Wist je dat je met een paar kleine wijzigingen in je dagelijkse routines al heel wat op je jaarlijkse verbruik kunt besparen? Door er bewust mee bezig te zijn bespaar je niet alleen op je maandelijkse energierekening maar ben je ook nog eens lekker duurzaam bezig. Het doel is een duurzamere wereld waarin we vol wooncomfort kunnen leven en tegelijkertijd iets moois kunnen nalaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Daarnaast hoeft het besparen van energie niet lastig te zijn. Neem bijvoorbeeld een energiemeter, door te kiezen voor de beste energiemeter bespaar je gemakkelijk zo'n 50 euro per jaar.  Naast deze tip hebben we er hieronder nóg eens 6 voor je opgesomd. Lees ze lekker door en als extra tip zeggen wij... zet eens een lekkere kop koffie erbij. 😉

 1. Hoe lang sta jij onder de douche? 

Gemiddeld gezien staan wij Nederlands zo'n 9 minuten onder de warme douche. Heerlijk natuurlijk, maar ook een echte energievreter. Al dat water wordt namelijk verwarmd door machines in je huis die weer energie nodig hebben. Probeer eens een paar minuten minder te douchen. Ook dit draagt bij aan een lagere energierekening.

Warm douchen zorgt voor hogere maandlasten

Bespaar geld door middel van zonnepanelen

 2. Bespaar met zonnepanelen. 

Zet je verwarming in huis een halve graad lager, investeer in een kleedje voor op de bank voor de televisie of nog beter... Met stip op nummer 1 (wat ons betreft natuurlijk): leg zonnepanelen op je dak en laat je zonnepanelen je totale verbruik opwekken. Deze investering is snel terugverdiend en is erg gemakkelijk geregeld. Check direct wat jij kunt besparen. Daarnaast kan het aanschaffen van vogelwering in combinatie met zonnepanelen voor nóg een hogere besparing zorgen.

Bereken je besparing.

Check hier in 1 minuut direct wat jij kunt besparen op je maandelijkse energierekening

Huis goed isoleren

 3. Kieren + spleten dichten en isoleren. 

Het is natuurlijk super slim om je eigen energie op te wekken met zonnepanelen maar dan is het wel zo handig als de energie dan niet via je muur of dak weer snel verdwijnt. Ook hierin kun je kosten besparen door kieren en spleten te dichten of zelfs je dak, muur of vloer te laten isoleren. Vaak zit hier ook nog subsidie op. Da's mooi!

 4. Laat maar lekker draaien... 

Sommige wasjes in de wasmachine en in de vaatwasser kunnen ook gemakkelijk op lagere temperatuur draaien. Hoe lager de temperatuur, hoe lager het energieverbruik. Zo simpel is het. Zet deze machines daarnaast alleen aan als ze vol zitten. Ook dat scheelt.
 

Zet de wasmachine of vaatwasser op een lagere temperatuur om zo energie te besparen

Led lichten gebruiken minder stroom

 5. Wat LEDje? 

Maak gebruik van LED-verlichting in plaats van halogeenlampen. Een LED-lamp is namelijk vaak wel tot 75% zuiniger dan die ouderwetse halogeenlampen. Ja, we weten dat LED-verlichting vaak als ongezellig gezien wordt. Echter, dat is lang niet altijd meer het geval. Dus... wat LEDje?

 6. Je boiler hoeft niet zó warm. 

Verlaag je standaard boilertemperatuur. Veel boilers staan namelijk standaard ingesteld op 60 graden celsius. Onze tip: verlaag dit eens 5 tot 10 graden. Dat scheelt al direct op je energierekening én vaak gebruik je helemaal geen water tot 60 graden.

Boiler op lage temperatuur

Besparing berekenen in 2 stappen

Vul je gegevens in, dan nemen we gelijk een kijkje op je dak.