Thuisaccu voor zonnepanelen

Blijf op de hoogte!

Vul hier in welk type systeem je hebt + je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom thuisbatterijen en wanneer dit interessant voor jou wordt.

String-omvormer

Systeem met optimizers

Systeem met micro-omvormers

Ik heb (nog) geen zonnepanelen

Thuisaccu voor zonnepanelen, wat moet je weten?

Blijf op de hoogte!

Vul hier in welk type systeem je hebt + je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom thuisbatterijen en wanneer dit interessant voor jou wordt.

String-omvormer

Systeem met optimizers

Systeem met micro-omvormers

Ik heb (nog) geen zonnepanelen

Accu voor zonnepanelen

Tegenwoordig is het mogelijk om je eigen opgewekte  zonne-energie op te slaan in een accu voor zonnepanelen. Een accu is eigenlijk hetzelfde als een batterij. Deze thuisbatterij kan door middel van de energie van je zonnepanelen je huis voorzien van stroom. Met deze accu's kan je (indien aanwezig) ook je elektrische auto opladen. Dit is de perfecte manier om op den duur niet meer afhankelijk te zijn van het energienet mits je genoeg energie opwekt. 

Wat is een thuisaccu?

De thuisaccu maakt gebruik van moderne Lithium-Ion-batterijen, die met zonne-energie van je zonnepanelen worden opgeladen. Pas wanneer de accu leeg is, zal er weer stroom van het energienet worden gebruikt. 

Dit betekent dat je in de lente- en zomermaanden in veel gevallen niet meer afhankelijk bent van het energienet. Dit wordt ook wel off the grid genoemd. Op dit moment (2023) zijn er nog weinig huishoudens in Nederland die gebruik maken van een thuisaccu voor hun zonnepanelen. Dit komt door de hoge kosten voor accu's en door de huidige salderingsregeling. Wanneer je een accu voor zonnepanelen aanschaft, dien je deze aan te melden op energieleveren.nl

is een accu voor zonnepanelen

Wat zijn de kosten van een thuisbatterij?

De kosten van een thuisbatterij voor zonnepanelen zijn op het moment nog erg uiteenlopend. Deze prijzen variëren tussen ongeveer €2.000,- en €10.000,-. Bij een prijs van €2.000,- heb je een van de kleinste accu's, namelijk een van 2kWh. Wanneer je een grote accu van 10 kWh kiest, ben je al snel €10.000,- kwijt. De thuisbatterij die het meest geschikt is voor Nederlandse woningen is een batterij van 6kWh. Deze kosten gemiddeld rond de €6.000,-. Gemiddeld kosten accu's dus rond de €1.000,- per kWh. Op het moment is een accu voor zonnepanelen dus nog erg prijzig, gebaseerd op bovenstaand verhaal. Echter gaan ontwikkelingen tegenwoordig erg snel, waardoor de kans bestaat dat prijzen in de nabije toekomst gaan dalen.

Enphase Thuisbatterij

De levensduur van een thuisaccu

Over het algemeen gaat een accu voor zonnepanelen tussen de 12 en 15 jaar mee. Dit is wel erg afhankelijk van het merk en de capaciteit van de accu. Wanneer je een accu aanschaft van een goed merk + grote capaciteit, kan deze misschien zelfs 25 jaar meegaan. In veel gevallen zal je er wel rekening mee moeten houden dat je accu het eerder begeeft dan je zonnepanelen.

De levensduur van een thuisaccu is ook afhankelijk van het aantal cycli dat de accu aankan.  Een batterij met een kleine capaciteit kan gemiddeld 1.000 cycli aan, terwijl een batterij met een grote capaciteit zeker 5.000 tot 10.000 cycli aankan. 

Interesse in zonnepanelen? Jij bent goed bezig!

Vul hier je postcode + huisnummer in. Dan nemen we gelijk een kijkje op je dak waarna we zo snel mogelijk contact opnemen met het scherpste aanbod!

Voordelen van een accu voor zonnepanelen

  • Je kan eigen opgewekte zonne-energie opslaan om later te gebruiken.
  • Laadt je accu op tijdens daluren en gebruik deze vervolgens in de piekuren.
  • Een accu biedt goede noodstroomvoorziening.
  • Je bent minder afhankelijk van het energienet.
  • Je energierekening zal nóg verder afnemen.

De voordelen van een accu

Nadelen van een accu voor zonnepanelen

  • De prijzen: momenteel zijn thuisaccu's voor zonnepanelen nog erg prijzig mits je er een koopt van goede kwaliteit.
  • Thuisaccu's kunnen stoffen bevatten die lastig te recyclen of duurzaam op te ruimen zijn, waardoor milieubelasting voor kan komen.
  • Je zult nooit 100% onafhankelijk kunnen zijn door middel van een accu voor zonnepanelen. Dat komt omdat de zonnepanelen in Nederland hiervoor niet genoeg zonlicht vangen.
  • Met name in de herfst en winter zal je merken dat je niet zonder het energienet kunt. In deze perioden schijnt de zon een stuk minder waardoor je niet genoeg stroom kunt gebruiken vanuit je thuisaccu.
  • Wanneer zonne-energie wordt opgeslagen, gaat er altijd een aantal procent van de opgewekte energie verloren.

Geld terugkrijgen door salderingsregeling

Wanneer wordt een accu voor zonnepanelen interessant?

De salderingsregeling voor huishoudens gaat vanaf 2025 veranderen. Dit betekent dat je vanaf 2025 tot 2030 steeds iets minder geld terug krijgt voor de energie die je hebt opgewekt. Hierdoor zal het vanaf 2025 elk jaar interessanter worden om een thuisaccu aan te schaffen voor je zonnepanelen.

Doordat de salderingsregeling er nu nog is, heb je geen accu nodig voor je opgewekte energie. Overstappen naar een accu zal naar verwachting vanaf 2025 steeds interessanter worden. De accu zorgt ervoor dat de energie die nog niet direct wordt gebruikt, wordt opgeslagen. De energie die je opslaat kun je op een later moment gebruiken.

Elektrische auto als thuisbatterij

Bezit je over een elektrische auto? Dan zou het zomaar kunnen dat deze óók kan functioneren als thuisbatterij. De capaciteit van een batterij of accu in een elektrische auto is vaak vele malen groter dan van een losse thuisaccu. Dit wil dus zeggen dat je auto het huis voor meerdere dagen van stroom kan voorzien. Echter moet je auto en laadpaal wel in staat zijn om bidirectioneel kunnen laden. Dat wil zeggen dat de stroom twee kanten op gestuurd kan worden. Helaas zijn deze auto's en laadpalen er nog maar weinig in 2023.

Off the grid door thuisaccu's 

Voor veel mensen zou het een fantastisch zijn om volledig onafhankelijk te zijn van het energienet. Daarom is een accu een hele goede ontwikkeling. Met een accu wordt overdag de stroom opgewekt en opgeslagen, zodat je dit 's avonds en 's nachts kunt gebruiken. Als de capaciteit van je accu groot genoeg is, kun je voor het grootste deel onafhankelijk zijn van het energienet. Helaas is het in Nederland bijna niet mogelijk om volledig onafhankelijk te worden van het energienet. Dit komt omdat er te weinig zonuren in Nederland zijn. De winterperiode is het grootste probleem in Nederland. In deze periode verbruik je het meest, maar schijnt de zon niet voldoende om je accu op peil te houden.

lightbulb

Antwoord op al je vragen

Over zonnepanelen en alles wat daarbij hoort

Hoe werkt een omvormer?
Kun je BTW terugvragen op zonnepanelen?
Wat is salderen?

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.