Indak zonnepanelen

Tegenwoordig kom je het steeds vaker tegen; zonnepanelen die niet op het dak zijn geplaatst, maar in het dak zijn geplaatst. Het zorgt over het algemeen voor een mooier estetisch plaatje van je dak. Geen verkeerde keuze, zou je zeggen. Maar wat zijn indak zonnepanelen, waarom zou je hiervoor kiezen en wat zijn hiervan de voor- en nadelen?  Wij zetten in dit artikel alle informatie over geïntregreerde zonnepanelen voor je op een rijtje.

Wat is een indak systeem?

Over het algemeen wordt een indak systeem vaak gekozen omdat het er mooier uit ziet ten opzichte van gelegde panelen. Met een indak systeem liggen de zonnepanelen niet meer bovenop de dakpannen, maar verzonken in het dak. Op deze manier hebben de zonnepanelen een dubbele functie. Zij zorgen ervoor dat het dak wordt bedekt waardoor je geen dakpannen onder de zonnepanelen nodig hebt én zorgen ook nog eens voor het opwekken van energie. Doordat er geen hoogteverschil is, valt het systeem een stuk minder op en ziet je dak er strak en gestroomlijnd uit. Onder het indak systeem wordt een stuk kunststof geplaatst waardoor het water probleemloos kan worden afgevoerd.

Indak panelen worden gelegd

Nieuwbouwwijk met indak zonnepanelen

Twee verschillende indak systemen

  • De eerste manier noemt men uiterlijke integratie. Bij uiterlijke integratie gebruik je normale, standaard zonnepanelen en ligt alles mooi op één lijn. Deze systemen zijn soms behoorlijk uitgebreid, waarbij de nok en de goten worden verhoogd.
  • De tweede manier van integreren, heet complete integratie. Voor deze vorm wordt geen gebruik gemaakt van reguliere zonnepanelen, maar een speciale soort die volledig deel uitmaakt van het dak zelf. Deze zogenoemde BIPV producten zijn als het ware een 2-in-1 oplossing: ze hebben een waterkerende dakfunctie, maar wekken ook energie op.

De voordelen van indak zonnepanelen

  • Indak panelen zijn lichter en dus een minder zware belasting voor het dak. De zonnepanelen maken deel uit van de dakbedekking, waardoor ze er niet nog extra bovenop worden geplaatst. 
  • Een indak systeem kan bij zowel bestaande bouw als bij nieuwbouw gelegd worden. 
  • Een strak uitziend dak, waarbij de zonnepanelen minimaal opvallen. 
  • Er hoeft tijdens het bouwen of vernieuwen van het dak minder dakbedekking aangeschaft te worden.

De nadelen van indak zonnepanelen

  • De installatie van dit systeem kan prijzig zijn als je niet van plan bent om je dak te vernieuwen.
  • Een indak/geïntegreerd systeem wordt door de belastingdienst beschouwd als een dak, waardoor je minder btw terugkrijgt dan bij een niet geïntegreerd systeem.
  • Bij reguliere systemen kan wind de zonnepanelen op een natuurlijke manier afkoelen. Bij dit systeem kan de wind echter niet onder de panelen door waaien, waardoor ze sneller warm worden. Dat kan zorgen voor minder opgewekte energie. In het ergste geval zou dit zelfs brand kunnen veroorzaken, al gebeurt dit door deze reden maar zelden.

Heb je meer vragen over indak zonnepanelen? Neem dan hier contact met ons op, of bel ons via 0486-831400. Wij adviseren je graag!

Update juni '22: Solar Concept installeert op dit moment alleen nog bij nieuwbouwprojecten indaksystemen. We helpen je op deze pagina wel graag met informatie over dit systeem maar hebben op dit moment het beleid dat wij dit niet bij particuliere klanten installeren.

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Waarom een indak zonnepanelensysteem?
Hoe werken zonnepanelen?
Hoe lang duurt het voordat ik mijn zonnepanelen heb terugverdiend?
Kun je BTW terugvragen op zonnepanelen?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.