Zonnepanelen zijn een hele verstandige investering. Je ziet in ons land steeds meer huizen waar zonnepanelen op zijn geïnstalleerd. Zonnepanelen zijn één van de tools die we kunnen gebruiken om onze wereld van schone energie te voorzien. Als bijkomend voordeel bespaar je elke maand ook een hoop kosten en houd je dus geld over voor andere dingen. Een echte win-win-situatie dus! We zetten hier graag de financiële voordelen voor je op een rijtje.

De beste zonnepanelen uitkiezen om geld te besparen

#1. Waardevermeerdering van je woning

Wist je dat het laten plaatsen van een zonnepanelensysteem de waarde van je huis verhoogt? Dit komt doordat het zelf opwekken van stroom met zonnepanelen een positief effect heeft op het energielabel. Deze waardevermeerdering kan zelfs oplopen tot boven de prijs die je voor de aanschaf hebt betaald! Daarnaast worden je maandlasten ook nog eens lager, omdat je energierekening lager wordt en je (deels) beschermt bent tegen stijgende energieprijzen. Deze lagere maandlasten zijn interessant voor potentiële kopers.

icoon geld besparen

#2. Bespaar elke maand op je energierekening

Dat je met zonnepanelen op meerdere manieren kunt besparen, wist je natuurlijk al lang. Maar wist je dat je tegenwoordig gemiddeld wel zo’n € 75,- per maand kunt besparen op je energierekening bij een 2-persoons huishouden? Met de alsmaar stijgende energieprijzen die sinds 1 oktober 2021 door het dak schieten, is namelijk ook je besparing extra gestegen. Sinds die tijd betaal je namelijk al gauw zo’n € 500,- per jaar extra aan je energierekening. Het deel van dit totaal dat je uitgeeft aan elektriciteit kun je dus bovenop je besparing rekenen.

Deze extra besparing berekenen wij vaak aan de hand van je terugverdientijd. Was de gemiddelde terugverdientijd aan het begin van dit jaar zo’n 5 à 6 jaar dan kun je nu rekenen op zo’n 3 à 4 jaar in veel gevallen. Natuurlijk is dit afhankelijk van het systeem dat op je dak ligt maar positief is het zeker te noemen.

#3. Salderen

Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt, kan het voorkomen dat je soms meer energie opwekt dan je gebruikt. Dit kan gebeuren doordat er heel veel zon is, waardoor er meer wordt opgevangen, of omdat je heel weinig verbruikt. In dat geval kun je deze niet gebruikte energie ‘terugleveren’ aan de energieleverancier. Deze teruggeleverde energie wordt dan verrekend met de energie die je van de leverancier hebt afgenomen, waardoor je energierekening lager wordt. Een financiële meevaller dus! Wil je meer hierover weten? Lees snel verder.

#4. Subsidies + BTW terugvragen

Ondanks dat er sinds 2013 geen landelijke subsidies meer zijn voor het aanschaffen en gebruiken van zonnepanelen, zijn er nog wel gemeentelijke subsidies beschikbaar. Check daarom altijd het lokale loket voor de mogelijkheden in jouw gemeente. Naast deze subsidies kun je de stroom die je wel opwekt maar niet gebruikt, terug verkopen aan de energieleverancier: dit heet salderen. Een ander voordeel van zonnepanelen is dat je de btw van de aanschaf terug kunt vragen aan de belastingdienst. Lees hier verder over deze mogelijkheid.

eindresultaat zonnepanelen

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.