Btw-teruggave op thuisbatterijen

Sinds januari 2024 biedt een nieuwe regelgeving de mogelijkheid om de btw op de aanschaf van thuisbatterijen terug te vorderen, waardoor de kosten effectief met 21% verminderen. Dit financiële voordeel zorgt dat thuisbatterijen aantrekkelijk worden. In dit artikel zullen we de voorwaarden en stappen bespreken die consumenten moeten nemen om te profiteren van deze btw-teruggave op thuisbatterijen.

Waarom krijg je btw-teruggave op een thuisbatterij?

De btw-teruggaveregeling voor thuisbatterijen volgt een vergelijkbaar principe als die voor zonnepanelen. Voor 2023 kon de btw op zonnepanelen worden teruggevraagd omdat consumenten stroom aan het net konden leveren en hiervoor vergoed werden, waardoor ze werden beschouwd als kleine ondernemers. Dit principe is nu uitgebreid naar thuisbatterijen onder specifieke voorwaarden.

Voorwaarden btw-teruggave thuisbatterijen:

Om in aanmerking te komen voor btw-teruggave bij de aanschaf van een thuisbatterij, moeten consumenten aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Slimme thuisbatterij:
    Alleen zogenoemde slimme thuisbatterijen met de mogelijkheid om actief te handelen op de energiemarkt, komen in aanmerking voor btw-teruggave. Deze slimme thuisbatterijen geeft consumenten de mogelijkheid om energie in te kopen wanneer prijzen laag zijn en deze weer te verkopen wanneer de prijzen hoog zijn. Of laadt je thuisbatterij op door middel van je eigen opgewekte zonne-energie.
  • Dynamisch energiecontract:
    Het hebben van een dynamisch energiecontract is essentieel voor btw-teruggave. Zorg ervoor dat het energiecontract op dezelfde naam staat als degene die de thuisbatterij aanschaft. Alleen dan kun je een btw-teruggave aanvragen.
  • Eerdere btw-teruggave:
    Indien eerder btw is teruggevraagd voor zonnepanelen, zijn mogelijk aanvullende stappen nodig, zowel de thuisbatterij als het dynamische energiecontract, op naam van een partner zetten.

thuisbatterij in garage

Vrijblijvende offerte thuisbatterij

Ben jij geïnteresseerd in een thuisbatterij en wil je hier graag vrijblijvend een offerte en advies over ontvangen? Dat kan! Klik dan op onderstaande knop en dien een aanvraag in.

Hoe krijg ik btw-teruggave op mijn thuisbatterij? 

Actieve deelname aan de energiemarkt is essentieel om btw op de thuisbatterij terug te krijgen. Wanneer neem je nou actief deel aan de energiemarkt? Heel simpel, dit is als je betrokken bent bij het kopen, verkopen, produceren of beheren van energie. Dit vereist onder andere een slimme thuisbatterij, een dynamisch energiecontract en in sommige gevallen aanvullende stappen voor degenen die eerder btw hebben teruggevraagd voor zonnepanelen. In dat geval zou je bijvoorbeeld het aankoopcontract en het energiecontract op de naam van je partner kunnen zetten. 
 

Btw-afdracht: 

De btw-afdracht wordt bepaald door een formule waarbij een eenmalig bedrag van ongeveer €15 per kWh capaciteit van de thuisbatterij in rekening wordt gebracht. Als de totale btw van de thuisbatterij meer dan €2.495 bedraagt, moet gedurende de vier opvolgende jaren ongeveer €15 btw per kWh opwekcapaciteit worden afgedragen.  

 

Voorbeeld van btw-teruggave: 

Stel, je bestelt een slimme thuisbatterij met een capaciteit van 10 kWh en deze kost €11.500,-. Na de btw-teruggave aan te vragen, ontvang je na 6 maanden een teruggave van €2.415,-.

De mogelijkheid tot btw-teruggave maakt de investering in een eigen thuisbatterij nog aantrekkelijker. Als je klaar bent om een duurzamere toekomst te omarmen, is dit het moment om te overwegen te investeren in een thuisbatterij. 

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Wat zijn de voordelen van een accu voor zonnepanelen?
Wat is de levensduur van een thuisaccu?
Wat kost een thuisbatterij voor zonnepanelen?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.