Om erachter te komen of jou dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen hangt af van een aantal factoren. Deze factoren zijn onder anderen: de hellingshoek, de richting, de ruimte, de schaduw en het materiaal van het dak. Hieronder kun je per factor kijken of uw dak op dat gebied geschikt is.

Hellingshoek:
De hellingshoek van de zonnepanelen is van invloed op de opbrengst van de zonnepanelen. Deze hellingshoek is bij een hoek van 35 graden optimaal. Het rendement verlies is gelukkig klein wanneer je een steilere of minder steil dak hebt (Meestal minder dan 10%). Dit betekent dat een hoek van 20% of 60%, dus ook zeker nog rendabel is. 

Richting:
De zonnepanelen kunnen het beste op het zuiden gericht worden. Maar (zuid)-oost en (zuid)-west zijn met gemiddeld 5-15% lagere opbrengsten ook zeker nog rendabel. De zonnepanelen oost-west plaatsen kan zelfs nog voordelen hebben. Zonnepanelen op een schuin dak gericht op het noorden wordt wel afgeraden, tenzij je de terugverdientijd niet belangrijk vindt.

Ruimte: 
De zonnepanelen kunnen op een schuin dak dichter tegen elkaar liggen dan op een plat dak. Wanneer je een plat dak hebt kun je voor een kleinere hellingshoek of een ‘oost-west’ opstelling kiezen, hierdoor passen er meer panelen op. De ene rij geeft dan namelijk minder gauw schaduw op de volgende rij. 

Schaduw: 
Voor de daken die deels in de schaduw liggen wordt het aangeraden je te laten informeren over micro-omvormers of power optimizers. Daarmee hebben de deels beschaduwde panelen geen negatief effect op de andere panelen die wel in de zon liggen. 

Materiaal:
Het dak van elk huis kan bestaan uit ander materiaal, zo heb je schuine daken van dakpannen, staal en golfplaten. Bij platte daken bestaat er ook verschil in materiaal, zo heb je platte daken van bitumen, mastiek, EPDM of met grind. Voor al deze materialen bestaan verschillende manieren voor het monteren van de panelen. Laat je informeren over wat de mogelijkheden zijn voor het plaatsen van zonnepanelen bij het materiaal van uw dak. 
 

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Wat zijn belangrijke factoren voor het bepalen of een dak geschikt is voor zonnepanelen?
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Hoe werken zonnepanelen?