Update

Per 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen voor een pand met woonfunctie verlaagd van 21% naar 0%. Voor panden met een bedrijfsfunctie geldt wel het btw-tarief van 21%. Het kan dat zonnepanelen op een pand worden geplaatst dat zowel een bedrijfs- als woonfunctie heeft. Wanneer de panelen voor beide functies worden gebruikt, krijg je een btw 0%-tarief. Lees hieronder meer over de teruggave btw zonnepanelen. Daarnaast vertellen we je graag wat het voor jou betekent nu het btw-tarief van 21% naar 0% is gegaan. 

Teruggave btw zonnepanelen

Ben je van plan om zonnepanelen te kopen en installeren? Als je stroom teruglevert aan het energienet kun je vrijstelling krijgen op de btw als het om een woning gaat. Dat is een mooie meevaller waar je 21% op kunt besparen.

De Belastingdienst ziet jou als btw-ondernemer als je regelmatig én tegen vergoeding stroom teruglevert aan het energienet. Dit gebeurt als je op het moment dat er stroom opgewekt wordt meer opwekt dan je op dat moment verbruikt. De 'teveel' opgewekte stroom gaat dus terug het net in. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je een zonnepanelensyteem hebt. We nemen je graag mee in de mogelijkheid om de btw terug te vragen. Er zijn wel wat keuzes van belang als je dit wil. Lees hieronder meer over de onderwerpen waar je rekening mee dient te houden bij het aanvragen van de btw-teruggave op je zonnepanelensysteem.

Teruggave van btw op je zonnepaneleninstallatie

Wat is mijn terugverdientijd?

Wil je weten wat jouw terugverdientijd is én wat je kunt besparen op je energierekening? 
Vul deze gegevens in en kom het te weten!

De kleineondernemersregeling (KOR)

Jouw zonnepanelen leveren stroom voor je op, maar het kan zo zijn dat je een deel van deze stroom niet gebruikt. Deze stroom lever je terug aan je energiemaatschappij en hiervoor ontvang je een vergoeding. Daardoor ben je, als zonnepaneelhouder, ondernemer voor de Belastingdienst. Hierdoor kun je als kleine ondernemer ervoor kiezen om mee te doen met de kleineondernemersregeling (KOR).

Pas ervoor op dat je omzet niet hoger is dan €20.000, dat is het maximale bedrag waardoor je nog onder de KOR kunt vallen. Wij van Solar Concept melden je standaard aan voor de KOR*. Mocht je dit niet willen dan vragen wij je contact op te nemen met onze Administratie | btw-teruggave. 

Er zijn dus 2 keuzes die je kunt maken:       

1. Meedoen met de KOR. Waar moet ik rekening mee houden?

 • Er dient één keer btw-aangifte gedaan te worden. De btw over de aanschaf en installatie wordt in deze aangifte teruggevraagd. Daarna ben je geen btw meer verschuldigd en hoeft er dus geen aangifte meer gedaan te worden.
   
 • In het jaar nadat de zonnepanelen zijn aangeschaft start de deelname aan de KOR. Als je dus in 2021 zonnepanelen aanschaft en de btw daarop terugvraagt start je deelname aan de KOR op 1 januari 2022. 
   
 • De deelname van de KOR geldt voor minimaal 3 jaar. Deze aanmelding kan tussentijds niet meer beëindigd worden. Dit kan ook niet als je nog een nieuw zonnepanelensysteem aanschaft. De deelname stopt alleen als de 3 jaar voorbij zijn of je omzet boven de €20.000 komt.

BTW terugkrijgen nadat de zonnepanelen zijn gelegd

2. Niet meedoen met de KOR. Waar moet ik dan rekening mee houden?

In dat geval moet je jaarlijks of per kwartaal, btw-aangifte doen. Je dient jaarlijks btw af te dragen aan de hand van je opgewekte vermogen (forfait). Daarnaast kun je de btw over onderhoudskosten of de kosten van bijvoorbeeld een nieuwe omvormer terugvragen. Bij Solar Concept melden wij je standaard aan voor de KOR omdat dit altijd voordeliger is. Mocht je dit niet willen vragen wij je contact op te nemen met onze Administratie | btw-teruggave.

Wat is forfait 

Forfait is belasting die je betaalt over de stroom die je opwekt. De Belastingdienst heeft hiervoor vaste bedragen (forfaits) opgesteld. Deze wordt berekend op de hoeveelheid vermogen die je zonnepanelen hebben. Je betaald 1x per jaar forfait. Dit bedrag kun je niet terugvragen. Het forfaitair wordt automatisch verrekend met het bedrag dat je terugkrijgt van de Belastingdienst.

Hebben je zonnepanelen een vermogen van meer dan 10.000 wattpiek? Dan kun je geen forfait gebruiken en moet je de btw zelf berekenen.

 • 0 - 1.000 Wattpiek = € 20,- forfait
 • 1.001 - 2.000 Wattpiek = € 40,- forfait
 • 2.001 - 3.000 Wattpiek = € 60,- forfait
 • 3.001 - 4.000 Wattpiek = € 80,- forfait
 • 4.001 - 5.000 Wattpiek = € 100,- forfait
 • 5.001 - 6.000 Wattpiek = € 120,- forfait
 • 6.001 - 7.000 Wattpiek = € 140,- forfait
 • 7.001 - 8.000 Wattpiek = € 160,- forfait
 • 8.001 - 9.000 Wattpiek = € 180,- forfait
 • 9001 - 10.000 Wattpiek = € 200,- forfait

Voorwaarden meedoen met de KOR

 1. De naam op het energiecontract moet hetzelfde zijn als de naam op de factuur van de zonnepanelen.
   
 2. Je hebt nog geen persoonlijk btw-nummer (woon je samen en is één van jullie ondernemer? Zorg dat de naam op de factuur van de zonnepanelen én de naam op de energierekening op naam van de niet-ondernemer staat.)
   
 3. Je hebt nog niet eerder btw teruggevraagd op zonnepanelen.

Ik kies voor de KOR

Het jaar nadat je de zonnepanelen hebt aangeschaft kun je geen btw meer terugvragen. Dit geldt voor een periode van minstens 3 jaar. De KOR gaat in vanaf 1 januari van het jaar na aanschaf van de zonnepanelen. 

Je kunt in het jaar dat je de zonnepanelen hebt aangeschaft nog wel btw terugvragen voor extra investeringen. Dat doe je met een ‘incidentele aangifte’. Wil je toch btw terugvragen in de 3 jaar na je aankoop van je zonnepanelen? Gebruik dan het formulier ‘melding beëindiging omzetbelasting kleineondernemersregeling’. Zorg dat het formulier altijd voor 1 december bij de Belastingdienst binnen is.

Je bent bij ons al geregistreerd als ondernemer als je vanaf 2019 of eerder zonnepanelen hebt aangeschaft. Je hebt dan met een btw-aangifte de btw teruggevraagd. Doordat je je hebt aangemeld als zonnepaneelhouder, ben je ook aangemeld voor de KOR. (Deed je in 2019 al mee aan de oude KOR dan geldt deze informatie ook voor jou).

Ik kies NIET voor de KOR

Doe dan gewoon btw-aangifte. Daar geef je de btw aan die je moet betalen en kun je btw terugvragen voor bijvoorbeeld onderhoud, een nieuwe omvormer of andere nieuwe investeringen in zonnepanelen. Goed om te weten: vanaf 1 januari 2023 wordt btw op zonnepanelen afgeschaft.

Opnieuw investeren in zonnepanelen?

 • Aangemeld blijven bij de KOR
  Daarvoor hoef je niets te doen. Je hoeft geen btw-aangifte te doen en geen btw te betalen, maar je kunt ook geen btw terugvragen voor nieuwe investeringen in zonnepanelen.

 • Afmelden bij de KOR
  Meld je af via het formulier ‘Melding beëindiging omzetbelasting kleineondernemersregeling’. Je kunt de btw dan terugvragen voor nieuwe investeringen in zonnepanelen. Doordat je, je afmeld voor de KOR dien je elk kwartaal btw-aangifte te doen.

Je kunt je elk kwartaal afmelden voor de KOR. Zorg dat de afmelding 4 weken voor het einde van het kwartaal bij de Belastingdienst binnen is.

* Dit geldt niet voor de collectieven

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Hoe kan ik zonnepanelen aanvragen?
Hoe haal ik het meeste uit mijn zonnepanelen?
Wat kosten zonnepanelen?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.