Belastingvrij zonnepanelen aanschaffen

Wellicht is het je niet ontgaan: vanaf 1 januari 2023 zal naar verwachting de btw op zonnepanelen van het huidige 21% naar 0% worden verlaagd. De Europese Raad is afgelopen jaar tot overeenstemming gekomen om EU-landen de keuze te bieden om deze regeling in te zetten. Inmiddels hebben zij hiervoor de nodige acties ondernomen en daarmee is de btw-richtlijn voor zonnepanelen in de Europese Unie aangepast. Dat wil dus zeggen dat alle lidstaten van de EU nu mogen besluiten of zij dit btw-tarief gaan aanpassen. Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) is meteen aan de slag gegaan en heeft hiervoor een internetconsultatie en wetsvoorstel gepubliceerd. (Bron: nu.nl)

Geen btw meer op zonnepanelen

Huidige situatie

Op het moment betaal je 21% belasting over zonnepanelen en de installatie ervan. Omdat je je eigen energie gaat opwekken en waarschijnlijk ook energie teruglevert aan het energienet, word je beschouwd als kleine ondernemer. Als kleine ondernemer mag je dan ook de btw terugvragen na aanschaf van zonnepanelen. Wél moet de naam op de factuur van de zonnepanelen, je energiecontract en factuur van het energiebedrijf gelijk zijn. Daarnaast moet de btw-teruggave binnen 6 maanden na het jaar waarin je zonnepanelen hebt aangeschaft worden aangevraagd. Het is een vrij ingewikkelde regeling waarbij veel administratieve handelingen komen kijken. Voor ZZP’ers is het zelfs in sommige gevallen niet mogelijk om de btw terug te krijgen. Zij zijn namelijk al ingeschreven als ondernemer en mogen niet zomaar een tweede eenmanszaak (kleine ondernemersregeling) openen. Ook voor de belastingdienst is het een hoop geregel, vandaar dat zij ook graag zien dat het btw-tarief op zonnepanelen naar 0% wordt verlaagd.

 

Toekomstige situatie

Vanaf 1 januari 2023 betaal je dus geen btw meer over de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Ook andere benodigde montagewerken zoals aanpassingen of vervanging van de meterkast zullen belastingvrij worden. Op deze manier zijn er een stuk minder administratieve werkzaamheden voor zowel de consument als voor de belastingdienst. Een win-win situatie! Bovendien zal het ervoor zorgen dat de drempel om je huis te verduurzamen nóg lager wordt. Je hebt dankzij deze aanpassing namelijk minder geld nodig om zonnepanelen aan te schaffen. Het nultarief zal enkel gelden voor particulieren die zonnepanelen aanschaffen voor hun woning. Voor bedrijfseigenaren die hun pand willen voorzien van zonnepanelen, geldt nog altijd het 21% tarief die zij later kunnen terugvorderen bij de belastingdienst.

Huizen voorzien van zonnepanelen door Solar Concept

Wat betekent het voor jou?

Deze regeling betekent dat het aanschaffen van zonnepanelen voor jou als consument een stuk voordeliger wordt. Zowel voor de portemonnee als voor de administratieve handelingen die verricht moeten worden. Op deze manier hoopt de Europese Unie een stimulans te creëren waardoor burgers sneller de keus maken om hun huis te verduurzamen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het nu niet voordelig is om zonnepanelen aan te schaffen, aangezien je in vrijwel alle gevallen de btw op zonnepanelen kunt terugvorderen. Daarnaast houdt de prijsstijging van zonnepanelen nog steeds aan. Benieuwd naar wat het beste is in jouw situatie? Bereken hieronder vrijblijvend je besparing of neem contact met ons op! Wij voorzien je graag van een deskundig advies.

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.