Thuisaccu voor zonnepanelen, wat moet je weten?

pijl
+ In 5-8 jaar terugverdiend
+ Verdien geld op de energiemarkt
+ Begin hier met je offerteaanvraag!

Thuisaccu voor zonnepanelen, wat moet je weten?

pijl
+ In 5-8 jaar terugverdiend
+ Verdien geld op de energiemarkt
+ Begin hier met je offerteaanvraag!

Wat is een thuisbatterij?

In een tijdperk waarin duurzaamheid en energie-efficiëntie centraal staan, spelen thuisbatterijen een steeds belangrijkere rol in jouw huis. Een thuisaccu, hetzelfde als een thuisbatterij, is een innovatief en slim apparaat die jou de mogelijkheid biedt om zelf opgewekte zonne-energie op te slaan. Deze opgewekte energie kun je ’s avonds of tijdens piekuren gebruiken. De thuisaccu kan door middel van de energie van je zonnepanelen je huis voorzien van stroom. Een batterij is de perfecte manier om op den duur niet meer afhankelijk te zijn van het energienet.

Accu voor zonnepanelen

Een thuisbatterij, ook bekend als thuisaccu of energieopslagsysteem, bestaat uit verschillende componenten die samenwerken om elektriciteit op te slaan en te ontladen wanneer dat nodig is. De thuisaccu maakt gebruik van lithium-ionbatterijen vanwege de lange levensduur. Thuisbatterijen kunnen op verschillende manieren worden opgeladen:

 1. Opladen van zonnepanelen. Als een woning zonnepanelen heeft, kan de thuisbatterij overdag worden opgeladen met overtollige zonne-energie die niet direct wordt gebruikt in huis.
 2. Opladen van het elektriciteitsnet. Je kunt de thuisbatterij ook opladen vanuit het elektriciteitsnet tijdens daluren wanneer de elektriciteitstarieven lager zijn. De opgeslagen energie kun je ’s avonds of tijdens piekuren gebruiken wanneer de tarieven hoger zijn.

Wat kost een thuisbatterij?

De kosten van een thuisbatterij zijn afhankelijk van verschillende factoren waaronder het merk, model en de capaciteit van de batterij. De capaciteit van een thuisbatterij wordt gemeten in kWh en bepaalt daarmee hoeveel energie de batterij kan opslaan. Hoe groter de capaciteit, hoe meer energie je kunt opslaan, hoe hoger de kosten van de batterij. Daarnaast kun je in veel gevallen de btw terugvragen over de aanschaf van je thuisbatterij. Wanneer je een accu voor zonnepanelen aanschaft, dien je deze aan te melden op energieleveren.nl.

De levensduur van een thuisaccu

Over het algemeen gaat een accu voor zonnepanelen tussen de 12 en 15 jaar mee. De levensduur varieert afhankelijk van het merk en de capaciteit van de accu. De levensduur van een thuisbatterij wordt beoordeeld aan de hand van cyclustijden, wat verwijst naar het aantal keer dat de batterij volledig kan worden opgeladen en ontladen gedurende de levensduur. De meeste thuisbatterijen hebben een gegarandeerd aantal cycli, meestal tussen de 5.000 en 10.000 cycli.

Interesse in een thuisbatterij? Jij bent goed bezig!

Vul hier je postcode + huisnummer in. Dan kijken we met je mee waarna we zo snel mogelijk contact opnemen met het scherpste aanbod!

Voordelen van een accu voor zonnepanelen

 • Opgewekte energie opslaan voor later gebruik
 • Laad je accu op tijdens daluren en gebruik de zonne-energie in de piekuren
 • Zo goed als onafhankelijk van je energieleverancier
 • Verklein de kans op netcongestie
 • Teruggave van btw aanvragen voor je thuisbatterij
 • Verdien geld op de energiemarkt
 • Handel via de thuisbatterij met dynamische energietarieven
 • Bespaar op je energierekening

Voordelen van een accu voor zonnepanelen

 • Opgewekte energie opslaan voor later gebruik
 • Laad je accu op tijdens daluren en gebruik de zonne-energie in de piekuren
 • Zo goed als onafhankelijk van je energieleverancier
 • Verklein de kans op netcongestie
 • Teruggave van btw aanvragen voor je thuisbatterij
 • Verdien geld op de energiemarkt
 • Handel via de thuisbatterij met dynamische energietarieven
 • Bespaar op je energierekening

Btw-teruggave thuisbatterij

We hadden het er net al even over maar wist je dat je in veel gevallen in aanmerking komt voor btw-teruggave op thuisbatterijen? Dit maakt het natuurlijk veel aantrekkelijker om te investeren in een thuisaccu, omdat je 21% van je kosten terug kunt krijgen. Er zijn echter wel enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen. Je thuisbatterij moet beschikken over een slim aansturingssysteem en je moet een dynamisch energiecontract hebben.

Elektrische auto als energieopslag thuis

Heb je een elektrische auto? Dan is het mogelijk dat je deze kan gebruiken als thuisbatterij. De batterijcapaciteit van een elektrische auto is vaak veel groter dan die van een standaard thuisaccu, waardoor je auto je huis voor meerdere dagen van stroom kan voorzien. Maar, je auto en laadpaal moeten wel in staat zijn om bi-directioneel te laden, wat betekent dat de stroom in twee richtingen kan worden gestuurd. Helaas zijn dergelijke auto's en laadpalen nog relatief zeldzaam in 2024.


Off the grid met een thuisbatterij

Voor veel mensen zou het een fantastisch zijn om volledig onafhankelijk te zijn van het energienet. Daarom is de opkomst van thuisbatterijen een zeer positieve ontwikkeling. Met een thuisbatterij wordt overdag opgewekte energie opgeslagen, zodat deze ’s avonds en ’s nachts gebruikt kan worden. Wanneer de capaciteit van de batterij voldoende is, kun je grotendeels onafhankelijk worden van het reguliere energienetwerk.

Maak gebruik van je thuisbatterij!

Zonnepanelen verbonden met een thuisbatterij vormen een slimme en efficiënte oplossing voor energiebeheer in huishoudens. Door zonne-energie op te wekken en deze op te slaan, kunnen gezinnen ’s avonds of tijdens piekuren profiteren van eigen opgewekte zonne-energie. Deze geïntegreerde aanpak maakt huishoudens niet alleen onafhankelijk van het elektriciteitsnet, maar het resulteert ook in lagere energiekosten en een verminderde CO2-uitstoot. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor een groenere en zelfvoorzienende toekomst.

lightbulb

Veelgestelde vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Kan ik btw terugvragen over mijn thuisbatterij?
Hoe kan ik de juiste capaciteit van een thuisbatterij bepalen?
Is het mogelijk om een thuisbatterij toe te voegen aan een bestaand zonnepanelensysteem?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.