Kenmerken van onze thuisbatterijen

Als je kiest voor een thuisbatterij, moet je precies weten wat je krijgt qua capaciteit en vermogen. Deze eigenschappen bepalen namelijk niet alleen hoeveel energie je kunt opslaan, maar ook hoe effectief je die kunt gebruiken om je huis van stroom te voorzien, vooral tijdens piekuren of bij stroomuitval. De juiste thuisbatterij kan een wereld van verschil maken in hoe je omgaat met energiebeheer, kostenbesparing en duurzaamheid in je huishouden.

Een goed gekozen batterij zorgt ervoor dat je optimaal gebruik kunt maken van de energie die je zonnepanelen opwekken, waardoor je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet en mogelijk lagere energierekeningen krijgt. Daarnaast speelt de batterijcapaciteit een cruciale rol bij het bepalen hoeveel energie je kunt opslaan voor later gebruik, zoals 's nachts of op bewolkte dagen wanneer je zonnepanelen minder produceren.

Hier zijn enkele toppers uit ons assortiment die je zeker zullen helpen om een efficiënter en duurzamer energiebeheer in huis te realiseren. Van compacte modellen die perfect zijn voor kleinere huishoudens tot krachtige batterijen die grote hoeveelheden energie kunnen opslaan – we hebben voor elk wat wils. Laten we eens kijken naar de specificaties en voordelen van onze populaire Enphase en Alpha ESS batterijen!
 

Capaciteit van de thuisbatterijen:

Enphase IQ batterij 3T

 • Capaciteit: 3.5 kWh

Enphase IQ batterij 10T

 • Capaciteit: 10.5 kWh

AlphaESS batterij + hybride 3.8 kWh

 • Capaciteit: 3.8 kWh

AlphaESS batterij + hybride 8.2 kWh

 • Capaciteit: 8.2 kWh

Levensduur en garantie:

Bij de keuze van een thuisbatterij spelen levensduur en garantie een cruciale rol. Over het algemeen worden thuisbatterijen ontworpen om een lange levensduur te hebben, meestal in het bereik van 12 tot 15 jaar. Enphase bijvoorbeeld hanteert een garantie van 15 jaar voor de IQ-batterij, wat een geruststellende gedachte is voor huiseigenaren die op zoek zijn naar duurzame oplossingen voor energieopslag.

Voor Alpha ESS thuisaccu’s gelden verschillende garantievoorwaarden. Ze bieden een productgarantie van 5 jaar en een batterijprestatiegarantie van 10 jaar. Deze garanties onderstrepen het vertrouwen van het merk in de kwaliteit en duurzaamheid van hun batterijsystemen.

Het is gebruikelijk dat merken garanties bieden die de levensduur van hun thuis batterij ondersteunen. De levensduur wordt vaak beoordeeld aan de hand van cyclustijden, wat verwijst naar het aantal keer dat de batterij volledig kan worden opgeladen en ontladen gedurende de levensduur. Door te investeren in een thuisaccu met een lange levensduur en een sterke garantie, kunnen huiseigenaren vertrouwen op een betrouwbare en duurzame oplossing voor hun energieopslagbehoeften.

Oplaadmogelijkheden:

De oplaadtijd van een thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, waaronder het type batterij, de grootte van de batterij, het laadvermogen van het laadsysteem en de huidige ladingstoestand van de batterij. Voor thuisbatterijen kunnen de laadtijden variëren, maar over het algemeen kan het enkele uren tot een hele dag duren om de thuisaccu volledig op te laden, afhankelijk van het laadvermogen van het gebruikte laadsysteem en natuurlijk hoeveel zon er schijnt waarmee de zonnepanelen energie levert aan de thuis batterij.  


Enkele manieren waarop het oplaad- en ontladingsproces geautomatiseerd kan worden zijn:

 • Tijdgebonden schema's: Gebruikers kunnen vooraf ingestelde schema's maken waarin wordt bepaald wanneer de thuisbatterij moet worden opgeladen of ontladen. Bijvoorbeeld, de thuisaccu kan worden geprogrammeerd om op te laden tijdens daluren wanneer de elektriciteitskosten laag zijn, en te ontladen tijdens piekuren om te profiteren van het terugleveren aan het net.
 • Dynamische optimalisatie: Slimme energiebeheersystemen kunnen real-time gegevens en voorspellingen gebruiken om de beste momenten te bepalen voor opladen en ontladen. Bijvoorbeeld, de thuis batterij kan automatisch opladen wanneer de zonne-energieproductie hoog is en de vraag laag is, en ontladen wanneer de vraag hoog is en de zon niet schijnt.
 • Gebruikspatronen: Het systeem kan leren van het energieverbruikspatroon van de gebruiker en automatisch aanpassingen maken om de thuisbatterij op te laden of te ontladen op basis van de behoeften van de gebruiker.

Door het oplaad- en ontladingsproces te automatiseren, kunnen huiseigenaren profiteren van een efficiënter energiegebruik, lagere energiekosten en een verminderde afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.

Kosten en financiën:

De gemiddelde terugverdientijd van een thuisbatterij is 6 tot 8 jaar. Op dit moment zijn er in Nederland geen landelijke subsidies beschikbaar specifiek voor het installeren van thuisbatterijen. Echter, in sommige gevallen kunnen huiseigenaren wel gebruik maken van een andere regeling:

 • BTW-teruggave: Bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen in combinatie met een thuis batterij kunnen huiseigenaren mogelijk de BTW terugvragen. Dit geldt echter niet specifiek voor de thuisbatterij zelf, maar voor de totale installatie inclusief zonnepanelen.

Bediening en monitoring: 

Enphase biedt een app genaamd "Enphase Enlighten" waarmee gebruikers het energieverbruik en de prestaties van hun Enphase thuisbatterij kunnen bijhouden. De Enlighten-app is ontworpen om gebruikers realtime inzicht te geven in de energieproductie en -opslag van hun zonnepanelen- en batterijsysteem, evenals andere Enphase-apparatuur zoals micro-omvormers.
Met de Enlighten-app kunnen gebruikers:

 • Realtime monitoring: Gebruikers kunnen de actuele energieproductie van hun zonnepanelen en het laadniveau van hun thuisbatterij in realtime bekijken.
 • Historische gegevens: De app biedt toegang tot historische gegevens over energieproductie en -opslag, waardoor gebruikers trends kunnen analyseren en hun energieverbruik beter kunnen begrijpen.
 • Prestatiebewaking: Gebruikers kunnen de prestaties van hun thuisbatterij monitoren en eventuele problemen of storingen snel identificeren.
 • Notificaties: De app kan gebruikers waarschuwen voor belangrijke gebeurtenissen, zoals storingen of onderhoudsbehoeften.

Bij het systeem van Enphase, zijn er opties voor het automatiseren van het oplaad- en ontladingsproces. Deze automatisering wordt vaak mogelijk gemaakt door slimme energiebeheersystemen die de thuis accu, zonnepanelen en andere energiebronnen zoals het elektriciteitsnet integreren.

Met de AlphaESS-app kun je overal ter wereld makkelijk bij je AlphaESS-systeem. Met het AlphaCloud energiebeheersysteem op internetbasis kun je in realtime checken hoe je zonnepanelen presteren op drie belangrijke vlakken: hoeveel stroom ze opwekken, wat de status van je systeem is, en welke info er allemaal beschikbaar is.

 • Het overzicht van het PV-vermogen laat je direct zien hoeveel energie je zonnepanelen opwekken. Je kunt precies volgen hoeveel stroom ze genereren en ook hoeveel stroom je systeem op dat moment verbruikt. Al die info wordt netjes weergegeven in een handig cirkeldiagram, zodat je in één oogopslag kunt zien waar de energie naartoe gaat.
 • In het 'Systeemstatus'-gedeelte vind je gedetailleerde info over je stroomverbruik, hoeveel energie je panelen opwekken, en hoeveel je levert en terugkrijgt. En als je wilt zien hoe je systeem het in het verleden heeft gedaan, dan kun je ook teruggaan in de tijd en historische data bekijken in overzichtelijke grafieken en diagrammen.
 • En in het 'Systeeminformatie'-gedeelte kun je alles te weten komen over hoe je installatie is opgebouwd. Je kunt zien hoe groot je zonnepaneleninstallatie is, hoe krachtig je omvormer is, en wat de capaciteit is van je thuisaccu. En het beste van alles is dat je al die info gewoon bij de hand hebt via je smartphone of tablet. Lekker makkelijk!

lightbulb

Veelgestelde vragen

Over thuisbatterijen en alles wat daarbij hoort

Kan ik btw terugvragen over mijn thuisbatterij?
Hoe kan ik de juiste capaciteit van een thuisbatterij bepalen?
Is het mogelijk om een thuisbatterij toe te voegen aan een bestaand zonnepanelensysteem?

Delen

facebook linkedin

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.