Accu voor zonnepanelen

Tegenwoordig is het mogelijk om je eigen opgewekte  zonne-energie op te slaan in een accu. Deze accu voorziet je huishouden van energie. Met deze accu's kan je (indien aanwezig) ook je elektrische auto opladen. Dit is de perfecte manier om op den duur niet meer afhankelijk te zijn van het energienet. 

Wat is een thuisaccu?

De thuisaccu maakt gebruik van moderne Lithium-Ion-batterijen, die met zonne-energie van je zonnepanelen worden opgeladen. Pas wanneer de accu leeg is, zal er weer stroom van het energienet worden gebruikt.

Dit betekent dat je in de lente- en zomermaanden in veel gevallen niet meer afhankelijk bent van het energienet. Op dit moment (2021) zijn er nog weinig huishoudens in Nederland die hier gebruik van maken. Dit komt door de hoge kosten voor accu's en door de huidige salderingsregeling.

is een accu voor zonnepanelen

 

 

De voordelen van een accu

Ondanks dat het op dit moment, wat ons betreft, nog niet interessant genoeg is om een accu aan te schaffen voor je zonnepanelen, zal dit in de toekomst zeker anders zijn. Waarom? Hier zijn een aantal voordelen:

  • Je kan eigen opgewekte zonne-energie opslaan om later te gebruiken
  • Laadt je accu op tijdens daluren en gebruik deze vervolgens in de piekuren
  • Een accu biedt goede noodstroomvoorziening
  • Je bent minder afhankelijk van het energienet
  • Je energierekening zal nóg verder afnemen

Wanneer wordt een accu voor mij interessant?

De salderingsregeling voor huishoudens gaat vanaf 2023 veranderen. Dit betekent dat je vanaf 2023 tot 2030 steeds iets minder geld terug krijgt voor de energie die je hebt opgewekt. Hierdoor zal het vanaf 2023 elk jaar interessanter worden om een accu aan te schaffen voor je zonnepanelen.

Doordat de salderingsregeling er nu nog is, heb je geen accu nodig voor je opgewekte energie. Overstappen naar een accu zal naar verwachting vanaf 2025 steeds interessanter worden. De accu zorgt ervoor dat de energie die nog niet direct wordt gebruikt, wordt opgeslagen. De energie die je opslaat kun je op een later moment gebruiken.

 

 

 

 

 

 

 

Kun je onafhankelijk worden van het energienet met een accu? 

Voor veel mensen zou het een fantastisch idee zijn om volledig onafhankelijk te zijn van het energienet. Daarom is een accu een hele goede ontwikkeling. Met een accu wordt overdag de stroom opgewekt en opgeslagen, zodat je dit 's avonds en 's nachts kunt gebruiken. Als de capaciteit van je accu groot genoeg is, kun je voor het grootste deel onafhankelijk zijn van het energienet. Helaas is het in Nederland bijna niet mogelijk om volledig onafhankelijk te worden van het energienet. Dit komt omdat er te weinig zonuren in Nederland zijn. De winterperiode is het grootste probleem in Nederland. In deze periode verbruik je het meest, maar schijnt de zon niet voldoende om je accu op peil te houden.

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Hoe kan ik zonnepanelen aanvragen?
Kun je BTW terugvragen op zonnepanelen?
Wat is salderen?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.