Optimale (brand)veiligheid + optimaal rendement bij schaduwval = Enphase micro-omvormers.

SCHAIJK - Nederland is volop bezig met verduurzamen. Dat is ook hoognodig om de doelstelling te behalen die gesteld is: ‘Energieneutraal zijn in 2050!’. Verduurzamen kan op vele manieren, zo zie je steeds meer windmolens en zijn er veel mensen hun huizen aan het isoleren. De meest gekozen optie is op dit moment het laten plaatsen van zonnepanelen op daken. Voor jezelf ook de meest gunstige optie, denken wij. Naast dat je ermee verduurzaamt, zorgt het ook voor lagere maandlasten. De zonnepanelen verdienen zich namelijk vanzelf weer terug! De vraag is dus niet meer óf je zonnepanelen laat leggen, maar wel hoe, wanneer en door wie. In dit artikel lichten we drie (van de vele) voordelen uit van een zonnepanelensysteem met Enphase micro-omvormers. Benieuwd naar dit systeem met de nieuwste technologieën? Lees snel verder!

Veiligheid.

Eén van de grootste punten waarin Enphase micro-omvormers zich onderscheiden, is de veiligheid. Een regulier zonnepanelensysteem wordt altijd aangesloten op één centrale omvormer. Deze wordt (bijna) altijd in je huis geplaatst en vaak ook zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen. Dat betekent dat deze vaak in slaapkamers of op zolder geplaatst worden; een plek die niet voor iedereen even handig uit komt. Naast dat zo’n centrale omvormer een zoemend geluid kan maken, zijn er ook veiligere omvormers verkrijgbaar. Kabels die van de zonnepanelen naar de centrale omvormer gaan, geleiden namelijk gelijkstroom (DC). Deze kabels hebben een constante spanning nodig om elektroden te kunnen verplaatsen naar de omvormer, waar de gelijkstroom wordt omgezet in wisselstroom (AC). Met een DC (regulier) systeem raakt de stroom nooit het nulpunt, doordat het een constante spanning heeft. Wanneer er een breuk of defect optreedt, kan dit in enkele gevallen problematische gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de monteur die dit komt oplossen.

Werking van een serie geschakeld stringsysteem

Zo werkt een parallel geschakeld systeem

Hoe werken de micro-omvormers dan? 

De Enphase micro-omvormers worden onder ieder zonnepaneel geplaatst, waardoor het gehele systeem geen kabels met hoge spanning bevat. Onder ieder paneel wordt de gelijkstroom namelijk direct omgezet naar wisselstroom en daardoor blijven de spanningen laag. Daarnaast beschikt het Enphase-systeem over een ‘Rapid shutdown’ functie. In geval van nood, defecten of kabelbreuken wordt het systeem volledig uitgeschakeld. Zo zijn jouw gezin, de monteur of eventueel eerste hulpverleners altijd veilig. Meer weten over micro-omvormers?

Interesse in zonnepanelen? Jij bent goed bezig!

Vul hier je postcode + huisnummer in. Dan nemen we gelijk een kijkje op je dak waarna we zo snel mogelijk contact opnemen met het scherpste aanbod!

Brandveiligheid.

De voornaamste oorzaak van brand bij zonnepaneelinstallaties zijn vlambogen. Een vlamboog is als het ware het geleiden van elektriciteit door lucht. Dit kan ontstaan door bevestigingsproblemen, voortijdige veroudering van elektrische isolatiematerialen, slechte installatie, een fabrieksfout of door een rechtstreekse DC-kortsluiting (dit wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld knaagdieren of condensatie). Wanneer dit gebeurt, krijgt de lucht zo veel energie dat het in staat is om elektriciteit te geleiden. Op dit moment kan dus de elektriciteit van de ene naar de andere geleider springen, waardoor zo’n vlamboog ontstaat. De temperatuur van zo’n vlamboog kan oplopen tot duizenden graden Celsius. Behoorlijk brandbaar, zelfs voor de kabelhoezen die best wat hitte kunnen hebben.

Naast dat bij het Enphase-systeem de gelijkstroom direct achter het zonnepaneel wordt omgezet in wisselstroom, en de kabels dus een flink lagere spanning geleiden, beschikken de micro-omvormers van Enphase ook over een vlamboogpreventiesysteem. Dit preventiesysteem zorgt ervoor dat de kans op een vlamboogbrand wordt geëlimineerd. Hierdoor is de kans op brand op jouw dak of in jouw huis uitzonderlijk laag. Precies om die reden is het Enphase-systeem het meest brandveilige zonnepanelensysteem dat bestaat. Bovendien heeft het Enphase-systeem een elektrische AC-afsluiting. Dat klinkt natuurlijk heel mooi, maar wat wil dat zeggen? Dit wil zeggen dat door middel van een elektromagnetisch relais de omvormers direct uitschakelen wanneer bijvoorbeeld het gebouw geen stroom heeft. Bij een regulier zonnepanelensysteem geleiden de kabels alsnog een hoge spanning wanneer de zon schijnt en de omvormer uit staat. Dit verhoogt tevens de kans op brand.

Optimaal rendement, zelfs bij schaduwval.

Het Enphase-systeem is niet alleen erg veilig, maar biedt nog vele andere voordelen. Een van deze voordelen is de zogeheten ‘Burst Mode’. Deze functie zorgt ervoor dat je zonnepanelen meer energie opvangen in omstandigheden met weinig licht, bijvoorbeeld wanneer er schaduw op valt door bomen of wolken. Onder andere door deze Burst Mode presteert het Enphase-systeem beter dan ieder ander zonnepaneelsysteem, zelfs wanneer dat is uitgerust met optimizers. Wanneer een systeem met een centrale omvormer uitvalt, zal de energieopwekking van dit systeem volledig stil komen te liggen. Bij Enphase hoef je daar niet bang voor te zijn. Doordat er onder ieder zonnepaneel een micro-omvormer wordt gemonteerd, zal de rest van de zonnepanelen nog zonne-energie blijven produceren. Het meest ideale is nog wel dat de micro-omvormers onder elk zonnepaneel past die we bij Solar Concept aanbieden. Check hier welke zonnepanelen we aanbieden.

Opbrengst Enphase tegenover SolarEdge

Geïnteresseerd? Vraag naar de mogelijkheden en bespreek deze met onze adviseurs. Zij kunnen je altijd het beste advies geven die geldt voor jouw specifieke situatie. Vraag een vrijblijvende persoonlijke aanbieding aan en check wat voor systeem jou het meeste rendement oplevert. Wil je gelijk ook de mooiste zonnepanelen eraan toevoegen? Ook dat kan! Op deze pagina laten we je zien welke A-merk zonnepanelen we aanbieden.

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Wat is de levensduur van zonnepanelen?
Wat zijn omvormers
Wat kosten zonnepanelen?

Delen

facebook linkedin

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.