De koude dagen zijn aangebroken, bladeren vallen van de bomen en er zijn minder zonuren per dag. In deze tijd van het jaar leven er nogal wat vragen over de aanschaf van een zonnepanelensysteem. Hebben zonnepanelen in de winter wel zin? Is er een systeem waarbij mijn zonnepanelen tijdens dit seizoen toch maximaal kunnen presteren? 

De zomer is voorbij, de lange zomeravonden maken plaats voor korte dagen en gure weersomstandigheden waarin de zon lager staat en bovenal minder schijnt. De zon gaat later op en eerder onder omdat de zon in de herfst en winter meer op het zuidelijk halfrond schijnt. Daarnaast worden de bomen kaal en dat betekent o-ver-al bladeren, zo ook op het dak met je zonnepanelensysteem. Meer viezigheid + minder licht op je panelen en dat kan nadelig zijn voor de opbrengst van je zonnepanelen. Latere zonopkomst en kortere dagen zorgen voor minder opbrengst voor je zonnepanelen. Ook met minder licht wil je dat je zonnepanelensysteem maximaal presteert. 

Maximaal haalbare prestatie bij minder licht.

Tijdens dit koude seizoen, wanneer er een lagere zonstand is, blijven de micro-omvormers van Enphase maximaal presteren. De micro-omvormers kunnen in een schaduwrijke omgeving beter presteren dan een systeem met een centrale en string-omvormer. Wanneer er één zonnepaneel in de schaduw ligt of vuil is, heeft dat alleen effect op dat ene paneel, niet op heel het systeem. Bij een centrale en string-omvormer heeft schaduw op één paneel ook gevolgen voor de rest van het zonnepanelensysteem. Zowel in de volle zon als in de schaduw behaal je met Enphase micro-omvormers de hoogste energieopbrengst. Op deze pagina staat nog meer relevante informatie over Enphase.

De micro-omvormers van Enphase maken gebruik van de Burst Mode-technologie. Dat wil zeggen dat zonnepaneelsystemen die uitgerust zijn met deze technologie meer energie produceren bij ochtendschemering, avondschemering en omstandigheden met weinig licht. Zo blijf je het meeste rendement per paneel behalen; handig voor dit seizoen! En een centrale omvormer dan? Die wordt pas actief bij een hogere zonnestand. In de grafiek hiernaast kun je het verschil in opstartspanning zien tussen de micro-omvormers van Enphase en een geoptimaliseerd stringsysteem.

Enphase vs geoptimaliseerd stringsysteem

Individuele werking

Micro-omvormers zijn omvormers die direct onder zonnepanelen worden gemonteerd waardoor alle zonnepanelen individueel van elkaar werken. Dit resulteert in een maximaal te behalen rendement. Bij een klassiek systeem met een centrale omvormer presteert de installatie zoals het minst-presenterende zonnepaneel. Bij Enphase is dat dus niet het geval. Je moet het zo zien; je hebt een snoer met kerstverlichting. Als een van de lampjes stuk gaat, houdt de rest van de lampjes er ook mee op. Dit werkt hetzelfde bij een zonnepanelensysteem met centrale en string-omvormers. Bij de micro-omvormers van Enphase werkt het anders. Bij deze zogenoemde kerstverlichting werken alle lampjes gewoon voor de volle 100% door ondanks dat er een lampje stuk is of minder werkt. Dat is handig in deze tijd van het jaar nu de bomen kaal worden, we misschien een strenge winter met sneeuw hebben en de zon minder hoog staat (en je dus meer schaduw op je dak hebt). Lees hier meer over de individuele werking van de micro-omvormers van Enphase. 

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.

Schaduw? Op mijn dak?

Misschien denk je; er is geen schaduw op mijn dak. De meeste daken, dus ook je daaropliggende systeem, heeft schaduw op een bepaald moment van de dag. De micro-omvormers van Enphase kunnen schaduw beter veroorloven dan andere systemen. Naast schaduw is er natuurlijk ook nog bladval en sneeuw om rekening mee te houden. Dan horen we je denken: “Al die bladeren op m’n zonnepanelen, beïnvloedt dat het rendement?” Om je meteen gerust te stellen; een vies of in de schaduw liggend paneel zal de rest van het systeem met micro-omvormers niet beïnvloeden. Het is wel van belang dat je, je zonnepanelen goed schoon houdt om te zorgen dat je een maximaal rendement blijft behalen. Wanneer een paneel dus minder of niet werkt, door bladval of schaduw, kunnen andere panelen nog steeds volledig werken. Check hier wat je wél en niet moet doen bij het schoonmaken van zonnepanelen.

Kortom, ook in de herfst en winter kun je nog steeds maximaal rendement behalen uit je zonnepanelensysteem. Dit bereik je het beste met de micro-omvormers van Enphase. Dit komt doordat er onder elk zonnepaneel een micro-omvormer zit. Daarnaast heeft een vuil of in de schaduw liggend paneel geen invloed op de rest van de prestatie van je zonnepanelensysteem.

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelen?
Hoe haal ik het meeste uit mijn zonnepanelen?
Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Delen

facebook linkedin

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.