Factoren die bepalen of jouw dak geschikt is

Om erachter te komen of je dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen hangt af van een aantal factoren. Deze factoren zijn onder andere: de hellingshoek, de richting, de ruimte, de schaduw en het materiaal van het dak. Hieronder kun je per factor kijken of je dak op dat gebied geschikt is.

Hellingshoek

De hellingshoek van de zonnepanelen is van invloed op de opbrengst van de zonnepanelen. Deze hellingshoek is bij een hoek van 35 graden optimaal. Het rendement-verlies (meestal minder dan 10%) is gelukkig klein wanneer je een steilere of minder steil dak hebt. Dit betekent dat een hoek van 20% of 60%, dus ook zeker nog rendabel is. 

.

is mijn dak geschikt voor zonnepanelen

dak geschikt voor zonnepanelen

Richting

De zonnepanelen kunnen het beste op het zuiden gericht worden. Maar (zuid)-oost en (zuid)-west zijn met gemiddeld 5-15% lagere opbrengsten ook zeker nog rendabel. De zonnepanelen oost-west plaatsen kan zelfs nog voordelen hebben. Zonnepanelen op een schuin dak gericht op het noorden wordt wel afgeraden, tenzij je de terugverdientijd niet belangrijk vindt.

Ruimte

De zonnepanelen kunnen op een schuin dak dichter tegen elkaar liggen dan op een plat dak. Wanneer je een plat dak hebt kun je voor een kleinere hellingshoek of een ‘oost-west’ opstelling kiezen, hierdoor passen er meer panelen op. De ene rij geeft dan namelijk minder gauw schaduw op de volgende rij. 

Schaduw

Voor de daken die deels in de schaduw liggen wordt het aangeraden je te laten informeren over micro-omvormers of power optimizers. Daarmee hebben de deels beschaduwde panelen geen negatief effect op de andere panelen die wel in de zon liggen. 

Materiaal

Het dak van elk huis kan bestaan uit ander materiaal, zo heb je schuine daken van dakpannen, staal en golfplaten. Bij platte daken bestaat er ook verschil in materiaal, zo heb je platte daken van bitumen, mastiek, EPDM of met grind. Voor al deze materialen bestaan verschillende manieren voor het monteren van de panelen. Laat je informeren over wat de mogelijkheden zijn voor het plaatsen van zonnepanelen bij het materiaal van uw dak. 

Dak-check zonnepanelen? Jij bent goed bezig!

Vul hier je postcode + huisnummer in. Dan nemen we gelijk een kijkje op je dak

Welke zonnepanelen kies ik, nu mijn dak geschikt is?

Wie zonnepanelen wilt gaan aanschaffen komt erachter dat de keuze enorm is. De markt kent veel verschillen op basis van Wattpiek, kleur, merk en grootte.

Meest voorkomende zonnepanelen zijn de polykristallijne (‘poly’) en de monokristallijne (‘mono’). De mono-zonnepanelen zijn tegenwoordig de meest voorkomende van deze twee.

mijn dak is geschikt voor zonnepanelen

Verschillen tussen Polykristallijne en Monokristallijne zonnepanelen

Kristallijn silicium is de meest gebruikte zonnepanelentechnologie op dit moment. Binnen deze klasse bestaat er een onderscheid tussen 'poly' en 'mono'  zonnepanelen. Maar wat zijn nou precies de verschillen van deze zonnepanelen?

'Mono' zonnepanelen worden opgebouwd uit een enkele kristal per zonnecel. Het oppervlak kenmerkent de zwarte kleur. Door zijn egale structuur ligt het rendement van de 'mono' zonnepaneel hoger dan dat van de 'poly' paneel. Dit verschil zien we vooral voorkomen bij direct, sterk zonlicht. De 'mono' zonnepanelen presteren ook beter dan de 'poly' panelen bij hogere temperaturen. 

Het productieproces van de 'poly'zonnepanelen is anders dan bij de 'mono'panelen. In het 'poly' proces worden er verschillende kristallen gevormd. Dit is duidelijk met het oog waarneembaar en de  cellen lijken uit scherven te zijn opgebouwd. Polykristallijne zonnepanelen presteren wel wat lager dan dan monokristallijne zonnepanelen. 'Poly'zonnepanelen hebben wel het voordeel dat ze goedkoper zijn dan de 'mono' zonnepanelen.

Vooral bij bewolking lijken polykristallijne zonnepanelen zeer goed te presteren. In de praktijk zien we vaak dat polykristallijne zonnepanelen geïnstalleerd worden  bij groteer daken/projecten.

geschikt dak voor zonnepanelen

Qua garanties en kwaliteit bestaan er tussen 'mono' en 'poly' zonnepanelen haast geen verschillen. Maar goed, dat maakt je beslissing niet makkelijker natuurlijk. Wel raden we je aan niet alleen op basis van kosten te beslissen, maar hou ook rekening met de kenmerken van je woning. Bijvoorbeeld: wat is de oppervlakte van je woning/? Welke helingshoek heeft je woning? Welke richting heeft je woning? 

Ook het esthetische aspect telt mee, want 'mono' zonnepanelen worden toch vaker "mooier" gevonden dan de 'poly' zonnepanelen.

Hou er ook rekening mee dat het aanschaffen van goedkopere zonnepanelen er ook voor kan zorgen dat op  langere termijn het rendement minder kan worden. goedekopere zonnepanelen moeten vaak eerder worden vervangen of gerepareerd. Lees meer over het vervangen van zonnepanelen.

Zonnepanelen zijn dus verschillend en de voorkeur is voor iedereen anders. Benieuwd naar welke zonnepanelen wij aanbieden? Neem dan contact op voor een persoonlijk advies. 

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Wat zijn belangrijke factoren voor het bepalen of een dak geschikt is voor zonnepanelen?
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Hoe werken zonnepanelen?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.