Tips energie besparen

Energie besparen: het hoeft niet lastig te zijn. Je kan op een toegankelijke manier veel geld en energie besparen zonder dat dit je leef- en woongemak hoeft te beïnvloeden. Hiervoor hoef je vaak niet eens een investering te doen, win-win dus! Zo kun je dus al een hoop energie besparen door korter te douchen, de verwarming 's nachts minder warm te zetten, apparaten niet in slaapmodus laten staan maar volledig uit. Ook is het van belang dat je deuren goed sluit, zodat de warmte niet snel ontsnapt. Door bewust bezig te zijn met het besparen van energie, bespaar je niet alleen op je maandelijkse energierekening maar ben je ook nog eens duurzaam bezig. Het doel is een duurzamere wereld waarin we vol wooncomfort kunnen leven en tegelijkertijd iets moois kunnen nalaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Sommige energie bespaartips vereisen een kleine investering. Neem bijvoorbeeld een energiemeter, door te kiezen voor de beste energiemeter bespaar je gemakkelijk zo'n 50 euro per jaar.  Naast deze tip hebben we er hieronder nóg eens 6 voor je opgesomd. Lees ze lekker door en als extra tip zeggen wij... zet eens een lekkere kop koffie erbij. 😉

 1.  Investeer in energiezuinige apparatuur

Het aanschaffen van energiezuinige apparatuur kan een groot verschil maken in de hoogte van je energierekening. Dit komt doordat deze apparaten minder energie verbruiken dan oudere modellen. Het energielabel op de apparaten geeft aan hoe zuinig ze zijn. Kies bijvoorbeeld voor een koelkast, wasmachine of vaatwasser met energielabel A. Deze zijn een stuk energiezuiniger dan oudere apparaten en zullen daarmee dus energie besparen. Hoewel apparaten met dit energielabel vaak duurder zijn in aanschaf, kunnen ze op de lange termijn veel geld besparen op je energierekening.

 2.  Verminder het gebruik van warm water

Warm water gebruiken kost veel energie, dus door het verminderen van het gebruik van warm water kan veel energie bespaard worden. Douche bijvoorbeeld korter, was op lagere temperaturen en zet de thermostaat van de verwarming een graadje lager. Ook helpt het om water te koken in een waterkoker in plaats van op het fornuis. Op het fornuis gaat er namelijk veel warmte naast de pan verloren. Door deze kleine aanpassingen kan er al snel veel energie bespaard worden.

 3.  Maak gebruik van natuurlijk licht

Door zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijk licht in huis kan veel energie bespaard worden. Zet lampen uit in ruimtes waar niemand zich bevindt en vervang gloeilampen door LED-lampen. LED-lampen verbruiken ongeveer 85% minder stroom dan een halogeenlamp en ongeveer 90% minder stroom dan een gloeilamp. LED-lampen zijn niet alleen energiezuiniger, maar gaan ook veel langer mee dan halogeen- en gloeilampen. Bovendien kan je in veel gevallen een bewegingssensor op je LED-lamp aansluiten, waardoor de lamp niet onnodig lang aan blijft staan.

LED-lamp gebruiken om energie te besparen

 4.  Isoleer je woning

Goede isolatie kan veel energie besparen. Bijvoorbeeld door het isoleren van het dak, de muren en de vloer. Vaak zijn er subsidies beschikbaar voor het isoleren van je woning. Ook het tochtvrij maken van de woning kan helpen om energie te besparen. Hierdoor blijft warmte langer binnen en is er minder energie nodig om de woning te verwarmen. Met de huidige energieprijzen kan dat enorm veel geld schelen op de energierekening. Ook stoot je een stuk minder CO2 uit wanneer jouw huis goed geïsoleerd is, hiermee draag je dus bij aan het verduurzamen van Nederland en het behalen van de beoogde energietransitie.

 5.  Bespaar energie door sluipverbruik te voorkomen

Een goede tip om energie te besparen is sluipverbruik voorkomen. Apparaten die niet in gebruik zijn, verbruiken nog steeds energie in stand-by modus. Zet apparaten daarom altijd helemaal uit en haal de stekker uit het stopcontact. Dit geldt niet alleen voor grote apparaten zoals de televisie en computer, maar ook voor kleinere apparaten zoals de waterkoker en het koffiezetapparaat. De Europese Unie heeft regelingen opgesteld waarin staat hoeveel energie een apparaat maximaal mag verbruiken in de standby-stand of wanneer deze uit staat. Mede door deze regeling hebben nieuw gefabriceerde apparaten bijna geen sluipverbruik meer.

 6.  Gebruik een waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop kan veel water en energie besparen. Het waterverbruik kan hierdoor tot wel 50% worden verminderd. Omgerekend zou je zo'n €200,- op jaarbasis kunnen besparen. Bovendien is het gebruik van een waterbesparende douchekop beter voor het milieu. 

 7.  Kies voor groene energie

Kies voor een energieleverancier die groene energie levert, zoals zonnepanelen- en windenergie. Dit kan niet alleen bijdragen aan een lagere energierekening, maar ook aan een duurzamere toekomst. Het is goed om te weten dat je met groene energie bijdraagt aan de vermindering van de uitstoot van CO2, wat weer bijdraagt aan het terugdringen van de klimaatverandering.

 8.  Controleer regelmatig de energierekening

Controleer regelmatig je energierekening en vergelijk deze met voorgaande periodes. Zo wordt het snel inzichtelijk voor je of er sprake is van een hoger energieverbruik en kan er actie worden ondernomen om dit te verminderen. Daarnaast kan het ook voordelig zijn om energieleveranciers te vergelijken. Zo kan je kijken of er een betere aanbieding beschikbaar is die beter past bij jouw energieverbruik.

Bespaar energie door regelmatig je energierekening te controleren

 9.  Gebruik een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kan helpen om het energieverbruik te verminderen. Zo kan de temperatuur in huis worden afgestemd op de leefgewoonten en kan de verwarming op afstand worden bediend. Daarnaast kan een slimme thermostaat ook inzicht geven in het energieverbruik. Vervolgens kan je daar weer het verbruik op afstemmen zodat je nóg efficiënter omgaat met energie, wat uiteindelijk weer leidt tot besparingen op je energierekening. Gemiddeld gezien kan een slimme thermostaat voor ongeveer 15-20% extra gas besparen.

 10.  Energie besparen met zonnepanelen!

Zonnepanelen zijn een duurzame manier om zelf energie op te wekken. De panelen zetten zonlicht om in elektriciteit, waardoor er minder energie van de energieleverancier nodig is. Hoewel het aanschaffen van zonnepanelen in eerste instantie een investering is, kan deze zich op termijn terugverdienen in de vorm van een lagere energierekening. Alle stroom die je zelf opwekt, hoef je niet te kopen namelijk. Tegenwoordig heb je deze investering in gemiddeld 5 tot 7 jaar terugverdiend! 

Bereken je besparing.

Check hier in 1 minuut direct wat jij kunt besparen op je maandelijkse energierekening

 11.  Douche wat korter

Gemiddeld gezien staan wij Nederlands zo'n 9 minuten onder de warme douche. Heerlijk natuurlijk, maar ook een echte energievreter. Al dat water wordt namelijk verwarmd door machines in je huis die weer energie nodig hebben. Probeer eens maximaal 5 minuten onder de douche te staan. Hierdoor kan je bijna de helft aan energie op een douchebeurt besparen. De kosten die je hiermee niet uitgeeft, kan je vervolgens uitgeven aan een waterbesparende douchekop. Deze bespaart vervolgens óók nog eens water voor je.

Minder lang douchen om energie te besparen

 12.  Ga slim om met je wasmachine

De wasmachine is een van de grootste energieverbruikers in het huishouden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om energie te besparen bij het gebruik van de wasmachine. Ten eerste is het belangrijk om alleen een was te draaien als de machine vol zit, en niet halve of kleine wasjes te draaien.  Daarnaast kan het gebruik van een wasmiddel met een lage temperatuur energie besparen, omdat het water dan niet hoeft te worden verwarmd. Het gebruik van een waslijn of droogrek in plaats van een droger kan ook flink wat energie besparen. Tot slot is het raadzaam om de wasmachine op de juiste manier te onderhouden, door deze regelmatig schoon te maken en te ontkalken, zodat deze optimaal blijft presteren en het energieverbruik niet onnodig stijgt. Door deze tips toe te passen kan er flink worden bespaard op het energieverbruik van de wasmachine.

 13.  Verlaag de temperatuur van je CV ketel

Verlaag de standaardtemperatuur van je CV-ketel. Veel boilers staan namelijk standaard ingesteld op 60 graden celsius. Onze tip: verlaag dit eens 5 tot 10 graden. Dat scheelt al direct op je energierekening én vaak gebruik je helemaal geen water tot 60 graden. Op deze manier kan je dus een hoop energie besparen.

Meer weten?

Het toepassen van deze 13 tips kan veel energie besparen en bijdragen aan een duurzamere toekomst. Door bewust om te gaan met energie kan niet alleen de energierekening omlaag, maar ook de CO2-uitstoot worden verminderd. Daarnaast kunnen sommige tips ook nog eens bijdragen aan meer wooncomfort. Zo kan het tochtvrij maken van de woning bijvoorbeeld helpen om de woning warmer en comfortabeler te maken. Heb je nog vragen? Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Hoe haal ik het meeste uit mijn zonnepanelen?
Hoe lang duurt het voordat ik mijn zonnepanelen heb terugverdiend?
Leveren zonnepanelen in de herfst en winter wel iets op?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.