstalleerde zonnepanelen. Een 1-fase omvormer heeft een lagere opstartspanning en zal daardoor in de ochtend eerder opstarten en in de avond later uitschakelen. Hierdoor zal een 1-fase omvormer dus meer stroom opwekken dan een 3-fase omvormer. En wat dan als je besluit meer zonnepanelen te nemen, kan dat? Jazeker! Hieronder vertellen we je daar graag meer over.

Interesse in zonnepanelen? Jij bent goed bezig!

Vul hier je postcode + huisnummer in. Dan nemen we gelijk een kijkje op je dak waarna we zo snel mogelijk contact opnemen met het scherpste aanbod!

Zonnepanelen.

Wanneer er een behoefte is aan meer zonnepanelen dan kunnen we dit op 2 manieren realiseren:

1. 3-fase hoofdaansluiting aanwezig
Er is al een 3-fase hoofdaansluiting aanwezig in het woonhuis. We kunnen in dit geval eenvoudig een zonnepanelensysteem installeren tot soms wel 40 zonnepanelen door te kiezen voor een 3-fase omvormer.

2. Verzwaren van bestaande aansluiting
We verzwaren een bestaande 1x35A hoofdaansluiting naar bijvoorbeeld 1x40A of 1x50A of we gaan de hoofdaansluiting aanpassen naar een 3-fase hoofdaansluiting.

Wanneer je wilt overstappen van een 1-fase naar een 3-fase hoofdaansluiting moeten er in veel gevallen aanpassingen in de meterkast plaatsvinden. Zo zal de hoofdschakelaar aangepast moeten worden van 1-fase naar 3-fase en afhankelijk van de leeftijd van uw groepenkast, zullen er meerdere componenten moeten worden aangepast om aan de geldende wet- en regelgeving te voldoen. Een aanpassing van jouw hoofdaansluiting kun je heel eenvoudig aanvragen bij jouw netbeheerder. Dat kan via:https://www.mijnaansluiting.nl/home.

zonnepanelen installateur

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Hoe werkt een omvormer?
Moet ik voor zonnepanelen mijn energiemeter vervangen?
Wat is een groepenkastcheck?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.