Afbouw salderingsregeling. 

De regering had het al een tijdje op het programma staan: het afbouwen van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Volgens het oorspronkelijke wetsvoorstel zou dit op 1 januari 2023 van start gaan. Eerder maakte minister Jetten al bekend dat deze beslissing een jaar uitgesteld zal worden. Sinds afgelopen vrijdag is er door de regering besloten om dit zelfs met 2 jaar uit te stellen. Dat betekent dat de salderingsregeling pas vanaf 2025 wordt afgebouwd. 

Concreet houdt dit voorstel in dat er per 1 januari 2025 meteen 36 procent minder gesaldeerd kan gaan worden door zonnepaneelbezitters. Zo kan de opgelopen achterstand meteen ingehaald worden. 

In het oorspronkelijke wetsvoorstel werd er voorgesteld om het salderen stapsgewijs met gemiddeld 9 procent per jaar te verlagen per 1 januari 2023 tot aan het ‘kale’ energietarief in 2031. Het kale energietarief is het tarief exclusief alle belastingen. Het wetsvoorstel werd door de Tweede Kamer niet geaccepteerd waardoor het wetsvoorstel een tijd aan de kant is geschoven. Nu is er besloten dat de startdatum van de afbouw van de salderingsregeling naar 2025 verplaatst zal worden. Dit betekent uiteraard goed nieuws voor alle zonnepaneelbezitters. Zij kunnen nu namelijk in 2023 en in 2024 nog volledig profiteren van de volledige salderingsregeling. Dat in 2025 een inhaalslag gemaakt zal worden, laat des te meer zien hoe erg het loont om vóór 2025 nog over te stappen op zonnepanelen. Daarna kan je nog steeds profiteren van zonnepanelen, zo wordt het dan steeds interessanter om gebruik te maken van een thuisaccu of een Home Energy Management System, aangezien je minder geld voor je teruggeleverde energie terug krijgt. Vanaf 2026 wordt de afbouw weer volgens het huidige wetsvoorstel opgepakt.

 Huidige salderingsregeling. 

De salderingsregeling die nu in werking is zorgt ervoor dat alle stroom die je opwekt, overhoudt en dus niet gebruikt, mag inleveren voor een vast bedrag per kWh. Check deze link, hier leggen we je precies uit wat salderen is. 

Wat wel blijft staan is de einddatum van de salderingsregeling. De einddatum stond al op 2031 en bij de nieuwe salderingsregeling blijft deze staan. Daardoor wordt er dus wel sneller afgebouwd dan oorspronkelijk het plan was. Zie onderstaande tabel voor de oude en nieuwe salderingsregeling.
 

De oude- en nieuwe salderingsregeling

Wanneer je nu zonnepanelen aanschaft, kun je tot 2025 nog voor de volledige 100% salderen. Je kunt dus nog profiteren van een vaste vergoeding op jouw teruggeleverde stroom. Dit wordt weggestreept tegen de stroom die je afneemt van een energiebedrijf. Daarnaast is elk systeem dat Solar Concept installeert klaar voor een accu in de toekomst en een gloednieuw Home Energy Management System die zorgt voor slim gebruik van je elektrische apparaten in huis.
 
Zoals boven genoemd zal het lonen om je eigen opgewekte energie tegen die tijd ook te kunnen opslaan en/of slim te gebruiken. We hebben nog een paar tips zodat je in de toekomst je opgewekte energie toch direct nuttig kunt gebruiken:

 Tips: 

  • Tegenwoordig zijn er al veel thuisaccu’s op de markt. De accu slaat de energie op die je zonnepanelensysteem opwekt. Deze kun je op een later moment inzetten (’s avonds bijvoorbeeld). Meer informatie over thuisaccu’s kun je hier vinden.
  • Maak slim gebruik van je energie door bijvoorbeeld domotica in huis te overwegen. Domotica is een systeem dat zorgt voor de energie die jouw apparaten krijgt. Zodra jouw zonnepanelen genoeg energie hebben opgewekt, zorgt de slimme apparatuur ervoor dat de energie op de juiste plek in je huis ingezet wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vaatwasser, luchtkoeling via een airco of een zonnescherm dat automatisch naar beneden gaat om te zorgen dat de zon je huis niet verder verwarmt.

Zo zie je maar… Uiteindelijk loont het dus om je huis zo duurzaam mogelijk te maken. Voor meer handige tips... kijk hier! 

Tips opzoeken om het meest uit je opgewekte energie te halen

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.