Hoe werken zonnepanelen?

Iedereen kent ze tegenwoordig en we zouden niet meer zonder kunnen: Zonnepanelen. Maar hoe werken zonnepanelen nou? Dat leggen we je graag uit. Zonnepanelen bestaan uit verschillende lagen zonnecellen die energie opwekken uit zonlicht. Deze energie wordt vervolgens omgevormd en getransporteerd, zodat je het in huis kunt gebruiken. Hoe dat proces precies werkt, lees je in dit artikel.

De opbouw van een zonnepaneel

Een zonnepaneel is dus opgebouwd uit verschillende lagen. Op deze lagen zit een laagje plastic folie met daarin een netwerk van metalen draden. Deze folie heeft een beschermende werking tegen factoren van buitenaf, zoals vocht en botsingen. Hier wordt vervolgens een glazen plaat met een frame en een achterplaat op geplaatst, die alle delen bij elkaar houdt.

Fingers en busbars

De metalen draden die tussen het plastic folie zitten, noemen we fingers en busbars. Busbars, de horizontale draden, vormen de verbinding tussen de fingers die verticaal op het zonnepaneel liggen. Met dit ‘dradensysteem’ wordt de opgewekte energie naar een centraal aanknopingspunt van het paneel geleid. Daar gaat de energie via een kabel naar de omvormer, die de energie omzet in bruikbare stroom.

.
Zonnepanelen werken door middel van zonlicht

Werking van zonnecellen

Zonnecellen bestaan uit twee lagen silicium met een scheidingslaag ertussen. Deze lagen geleiden alleen stroom als er licht op valt. Het silicium aan de ene kant van de scheiding is positief geladen, de andere laag negatief. Dat wil zeggen dat de positieve laag meer elektronen bevat dan de negatieve laag. Zodra de zon gaat schijnen ontstaat er elektrische stroom tussen de positieve en negatieve lading: de positieve lading beweegt zich naar de negatieve lading toe. Dit zorgt voor een spanningsveld dat we ‘gelijkstroom’ noemen.

Energie: van zonnepaneel naar je elektrische apparaat

Het begint allemaal bij de zonnecellen. Deze zonnecellen absorberen het (zon)licht dat op de zonnepanelen schijnt. Wanneer deze zonnecellen het licht absorberen, ontstaat er elektrische spanning, ook wel gelijkstroom genoemd. Deze gelijkstroom is nog niet bruikbaar en dient nog omgezet te worden in wisselstroom. Wisselstroom is namelijk wel bruikbaar voor elektrische apparaten.

De omvormer

De gelijkstroom is dus nog niet bruikbaar. Deze gelijkstroom moet nog worden omgevormd naar wisselstroom. De naam zegt het al en je kan het dus al raden: de omvormer zal dit voor je doen. De gelijkstroom wordt doormiddel van kabels van zonnepanelen naar de omvormer geleid.  Vervolgens gaat de wisselstroom vanaf je omvormer naar de meterkast.

De meterkast

Van de omvormer loopt een kabel naar de meterkast. Hier zal de kabel worden aangesloten op een vrije groep. Een elektricien uit ons team zal altijd zorgen voor een veilige aansluiting in de meterkast. Vervolgens zal de meterkast stroom leiden naar de behoevende groepen en dus de elektrische apparaten, en zo is de cirkel rond! Door middel van de zonnepanelen gebruik jij nu groene stroom bij je elektrische apparaten. Je gebruikt niet alleen groene stroom, maar kunt ook nog eens besparen op je maandelijkse energierekening!

Zonne-energie staat ook wel bekend als ‘groene stroom’, omdat het een onuitputtelijke en compleet natuurlijke bron van energie is. Er komen bij de opwekking van zonne-energie geen schadelijke stoffen vrij en zelfs op minder zonnige dagen wekken ze energie op!

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Hoe werken zonnepanelen?
Wat zijn de beste zonnepanelen?
Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.