Haal het meest uit je zonnepanelen!

Zelf energie opwekken door het gebruik van zonnepanelen draagt niet alleen bij aan een duurzamer milieu. Het is ook nog eens goed voor je portemonnee! Maar hoe haal je het maximale uit jouw zonnepanelen? Je kan enorm veel gaskosten besparen door bijvoorbeeld te verwarmen met airco. Als je dit overdag doet wanneer de zon schijnt, neemt de airco rechtstreeks de energie van de zonnepanelen en verwarm je dus eigenlijk gratis! Lees snel verder voor meer praktische informatie en handige tips.

Salderen

Zonnepanelen wekken overdag de meeste stroom op, wanneer de zon het hardst schijnt. In die periode is er vaak niemand thuis om de opgewekte energie direct te gebruiken. Alle stroom die je niet gebruikt, kun je terugleveren aan de energieleverancier. Deze teruggeleverde stroom wordt verrekend met de energie die je afgenomen hebt, waardoor je energierekening lager wordt. Dit heet salderen. Klinkt goed natuurlijk, maar het is niet altijd de meest efficiënte manier om gebruik te maken van je zonnepanelen.

De salderingsregeling gaat namelijk veranderen. Tot en met 01-01-2025 blijft alles hetzelfde, maar na deze datum krijg je jaarlijks een steeds kleiner bedrag terug voor de energie die je aan de energieleverancier teruglevert. Vanaf 2031 krijg je geen vergoeding meer voor teruggeleverde energie vanuit de Rijksoverheid.

.

Verlagen van energierekening

Interesse in zonnepanelen? Jij bent goed bezig!

Vul hier je postcode + huisnummer in. Dan nemen we gelijk een kijkje op je dak

Je zonne-energie slim gebruiken

Omdat de salderingsregeling langzaam afloopt, is het beter om zo veel mogelijk gebruik te maken van de energie die jouw zonnepanelen opwekken. Dat betekent dus: stem je gebruik af op de piekuren.

We hebben een aantal praktische tips verzameld die je kunnen helpen om jouw zonne-energie zo slim mogelijk te gebruiken:

energielabel woningen

 • Laat je wasmachine of vaatwasser overdag draaien. Dan produceren jouw panelen namelijk de meeste stroom. Veel machines beschikken tegenwoordig over een planfunctie, waardoor je ervoor kunt zorgen dat de was klaar is, precies wanneer jij thuiskomt.
   
 • Overweeg om over te stappen op een elektrische kookplaat als je op gas kookt. Hiermee kun je meteen besparen op je gasrekening.
   
 • Er zijn inmiddels al veel automerken die elektrische modellen aanbieden. Deze elektrische auto’s kunnen thuis worden opgeladen met de stroom die je zonnepanelen opwekken, waardoor je veel kunt besparen op brandstof.
   
 • Je kunt een accu aanschaffen die de opgewekte energie voor je opslaat als je er niet bent, zodat je het op een later moment alsnog kunt gebruiken.
   
 • Inspecteer ongeveer drie keer per jaar je zonnepanelen op vuil. Als er bijvoorbeeld vogelpoep op je zonnepanelen zit, kan dat voor een verminderd rendement zorgen. April is de beste tijd om je zonnepanelen schoon te maken, omdat dan de zonnigste periode voor de deur staat. Probeer de zonnepanelen schoon te spuiten met de tuinslang of uitschuifbare wisser, maar zorg ervoor dat de waterstraal niet te hard is en dat je geen schoonmaak- of schuurmiddelen gebruikt, zoals allesreiniger of groene zeep. Dit kan de bovenste laag namelijk aantasten. Met voorzichtig schoonspuiten met lauw of koud water wordt vaak al het gewenste resultaat bereikt.
lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Hoe kan ik efficiënt omgaan met mijn zonnepanelen?
Leveren zonnepanelen in de herfst en winter wel iets op?
Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelen?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.