De kracht van een thuisbatterij: een slim systeem dat elektriciteit opslaat, opgewekt door zonnepanelen of tijdens periodes met een lage elektriciteitsvraag. Door energie te besparen op piekmomenten, vermindert het je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet. Met opties voor zelfconsumptie en deelname aan energiemarkten zoals EPEX, biedt dit systeem niet alleen financiële voordelen, maar bevordert het ook het gebruik van groene energie en draagt het bij aan de stabiliteit van het stroomnet.

Dus, wat doet een thuisbatterij nou precies?

Een thuis batterij, ook wel bekend als een accu voor zonnepanelen of thuisaccu, wordt thuis geïnstalleerd om elektriciteit op te slaan. Het werkt door extra energie op te vangen die wordt gegenereerd door zonnepanelen of tijdens periodes met weinig elektriciteitsverbruik. Deze opgeslagen energie kan later worden gebruikt wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld tijdens piekuren, waardoor je energie bespaart en minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.


De thuisbatterij heeft twee hoofddoelen:

  1. Bij zelfconsumptie zorgt het systeem ervoor dat de energie die je zelf opwekt met zonnepanelen efficiënt wordt gebruikt. Hierdoor vermijd je extra kosten voor elektriciteitsverbruik, vooral als er geen salderingsregeling geldt, en kun je energie besparen.
  2. Bij handel wordt gekeken hoe de opgeslagen energie in je accu voor zonnepanelen optimaal kan worden ingezet op verschillende energiemarkten. Zoals bijvoorbeeld de day-ahead markt van de European Power Exchange (EPEX), die de prijzen voor de volgende dag vaststelt. Daarnaast is er de onbalansmarkt, waar netbeheerders zoals TenneT proberen het stroomnet in balans te houden door marktspelers te belonen of te straffen.

Dus, wat doet een thuisbatterij nou precies?

Een thuis batterij, ook wel bekend als een accu voor zonnepanelen of thuisaccu, wordt thuis geïnstalleerd om elektriciteit op te slaan. Het werkt door extra energie op te vangen die wordt gegenereerd door zonnepanelen of tijdens periodes met weinig elektriciteitsverbruik. Deze opgeslagen energie kan later worden gebruikt wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld tijdens piekuren, waardoor je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.


De thuisbatterij heeft twee hoofddoelen:

  1. Bij zelfconsumptie zorgt het systeem ervoor dat de energie die je zelf opwekt met zonnepanelen efficiënt wordt gebruikt. Hierdoor vermijd je extra kosten voor elektriciteitsverbruik, vooral als er geen salderingsregeling geldt, en kun je energie besparen.
  2. Bij handel wordt gekeken hoe de opgeslagen energie in je accu voor zonnepanelen optimaal kan worden ingezet op verschillende energiemarkten. Zoals bijvoorbeeld de day-ahead markt van de European Power Exchange (EPEX), die de prijzen voor de volgende dag vaststelt. Daarnaast is er de onbalansmarkt, waar netbeheerders zoals TenneT proberen het stroomnet in balans te houden door marktspelers te belonen of te straffen.

Wat is de onbalansmarkt eigenlijk?


De onbalansmarkt speelt een rol in het balanceren van ons elektriciteitsnet. Stel je voor, op de dag zelf blijkt dat de verwachte energiebehoefte niet overeenkomt met de werkelijke vraag. Hier komt de onbalansmarkt in beeld. Deze markt opereert per kwartier en zorgt ervoor dat afwijkingen tussen de geplande energieproductie en het daadwerkelijke verbruik worden gecorrigeerd, zodat het net stabiel blijft. Netbeheerders kopen of verkopen elektriciteit op deze markt om deze verschillen te compenseren, waarbij de prijzen per kwartier variëren op basis van vraag en aanbod. Zo kan je met een slimme batterij niet alleen energie besparen, maar ook kosten verlagen.

De tarieven op de onbalansmarkt kunnen sterk variëren, afhankelijk van de verhouding tussen vraag en aanbod. Tijdens periodes van hoge vraag en laag aanbod, zoals op koude winteravonden, kunnen de tarieven aanzienlijk stijgen. Omgekeerd, bij lage vraag en hoog aanbod, zoals op zonnige middagen wanneer zonnepanelen veel energie produceren, kunnen de tarieven dalen. Deze prijsschommelingen ontstaan door de extra kosten die nodig zijn om het elektriciteitsnet in balans te houden.

Gratis offerte thuisbatterij

Wil je weten hoe je dit in jouw situatie kunt toepassen op de onbalansmarkt? Vraag dan nu een offerte aan voor een thuisbatterij en ontdek de voordelen voor jouw energieverbruik.

Wat zijn day-ahead prijzen?

Met een thuisbatterij profiteer je optimaal van dynamische energie contracten met "day-ahead" prijzen. Deze groothandelsprijzen worden elke dag door TenneT vastgesteld voor de volgende dag. Producenten en leveranciers geven hun verwachte vraag en aanbod per uur door, en als hun schattingen niet kloppen, kost dat geld. Deze voorspellingen bepalen de EPEX-prijzen (European Power Exchange), die worden gebruikt in dynamische energie contracten.

Door deze prijzen te volgen met je thuis batterij, kun je slim omgaan met je energieverbruik. Je laadt je accu voor zonnepanelen op wanneer de stroom goedkoop is en gebruikt de opgeslagen energie wanneer de prijzen hoog zijn. Dit heeft verschillende grote voordelen. Door meer groene energie te gebruiken, zoals wind en zon, bespaar je energie en verlaag je je energierekening doordat je minder afhankelijk bent van dure fossiele brandstoffen. Daarnaast kun je door energie te verbruiken op momenten dat de tarieven lager zijn, zoals tijdens daluren, je kosten verder verlagen. Dit zorgt niet alleen voor een betere balans op het stroomnet, maar helpt ook knelpunten te voorkomen, wat kan leiden tot nog meer besparingen op de lange termijn. Dus, wat betekent dit voor jou? Lagere energiekosten en een efficiënter gebruik van elektriciteit.

Wat zijn day-ahead prijzen?

Met een thuisbatterij profiteer je optimaal van dynamische energiecontracten met "day-ahead" prijzen, die dagelijks door TenneT worden vastgesteld. Deze prijzen, bepaald door vraag en aanbod, vormen de EPEX-prijzen (European Power Exchange).

Door je thuisbatterij te laden wanneer de stroom goedkoop is en te gebruiken wanneer de prijzen hoog zijn, kun je slim omgaan met je energieverbruik. Dit bespaart energiekosten, maakt je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en helpt knelpunten op het stroomnet te voorkomen.

Wat betekent dit voor jou? Lagere energiekosten en efficiënter elektriciteitsgebruik.

Dynamische prijzen en onbalanskosten

Je gebruikt meer groene energie, zoals wind en zon, in plaats van fossiele brandstoffen. Daarnaast ontlast je het stroomnet door energie te verbruiken op momenten dat het normaal rustig is. Zo zorg je voor een betere balans op het net en help je knelpunten te voorkomen. De day-ahead-prijzen, zijn de prijzen van gisteren geworden op de handelsdag zelf. Energieleveranciers worden afgerekend op wat er die dag echt gebeurt. Verschillen tussen voorspelde en werkelijke consumptie veroorzaken onbalans en daardoor krijgt de leverancier een rekening van TenneT. Zo houdt TenneT het stroomnet in balans. Elke energieleverancier rekent onbalanskosten door aan de consument. Steeds meer huiseigenaren stemmen hun verbruik af op dynamische prijzen, zodat ze energie kunnen besparen. Hierdoor zijn de uren met de hoogste of laagste prijzen vaak de uren met de grootste onbalanskosten. Op die uren levert onbalanshandel het meest op, en wil een energieleverancier sturen.

Bespaar op energie met een thuisbatterij

Nu je begrijpt hoe een thuisbatterij je kan helpen slimmer om te gaan met energiegebruik en energie te besparen, ontdek je ook de voordelen van zelfvoorziening en de mogelijkheid om deel te nemen aan energiemarkten zoals EPEX. Dit stimuleert het gebruik van groene energie en draagt bij aan een stabiel stroomnetwerk. Overweeg vandaag nog een thuisbatterij en vraag bij ons een offerte aan!

lightbulb

Veelgestelde vragen

Over de thuisbatterij en alles wat daarbij hoort

Kan ik btw terugvragen over mijn thuisbatterij?
Hoe kan ik de juiste capaciteit van een thuisbatterij bepalen?
Is het mogelijk om een thuisbatterij toe te voegen aan een bestaand zonnepanelensysteem?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.