De werking van een zonnepanelensysteem.

Als je door de straten rijdt in je dorp of stad, zie je al vele daken er vol mee liggen... Zonnepanelen! Ze zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Echter, vaak zien we alleen de zonnepanelen op een dak liggen maar wat daar verder onder zit, is netjes verborgen. Zo zie je wél of het blauwe of zwarte zonnepanelen zijn, maar zie je niet welk systeem erachter zit en dat systeem maakt nu net het verschil of je wel of niet het maximale uit je zonnepanelen haalt. Er zijn twee opties, je kan je panelen parallel of serieel laten schakelen. Een belangrijke beslissing omdat elk zonnepaneel een eigen maximum power point (maximaal vermogen) heeft en de verschillen tussen de panelen onderling vermogensverlies kan veroorzaken, bijvoorbeeld door hiernaast genoemde oorzaken.

Bij serieel geschakelde omvormers vermindert het zwakste zonnepaneel de prestatie van alle panelen. Parallel geschakelde systemen werken heel anders. Daar produceert elk paneel maximale energie en worden vermogensverliezen voorkomen. Eén van de grootste en bekendste spelers op de wereldwijde markt die met parallel geschakelde systemen werkt is SolarEdge.

Over SolarEdge.

SolarEdge is één van onze partners waar we graag en nauw mee samenwerken. Ze zijn wereldmarktleider op het gebied van 'smart energy' oplossingen. Ze leveren topproducten van de hoogste kwaliteit en staan binnen de branche vooral bekend om hun parallel geschakelde systemen die aan de hand van optimizers werken. In dit artikel vertellen we je meer over dit systeem en waarom we zo blij zijn met onze samenwerking met deze multinational.

Het SolarEdge-systeem.

Zoals eerder genoemd, staat SolarEdge vooral bekend om haar parallel geschakelde systeem. Dat wil zeggen dat alle zonnepanelen individueel hun eigen stroom opwekken. Dit werkt anders dan een serieel geschakeld systeem, waarbij alle zonnepanelen in één lijn aan elkaar verbonden zijn. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat, wanneer één zonnepaneel door schaduw maar 90% opwekt, de andere panelen hetzelfde percentage zullen opwekken. 

Bij parallel geschakelde systemen, zoals die van SolarEdge, wekken de panelen dus ieder hun eigen energie op. Zélfs wanneer er een in de schaduw ligt of kapot is. Optimaal energie opwekken dus! Voor dit systeem heeft SolarEdge een optimizer ontwikkeld die achter elk zonnpaneel geplaatst wordt. Met deze optimizer van het SolarEdge systeem, zorg je daarom altijd voor het beste rendement. Deze optie kan bijvoorbeeld erg interessant zijn voor daken met schaduw. Benieuwd wat jij kunt  besparen?  Doe de dakcheck en wij geven je graag, geheel vrijblijvend, een persoonlijk advies.
 

Wat is een omvormer? 

Bij Solar Concept praten we dagelijks over allerlei vaktermen als omvormers, optimizers en zonnepanelen, maar het is natuurlijk heel logisch als jij geen idee hebt wat dit zijn en wat ze doen. Door ons kennisartikel over omvormers te lezen, kun je alvast wat voorkennis opdoen die je zeker zal helpen om dit artikel over SolarEdge beter te begrijpen! 

 

Wat is een optimizer?

Het SolarEdge-systeem zorgt ervoor dat elk zonnepaneel zijn eigen optimale energie opwekt. Hierdoor loop je dus geen opbrengst mis! Om hiervoor te zorgen heeft SolarEdge de optimizer ontwikkeld, dit is een klein kastje dat ervoor zorgt dat elk paneel individueel werkt. Deze kastjes worden tijdens de installatie netjes achter het paneel geplaatst en je ziet hier dus niks van! Door deze kastjes kun je, via een app, precies monitoren wat elk paneel elk moment van de dag aan energie opwekt. Zo heb je alle informatie van je zonnepanelen altijd bij de hand!

Andere pluspunten van SolarEdge.

+     Superieure veiligheid: DC-spanning schakelt automatisch over naar een veilig niveau wanneer de netspanning is afgeschakeld.
Zonnepaneelsystemen zijn veilig en vormen geen gevaar voor mens en omgeving. Echter, bij een traditioneel systeem staan de kabels van je zonnepanelensysteem onder hoge DC-spanning, zolang de zon schijnt. Met een SolarEdge omvormer zal de DC-spanning automatisch naar een veilig niveau schakelen wanneer de netspanning is afgeschakeld. Dit geeft maximale veiligheid voor installateurs, onderhoudspersoneel, brandweer en woning.

+     Realtime monitoring: Volledig inzicht in de werking van je zonnepanelensysteem, waar je ook bent.
SolarEdge biedt kosteloze, realtime monitoring op paneel-, string- en systeemniveau. Houd inzicht en controle op de prestatie van elk zonnepaneel in je systeem om je lange termijn investering veilig te stellen. Bekijk de opbrengsten en de status van je systeem waar en wanneer je wil vanaf elke computer, smartphone of tablet, dankzij de gratis app.

+     Voorbereid op de toekomst: Met de StorEdge is het mogelijk om het ongebruikte PV-vermogen in een thuisaccu op te slaan.
Met de SolarEdge StorEdge is het mogelijk je energierekening te verlagen en je eigen verbruik van zonne-energie te vergroten door het ongebruikte opgewekte vermogen in een thuisaccu op te slaan. Je hebt slechts één omvormer nodig voor monitoring en management van zowel je zonnepanelensysteem als energieopslag. Compatibele thuisaccu’s, zoals de LG Chem RESU, kunnen worden gekoppeld aan het bestaande SolarEdge systeem.

+     Lange garanties: 12 jaar op de omvormer (uitbreidbaar naar 25 jaar) en 25 jaar op de optimizers. 

Waarom kiezen wij voor SolarEdge als partner?

SolarEdge gaat, net als Solar Concept, altijd voor de plus. Door de kwalitatief sterke producten die zij leveren, kunnen wij onze klanten zonnepaneelsystemen aanbieden die parallel geschakeld zijn en zo voor het beste rendement zorgen. We zijn niet alleen tevreden over de kwaliteit van de producten van SolarEdge, ook over de samenwerking zijn we erg te spreken! Daarom investeren we graag nog lang in een duurzaam partnerschap als deze!

Heb je nog vragen over het SolarEdge-systeem Of heb je andere vragen over zonnepanelen? Neem dan gerust  contact  met  ons  team  op!

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.